Bruttó és nettó bér alakulása Magyarországon

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A bruttó és nettó kifejezéseket leginkább a munkabérrel kapcsolatban használjuk, hiszen a bruttó és nettó bért vizsgálja például a bank hitelkérelemkor, de ugyancsak a bruttó vagy nettó bérigényünket kell beírni akkor is, ha pályázunk egy állásra. Nem mellesleg a megélhetésünk is ettől függ, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a bruttó és nettó bér fogalmával, számításának módjával és azzal, hogy milyen tényezők befolyásolják. Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

A bruttó bér fogalma

A bruttó kifejezés – legyen szó munkabérről, eredményről vagy termékek súlyáról – minden esetben a teljes mennyiséget jelenti. Így tehát a bruttó bér az az összeg, amely tartalmazza a munkavállaló nettó bérét, a személyi jövedelemadót és az alkalmazott által fizetett járulékokat is. Ebből következik, hogy a bruttó és nettó bér közül mindig az előbbi a magasabb összeg. Az adóbevallásban és a legtöbb esetben egy állásinterjú is bruttó bérekről beszélünk, de például a minimálbért is minden esetben bruttó összegben határozzák meg.

A nettó bér fogalma

A nettó bér a köznyelvben megegyezik a fizetés fogalmával, hiszen azt az összeget jelenti, amit a munkavállaló kézhez kap, azaz, amit szabadon elkölthet. Ez az az összeg, ami a bruttó bérből marad az adók és járulékok levonása után. Hitelkérelem esetén a bankok a nettó bért veszik figyelembe, ami érthető, ugyanis ezzel az összeggel gazdálkodhatunk minden hónapban, és a gyerektartás összegének megállapításakor is ezt nézik a bíróságon.

A bruttó és nettó bér közötti különbség

A bruttó és nettó bér közötti különbséget a fizetendő adók és járulékok jelentik, ami nagyjából a fizetésünk egyharmada, egészen pontosan 33,5 %-a. Ez az, amit a munkavállaló köteles megfizetni, ezen felül a munkáltatót még 21,5 % járulék terheli. De nézzük pontosan, mit is kell az államnak fizetnünk hónapról hónapra:

  • személyi jövedelemadó: 15%
  • egészségügyi járulék: 7%
  • nyugdíjbiztosítási járulék: 10%
  • munkaerő piaci járulék: 1,5%

Ezen felül a munkáltatónak még fizetnie kell 19,5% szociális hozzájárulási adót, valamint 1,5% szakképzési hozzájárulást.

Egy példán szemléltetjük, hogy a gyakorlatban ez mit is jelent. Ha például a munkabérünk bruttó 250.000 Ft, abból ki kell fizetnünk 37.500 Ft személyi jövedelemadót, 17.500 egészségügyi járulékot, 25.000 Ft nyugdíjbiztosítási járulékot és 3.750 Ft munkaerő piaci járulékot, így a végén 166.250 Ft-ot kapunk kézhez. A munkáltató ezen kívül kifizet még 48.750 Ft szociális hozzájárulási adót és 3.750 Ft szakképzési hozzájárulást, ami azt jelenti, hogy összesen a mi 166.250 Ft-os nettó bérünk 302.500 Ft-ba kerül.

A munkabért érintő adókedvezmények

A fentiektől csak abban az esetben térhetünk el, ha valamilyen adókedvezményre vagyunk jogosultak. Ilyen például a családi adókedvezmény, amely egy gyermek esetén havi 10.000 Ft, két gyermek esetén gyerekeként 20.000, tehát összesen 40.000 Ft, míg három gyermek esetén gyerekenként 33.000, összesen 99.000 Ft adókedvezményt biztosít. Háromnál több gyerek esetén, minden további gyerek plusz 33.000 Ft adókedvezményt jelent, aminek köszönhetően a bruttó és nettó bér akár meg is egyezjet.

Friss házasként a házasságkötés hónapját követő 24 hónapon keresztül további havi 5.000 Ft adókedvezményre vagyunk jogosultak. Ezen kívül azok az anyák, akik 4 vagy több gyermeket nevelnek vagy neveltek fel, életük végéig mentességet kapnak a személyi jövedelemadó fizetési kötelezettségük alól. A jelenlegi szabályozások szerint ez 15% kedvezményt biztosít ezen nők számára.

A bruttó és nettó bér alakulását tehát számtalan tényező befolyásolja, éppen ezért érdemes mindig körültekintően eljárni, nehogy véletlenül lemaradjunk egy olyan kedvezményről, amely minket is érint.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Az E-matrica lekérdezéssel sok esetben elkerülhetők a bírságok
Minden, amit a DIGIonline fizetési elehetőségekről tudni érdemes
EON online fizetés – minden, amit a használatáról tudni érdemes
Mi az az NFC fizetés? Fizetés telefonnal, de hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Az E-matrica lekérdezéssel sok esetben elkerülhetők a bírságok
Az E-matrica lekérdezés könnyedén megvalósítható, így elkerülhetők a súlyos bírságok, amelyek bizonyára mindenki pénztárcáját megterhelik. Matrica vásárlás után érdemes azonnal leellenőrizni, hogy tényleg sikeres volt-e...
Minden, amit a DIGIonline fizetési elehetőségekről tudni érdemes
A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. szolgáltatásai manapság egyre népszerűbben, és mivel egyre többen választják őket, az elmúlt ékvekben sok időt és pénzt fordítottak arra,...
EON online fizetés – minden, amit a használatáról tudni érdemes
Az EON online fizetés lehetővé teszi az EON ügyfelei számára, hogy könnyen és gyorsan rendezzék a számlájukat. Ma már egyáltalán nem ritka, ha egy szolgáltató...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.