Sokan nem tudják, hogy a babaváró hitel meddig vehető fel

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Hogy a babaváró hitel meddig vehető fel, az sokaknál merül fel kérdésként. Ez a hitel is egy kölcsönforma, amelynek elég szigorúak a feltételei. Fontos kérdésként merülhet fel továbbá az is, hogy ténylegesen meddig lehet igénybe venni. A hitelt 2022. december 31-ig lehet igényelni és számtalan kritériumnak kell megfelelni.

A babaváró hitel 2022 december végéig igényelhető

A 2022 év vége nagyon gyorsan közeledik, ezért érdemes minél előbb utána járni a babaváró hitelben és esetleg a lakáshitelben rejlő lehetőségeknek. A fiatal házasok számára ez egy kiemelkedő lehetőség, hiszen ők nagy általánosságban még nem rendelkeznek saját ingatlannal. Akik még 2021-ben igénybe vették a hitelt azok több banknál is jól jártak, hiszen különféle engedményeket tettek a bankok. Jelenleg az Unicreditnél biztosan adnak 120 000 Forint kedvezményt és a bank oldalán minden hasznos információt megtalálhatunk. Hitelkérelmi adatlap, munkáltatói igazolás, babaváró kölcsön szerződésminta, a hirdetmény és a szükséges dokumentumok listája könnyedén letölthető a honlapról.

Megszűnik a babaváró hitel, erre minden érintettnek figyelnie kell

Mint már írtuk a babaváró hitelt legkésőbb 2022. december 31-ig lehet igénybe venni, ezért már most év elején érdemes utánajárni a lehetőségeknek, hiszen a hiteligénylés és minden egyéb teendő időbe telik. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a papírok beadását és az ügyintézés elindítását.

A babaváró hitel feltételei

A hitelt házaspárok vagy élettársi viszonyban élők igényelhetik és együttes kérvényt szükséges benyújtani. 2020. januárban módosultak kicsit a feltételek, így, ha mind a kettő szülő elvált, akkor is igénybe vehetik a kölcsönt. Ezt akkor is megtehetik, ha előző házasságukból gyerek született. A hitelhez életkori korlátok társulnak, amely sokak számára lehetetlenné teszi a kölcsön felvételét. A feleségnek legalább a 18 éves életkort el kell érnie és nem lehet idősebb 40 évesnél. Ez a korhatárjelölés biológiai alapokon nyugszik, hiszen a gyermekvállalás a hitel alapja. 18 és 40 éves kor között van a legnagyobb esélye annak, hogy valaki gyereket szüljön és teljesíteni tudja a kölcsön feltételeit.

Földrajzi kérdés is felmerül, hiszen csak azok igényelhetik a kölcsönt, akik magyarországi lakcímmel is rendelkeznek. Mivel a jogszabály nem rendelkezik az azonos lakcímről, így az sem jelent gondot, ha nem azonos lakcímre vannak a párok bejelentve. A babaváró magyar állampolgároknak nyújt csak lehetőséget, így külföldi állampolgárok csak abban az esetben vehetik igénybe, ha magyar lakcímet és munkahelyet is igazolnak a pénzintézet felé. A babaváró igénylésekor megnézik a TB jogviszonyt.

Minimum 3 évet kell leigazolni munkaviszonnyal és a külföldi munkahelyeket csak részben fogják beszámítani. Aki hosszabb időszakot töltött el külföldön, azoknak problémát okozhat ez a kitétel. A büntetett előélet azonnali elutasítást eredményezhet, így ezekben az esetekben nem is érdemes benyújtani az igénylést. 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt kérnek, így nagyon gyorsan kiderül, ha ezzel valaki nem rendelkezik és nem tudja bemutatni a fenti okok miatt. A babaváró hitel felvételénél kiemelten figyelnek arra is, hogy az igénylőknek ne legyen köztartozásuk.

