Családi adókedvezmények 2021-ben

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A családi adókedvezmények 2021-ben is remek lehetőségeket kínálnak a gyermeket nevelő családoknak. A családtámogatási rendszerek új erőre kaptak az elmúlt időszakban. Ebben nem csak a pandémia játszott kiemelt szerepet, hanem a gyermekvállalást ösztönző kormányzati politika is. A területen egyedülálló előnyöket kínálnak azoknak, akik egy vagy akár több gyermeket nevelnek. S hogy pontosan kik vehetik igénybe a családi adókedvezmények 201-ben kínált előnyeit? Hogyan működik a rendszer élettársak esetében? Mitől függ a kedvezmény mértéke? Hogyan függ az a gyermekek számától? S mit jelent mindez összegszerűen? Cikkünkben ilyen kérdésekre keressük a válaszokat.

Cél a kevesebb személyi jövedelemadó megfizetése

A családi adókedvezmények esetében az anyagi előnyhöz jutás nem másban nyilvánul meg, mint abban, hogy a jogosultaknak kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetniük. Alapvetően tehát az összevont adóalapot csökkenti a kedvezmény, s mértéke annak függvényében alakul, hogy hány gyermeket nevel a család.

Ki jogosult a családi adókedvezmények 2021-ben kínált előnyeire?

A családi adókedvezményre azok jogosultak, akik a saját háztartásukban nevelt gyermek után családi pótléka jogosultak. Fontos, hogy nem a családi pótlék folyósítása a lényeg, hanem az arra való jogosultság. Élettársak esetében a nem közös gyermek utáni családi pótlékra való jogosultságon túl a legalább egy éve bejegyzett élettári kapcsolat is előfeltétel. Amennyiben az érdeklődő nincs tisztában azzal, hogy jogosult-e a családi pótlékra, akkor az elbírálásra jogosult szervtől, kormányhivataltól lehet erről információhoz jutni. A kedvezmény igénybevételére egyébként a várandós kismama és vele együtt élő házastársa is jogosult a várandósság 91. napjától.

Családi adókedvezmény 2021: hogyan zajlik az igénylés menete?

A családi adókedvezmény érvényesítéséhez egy letölthető nyilatkozatot kell a munkáltatónál leadni. Ebben a szülők és a gyermekek adóazonosítójának megadása szükséges. Ez utóbbinak igénylése nem csak az adóelőleg-nyilatkozat esetében jut szerephez, hanem az adóbevallásban is. Amennyiben a kicsi egyelőre pocaklakó, akkor a várandósság legalább 91 napos tényéről orvosi igazolás szükséges. Érdemes tudni, hogy az adókedvezmény visszamenőleg is érvényesíthető, tehát nincs veszve semmi akkor sem, ha elfelejtette az igénylést.

Ki igényelheti a családi adókedvezményt? Mi a helyzet a minimálbérrel?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a családi adókedvezmény igénylésével élettársak esetében. Amennyiben közös gyermekük születik, akkor mindketten jogosultak a családi pótlékra, és ebből fakadóan a családi adókedvezményre is. Amennyiben nincsen közös gyermekük, viszont az egyik fél előző kapcsolatából született gyermeket nevelik közösen, akkor a gyermek szülője jogosult a családi adókedvezmény 2021-ben kínált előnyeinek kihasználására.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy ha csak az egyik fél jogosult a kedvezményre, ám alacsony jövedelme miatt nem tudja kihasználni a maximálisan járó összeget, akkor megoszthatja a gyermekkel egy háztartásban élővel a kedvezmény kihasználását. Ez akkor is lehetséges, ha a vele egy háztartásban élő nem jogosult családi pótlékra és így az ezzel összefüggésben igényelhető családi adókedvezményre sem. Erre rendszerint minimálbér esetén szokott sor kerülni.

Családi adókedvezmény 2021: adóelőleg- nyilatkozattal vagy szja-bevallással

A különbség nem csak az érvényesítéshez szükséges dokumentum kapcsán figyelhető meg. Lehetőség van a családi adókedvezmény érvényesítésére év közben, méghozzá adóelőleg nyilatkozattal. Ilyenkor a munkáltató levonja a jövedelemből az érvényesíthető családi kedvezményt, így a havonta érkező fizetésből kevesebb szja kerül levonásra. Amennyiben mindkét szülő jogosult a családi adókedvezmény érvényesítésére, akkor fel kell tüntetni, hogy melyik szülő veszi igénybe a kedvezménykeret száz százalékát, ha így döntene a pár.

A vonatkozó adóelőleg-nyilatkozat a NAV honlapján érhető el, és a kitöltéshez súgó funkciók nyújtanak segítséget. A kinyomtatott, aláírt dokumentumot a munkáltatónak kell leadni, akinek kötelessége az ebből fakadó kedvezményt érvényesíteni a havi kifizetések kapcsán.

Meddig jár a családi adókedvezmény 2021-ben? Mivel jár a jogtalanul felvett családi adókedvezmény?

