Az ENC vásárlás előnyei és jelentősége

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az ENC az elektronička naplata cestarine rövidítése, ami horvát nyelven elektronikus útdíjbeszedést jelent. Ahhoz, hogy megértsük, hogy milyen jelentősége van az ENC vásárlásnak, érdemes tájékozódni arról, hogy milyen is a horvát úthálózat és útdíjfizetés.

Horvátországban ugyanis kapus útdíjfizetési rendszer működik, tehát nem úgy zajlik, hogy előre megvesszük az autópálya matricát, hanem az autópályán haladva időről időre egy kaput találunk. A kapuknál pedig rögzítik a fel- és a lehajtást és ez alapján kell úthasználati díjat fizetni. Az ENC rendszer előnye a gyorsaságon kívül az olcsóbb ár, tehát mindenképp érdemes elgondolkodni az ENC készülék beszerzésén.

Horvátországot évente több millió turista látogatja meg és a vendégek közel 80 százaléka közúton érkezik. Nem csoda, hogy olykor bizony igen hosszú sorok, nagy dugók alakulnak ki az autópályán.
Horvátországban több mint 1200 kilométer autópálya van, ezért is érdemes beszerezni egy ilyen ENC készüléket. Az alábbi útvonalakon lehetséges az ENC rendszer használata:

A1 – Zágráb – Bosiljevo – Split – Dubrovnik
A2 – Zágráb – Macelj
A3 – Bregana – Zágráb – Lipovac
A4 – Zágráb – Goričan
A5 – Pélmonostor – Eszék – Slivaj
A6 – Bosiljevo – Drávadiós
A7 – Rupa – Fiume – Križišće
A8 – Isztriai Y: Kanfanar – Matulji
A9 – Isztriai Y: Kastel – Pula
A10 – BiH határ – Metkoviči csomópont
A11 – Zágráb – Sisak

Az ENC vásárlás előnyei, működése

Horvátország tehát igen népszerű turisztikai célpont, így az autópályákon is jelentős forgalom alakul ki. Különösen a kapuknál, ahol bár van lehetőség készpénzes és bankkártyás fizetésre is, ez igencsak meglassítja a folyamatot. Olykor 7-8 kilométeres sorok is kialakulnak, és akár 3-4 órát is várakozhatunk, hogy fizetni tudjunk. Ráadásul minden útszakasznak egyedi ára van, nem mindegy tehát, hogy melyik kapunk hajtunk fel és le, és hogy mennyi pénzt teszünk félre az útdíjakra.

És itt jön képbe az ENC rendszer, az autópálya üzemeltetők ugyanis külön kaput, sávot tartanak fenn az ENC-vel utazók számára. Így nem kell beállnunk az olykor több kilométeres sorba, villámgyorsan tovább tudunk haladni. És ehhez semmit nem is kell tennünk. A fel- és lehajtások ugyanis az ENC eszközzel gyorsan lezajlanak, amikor megérkezünk a sorompóhoz, akkor lassítunk és már nyílik is a kapu. Az elszámolásnál pedig egyértelműen látszik, hogy merre mentünk és mennyit költöttünk. A rendszer egy előre feltöltött keretösszeg terhére működik, a leolvasás automatikusan történik.

Az ENC rendszer nagy előnye, hogy nem szükséges készpénzt kezelni, tartani magunknál. Nem szükséges sorban állni a fizető kapuknál, és az úthasználati díj is kedvezőbb.

ENC vásárlás – mennyibe kerül a készülék

A berendezést meg tudjuk vásárolni jó pár autópálya-lehajtónál, illetve kapunál. Erről az interneten tudunk tájékozódni, ha Letenyénél megyünk át Horvátországba, akkor a Sveta Helena fizetőkapu melletti hivatali épületben van erre lehetőség. Vásárláskor egy angol/horvát nyelvű adatlapot kell kitölteni és szükség lesz a személyi igazolvány vagy az útlevél felmutatásra is.

A fizetőkapuk melletti eladóhelyeken és a nagyobb benzinkutakon is megvásárolható az ENC készülék. A vásárláskor kapott felhasználónevet és jelszót kell megadnunk az autópálya kezelő honlapján (www.hac.hr) és itt tudjuk feltölteni az ENC-számla egyenlegünket is. Az útdíj ekkor több mint 21 százalékkal kedvezőbb, mintha kapun keresztül mennénk.

Az ENC, vagy ETC (Electronic toll collection) elektronikus útdíjszedő készülék esetében többféle csomag és fizetési mód közül lehet választani. Az előre fizetett csomagok esetében minimum 21,74 százalék kedvezményt érhetünk el a kapus fizetési összegekhez képest. Ebben az esetben a minimális befizetendő összeg 20 euró, ami a kiszámított kedvezménnyel együtt 25,56 eurót jelent, a készülék ára pedig 15 euró. Egyébként az egyenleget az útdíjfizetési portálon is lehet ellenőrizni, az ehhez szükséges információkat pedig a számla megnyitásakor kapjuk meg.