Ha esetleg van a NAV felé tartozásunk vagy szerepelünk a KHR listában, akkor esélyünk sincsen a hitel felvételére. A hitelnél ezen felül kiemelten vizsgálnak minden olyan körülményt, amely kizárhatná a babavállalást, hiszen ez a hitel célja. Azonos nemű párok esetén ezt kiemelten figyelik még akkor is, ha az örökbefogadott gyermekek esetén is igényelhető a hitel.

A babaváró hitel meddig vehető fel + lakáshitel

A babaváró hitelt zömmel ingatlanvásárlásra költik az igénylők, és ez leginkább a fiatal párokra jellemző, akik nem rendelkeznek még közös otthonnal. A + lakáshitel felhasználás sokakat vonz, hiszen ez az egyik legolcsóbb módja annak, hogy most lakáshoz jussanak. Egy-egy lakáshitel esetén akár 20 százalék önerőt is kérhetnek a bankok, amellyel a fiatalok nem igazán rendelkeznek. Önerőnek számít a már meglévő gyermekre igénybe vett CSOK, amely 3 gyermek esetében, akár 10 millió Forintot is jelenthet. A babaváró hitel esetében a hitel 75 százaléka az önerő míg a fennmaradó 25% a hitel. Ha például valaki a lakáshitel igénylése előtt 90 nappal felveszi a babaváró hitelt, akkor annak az összegnek a 25 százalékát veszi a bank számításba, azaz ezzel csökkenthető a lakáshitel összege.

Csak egy kérdés a sok közül, hogy a babaváró hitel meddig vehető fel, de a Budapest Bank erre is megadja a választ

A Budapest Banknál azon felül, hogy számtalan információt megkaphatunk még egy kalkulátor is rendelkezésünkre áll, hogy pontosan kiszámoljuk a kölcsön fizetendő havi törlesztőrészletét. A kölcsön összege maximálisan 10 millió Forint lehet és a futamidő maximum 20 év. Az első gyermek érkezése nem számít bele a 20 évbe és az örökbefogadást követő 3 év szüneteltetés sem. Ezt a kölcsönt bármilyen célra fel lehet használni.

A teljes futamidő alatti kamatmentesség akkor érhető el, ha az első 5 évben legalább egy gyermek megszületik vagy 12. hetet elérő várandósság lesz vagy legalább egy gyermeket örökbefogadnak a szülők 2019.07.01. után.A banknál a hitel havi törlesztőrészlete és a kezességvállalási díj maximális összege 50 000 Ft a teljes kamattámogatott időszak alatt és a kezességvállalási díj is maximum a fennálló tartozás 0,5%-a évente. A kölcsönigényléseket a Budapest Bank a hitelkérelem benyújtásától számított 10 munkanapon belül bírálja el. A babaváró hitel nagy előnye, hogy állami kezességvállalást is tartalmaz. A többi hiteltől eltérően itt nincsen hitelbírálati díj, folyósítási díj és előtörlesztési díj sem.

Babaváró hitel vélemények

Sokak szerint mégsem annyira egyszerű a hitelhez hozzájutni, hiszen a bankok különböző összegű jövedelemhez köthetik a hitelfelvételt. Általában az alapelvárás a bankok részéről a miniálbér megléte, de 100 000 -180 000 Forint közötti minimáljövedelmet is elfogadnak.

A vélemények alapján kitűnik, hogy nem mindenki tud hozzájutni a babaváró kölcsönhöz. Szintén sokakat érint a rossz adós státusz, hiszen a KHR rendszerből a bankok nagyon gyorsan kiszűrik, ha valaki nem hitelképes. A KHR a hazai hitelezésben nagyon fontos szerepet játszik, így erre a listára jobb nem felkerülni. A lekérdezés pillanatában azt nézik, hogy az ügyfél rendelkezik-e késedelemmel.

Akik rendezték a tartozásukat, azokat megszűnt státuszba helyezik, de csak egy év múltán lehet átkerülni a passzív státuszba, amely esetén pár banknál már igényelhető a Babaváró hitel is. Hogy a babaváró hitel meddig vehető fel azt már jeleztük cikkünkben, így ketyeg az óra a fiatal pároknál, ideje lesz minél előbb elindítani az igénylési folyamatot.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.