Fontos tisztában lenni azzal, hogy amennyiben bármilyen körülmény megváltozik, akkor azt mindenképpen új nyilatkozatban kell közölni a hatósággal. Ez kiemelt jelentőséggel bír annak érdekében, hogy a jogosulatlan igénybevétel elkerülhető legyen. A családi pótlékra való jogosultság határozza meg, hogy meddig jár a családi adókedvezmény. Ugyanakkor, ha a gyermek után már nem jár családi pótlék, mert például munkába állt érettségi után, akkor feltétlenül be kell jelenteni ezt a tényt. Ellenkező esetben, a jogosulatlan igénybevétel miatt pótlólagos adófizetési kötelezettség keletkezik, amit mindenképpen vissza kell fizetni.

A jogtalanul felvett családi adókedvezmény visszafizetendő, és adók módjára behajtható, ezért nagyon fontos, hogy a változások bejelentése minden esetben, időben megtörténjen.

Mennyi a családi adókedvezmény összege?

A legfontosabb kérdés persze mindenki számára az, hogy mennyivel több marad a zsebben a családi adókedvezmény 2021-ben történő igénybevétele után. Alapvetően a gyermekek száma határozza meg azt, hogy mennyivel csökkenthető a befizetendő adó. A családi adókedvezmény 1 gyermek esetében 10 ezer forinttal, két gyermeknél 40 ezer forinttal, 3 vagy több gyermek esetében gyermekenként 33 ezer forinttal több marad a család kasszájában havi szinten. 

Családi adókedvezmény 2021: kalkulátor segítségével egyszerűbb a számítás!

A NAV weboldalán megtalálható olyan családi adókedvezmény kalkulátor, mely lehetővé teszi, hogy a fizetést és a gyermekek számát illetően mekkora kedvezményt lehet igénybe venni. Fontos arról is tájékozódni, hogy mi a helyzet akkor, ha a fizetés (pl. minimálbér esetén) nem elegendő ahhoz, hogy a maximálisan igényelhető családi adókedvezmény 2021-ben kihasználhatóvá váljon. Mint korábban már szóltunk róla, ilyenkor a házastárssal vagy az élettárssal történő megosztás kínálhat megoldást.

Megéri gyermeket vállalni!

A családtámogatási rendszer és a kormány törekvései egyértelműen abba a irányba mutatnak, hogy a párok úgy véljék, megéri gyermeket vállalni. A házasság intézményét szintén népszerűsítik az aktuális intézkedések, hiszen számos kedvezmény, támogatás csak a házasságban élő párok számára elérhető. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakhatási kérdés, vagy például a lakásfelújítási program szintén azok számára jelent előnyt, akik házasságban élve nevelik gyermekeiket. Nem véletlen, hogy a gyermekvállalási kedvre alapvetően vannak hatással azok az előnyök, melyek a családosok számára rendelkezésre állnak.

A családi adókedvezményt tehát akkor is igénybe lehet venni, ha a havi jövedelem a minimálbérrel megegyező. Ilyenkor azonban érdemes az igényelhető összeg megosztásában gondolkodni, így a teljes rendelkezésre álló összeg felhasználható, s több marad a családi kasszában. Ez utóbbi pedig nem elhanyagolható szempont, amikor a gyermeknevelés igen komoly összegekbe kerül. Sokan vannak, akik mögött nem áll családi háttér sem a mindennapi segítség, sem anyagiak terén. Ilyenkor fokozottan igaz, hogy a családi adókedvezmény igénybe vétele aktívan hozzájárul a jobb megélhetéshez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalt gyermekek számával egyidejűleg növekszik az igényelhető kedvezmények összege is, ez pedig egyértelműen a gyermekvállalási kedv növekedéséhez vezet. Elmondható tehát, hogy a kormány családtámogatási programja betölti a hozzá fűzött reményeket.

Családtámogatási támogatások 2021

Nem csak a családi adókedvezményben érdemes gondolkodni, hiszen több olyan támogatási formával is találkozhatnak a családalapítás előtt állók, melyeket megéri kihasználni. A babaváró hitel minden korábbinál nagyobb érdeklődésre tartott számot, hiszen maximum 10 millió forintig tette lehetővé a hitelfelvételt, melyet az első öt évben kamatmentesség jellemzi, sőt, ha megérkezik az első gyermek ebben az időszakban, akkor a teljes futamidő során kamatmentes lesz a hitel.

A CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény egy vissza nem térítendő támogatási forma, amelyet új és használt lakás vásárlására, sőt építkezésre is igénybe lehet venni. Ennek speciális formája a falusi CSOK, mely egyes kistelepüléseken használható fel ingatlanvásárlásra. Természetesen a támogatás mértéke nagymértékben függ attól, hogy hány gyermeket vállalnak az igénylők. Fontos tudni, hogy a falusi CSOK esetében az ingatlan korszerűsítését is vállalni kell, nem csak a megvásárlást. A gyermekek száma és a használt lakás mérete egyaránt lényegesek a falusi CSOK esetében. Ennek igénylése 2022.június 30-ig lehetséges.

Babatervezésen gondolkodva, vagy már több gyermeket nevelve egyaránt megéri tehát az aktuális családtámogatási lehetőségekről érdeklődni. Az igénylésnek köszönhetően nem csak több maradhat a családi kasszában, hanem olyan előnyökkel is lehet élni, amelyek a családalapítás nélkül talán csak sokára lehetnének megvalósíthatóak. A családi adókedvezmények 2021-ben is kitűnő választásnak bizonyulnak a házasságban és az élettársi kapcsolatban élőknek egyaránt.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.