Van lehetőség továbbá szezonális kedvezmény igénybevételére is, ez 33,48 százalék kedvezményt jelent a szezonon kívül, tehát november 1. és március 31. között. Az év többi részében a 21,74 százalékos kedvezmény él.

Az ENC-számla feltöltése ma már igen egyszerű, hisz mobiltelefonos applikáción keresztül is van erre lehetőség. Az alkalmazáson keresztül lehetőség van a számla feltöltésére, a számlaegyenleg ellenőrzésére, a tranzakciók ellenőrzésére, az útdíjak kiszámítására, az útviszonyokról, lezárásokról is tudunk itt tájékozódni.

Az útdíjak kalkulációját egyébként az applikáción kívül is elvégezhetjük, így előre ki tudjuk számolni, hogy milyen költségeink lesznek és azt is mérlegelni lehet, hogy mennyit lehet spórolni egy ENC készülékkel.

Egyszerű használat, kényelmes utazás

Az ENC készülék használata egyáltalán nem bonyolult, hisz nem kell tölteni, nem kell bekapcsolni vagy bármit is beállítani rajta. Mindössze annyi dolgunk van, hogy a szélvédőre rögzítjük és a fizető kapuknál az ENC feliratú sávba állunk. A sorompóhoz érve egy pillanatra a piros lámpánál meg kell állni, amíg a leolvasó kapcsolatba lép az ENC eszközzel. Egy sípolás hallatszik ezután, és a bódé melletti kijelzőn megjelenik a levont összeg és az aktuális egyenleg.

A lehajtásnál ugyanez a feladat. Mindezeket, tehát a le- és felhajtásokat az eszköz regisztrálja és ez alapján állapítják meg a használat pontos díját. A készülék beépített akkumulátorral rendelkezik, és az élettartama 5-10 év. Amikor lemerül, használhatatlanná válik.

ENC vásárlás vagy bérlés

Ma már arra is van lehetőség, hogy az ENC-t ne megvásároljuk, hanem csak kibéreljük arra az időtartamra, amikor szükségünk van rá. Ilyenkor előzetesen a neten lehet igényelni az ENC készüléket, megadva az indulás és érkezés időpontját, valamint azt, hogy milyen típusú autóval kelünk útra. Ezután már nincs más dolgunk, mint használat után visszajuttatni a készüléket a bérbeadóhoz, ekkor történik meg a valós adatok alapján az elszámolás.

Gyorsabb haladás, fizetőkapuk nélkül

Előbb-utóbb el fognak tűnni Horvátországban is a fizetőkapuk, legalábbis ez a horvát kormány törekvése. Erről 2021 decemberében nyilatkozott a horvát közlekedési minisztérium. Akik azt közölték, hogy minden horvát autópályán be fogják vezetni az elektronikus útdíjfizetést. Mint említették, kettős rendszer működik Horvátországban, a közlekedők a megtett úttal arányosan fizetnek. Az útdíjakat ki lehet egyenlíteni a kapuknál és lehet bérelni vagy venni ENC-készüléket is, ami azonosítja az áthaladó autót. Az útdíjat pedig ekkor egy előre feltöltött egyenlegből vonják le. A horvát közlekedési minisztérium szerint, ha átállnak a teljesen elektronikus rendszerre, akkor vége lesz a dugóknak.

A horvát ENC rendszer számos előnnyel bír tehát valamennyi közlekedő számára. Egyrészt kényelmes, hisz lehetővé teszi, hogy ne kelljen útdíjat fizetni az utazás során. Ehelyett a rendszer azt automatikusan levonja az egyenlegből. Ezzel pedig időt is meg lehet takarítani, hisz nem kell megállni az útdíj fizetésére szolgáló kapunál, elég csak az ENC-sorban lassítani és annyira megállni, hogy a rendszer le tudja olvasni az ENC készüléket, majd hajthatunk is tovább. A rendszer továbbá anyagi előnyökkel is kecsegtet, hisz olcsóbb így utazni, mintha a kapuknál fizetnénk a díjat készpénzben vagy akár bankkártyával.

Ezzel pedig még egy előny is megmutatkozik, nevezetesen az, hogy az ENC rendszer környezetbarát is egyben, hisz az ilyen készülékek használatával csökkenhet a forgalom és ezáltal a károsanyag-kibocsátás is. Nem kell órákat sorban állni a dugóban és lépésben araszolni. Ráadásul ez a rendszer biztonságos is, hisz nem kell készpénzt magunknál tartani, nem kell figyelni, hogy milyen útdíjakkal számolhatunk, ezzel az utazás is kényelmesebbé és nyugodtabbá válhat. Összességében tehát az ENC rendszer használata számos előnnyel jár. Nemcsak azok számára, akik turistaként utaznak Horvátországba, hanem azok számára is, akik hivatásszerűen közlekednek a horvát autópályákon. Az ENC készülék esetében érdemes mérlegelni, hogy megéri-e az ENC vásárlás, illetve van lehetőség több helyen ilyen készülék bérlésére is.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.