Az elektronikus pénztárca

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A technika és az informatika fejlődésének köszönhetően napjainkban megjelentek az olyan digitális pénzhelyettesítő eszközök – mint például az elektronikus pénztárca – amelyek segítségével fizikai pénzforgalom nélkül is tudunk fizetni. Annak ellenére, hogy a jövő egyértelműen erre halad, ma még sokan tartanak tőle, mert úgy gondolják, hogy nem biztonságos, ezért mai írásunkban a felmerülő kérdésekre válaszolva szeretnénk ezeket a kételyeket eloszlatni.

Mi az az elektronikus pénztárca?

Az elektronikus pénztárca egy olyan eszköz – általában elektronikus kártya – amelyre az ügyfél előre befizet számára tetszőleges összeget, és azt a rendszer elektronikus pénz formájában tárolja. Ennek köszönhetően bárhol lehet fizetni számlakapcsolat, illetve bankjegy vagy érme nélkül is.

Az elektronikus pénztárcát általában sok, kisebb értékű vásárlásra szokták a leggyakrabban használni. Tipikusan ilyen eset lehet a tömegközlekedésben vagy a parkoló- és áruautomatáknál történő fizetés. Fontos azonban megjegyezni, hogy azok az értéktároló kártyák, amelyek kizárólag a kibocsátó intézmény hálózatában használhatók, nem tekinthetők elektronikus pénztárcának.

Az elektronikus pénztárca egy másik aspektusa pedig az online térben nyer értelmet, hiszen digitális pénztárcának tekintendők azok az alkalmazások is, amelyek biztonságosan tárolják a bankkártya adatainkat, hogy ennek köszönhetően az egyes online vásárlások alkalmával azokat már ne kelljen újra és újra megadni.

Melyek az elektronikus pénztárca előnyei?

Az elektronikus pénztárca chipen tárolja az adatokat, ezért nagy előnye, hogy nem szükséges online kapcsolatot teremteni a banki központtal, aminek köszönhetően bárhol lehet használni. Használata pofonegyszerű: a tulajdonos feltölti pénzzel, majd pedig levásárolja azt. Az elektronikus pénztárca nagy előnye tovább az is, hogy számos egyéb adat is biztonságosan tárolható rajta: tranzakciókra vonatkozó információk, személyi adatokat igazoló digitális tanúsítvány, stb. Ez nagyban megkönnyíti a használatát.

A fentieken túl az elektronos pénztárcák használata egyszerű és nagyon kényelmes is, hiszen elegendő csupán egyszer elmenteni a szükséges adatokat, digitális pénztárcák onnantól kezdve biztonságosan tárolja azokat. Ennek köszönhetően a fizetés gyors és nagyon kényelmes.

Milyen lehetőségek vannak itthon?

Magyarországon a legnépszerűbb elektronikus pénztárcák az Apple Pay, a Paypal és a Simple. Mindháromnak van előnye, és vannak olyan funkciók is, amelyek csak az egyikben vagy a másikban elérhetők.

Az Apple Pay csak iOS platformon működik, míg a másik kettő Androidon is. Mindhárom alkalmas arra, hogy a bankkártya adatokat tárolja az elektronikus pénztárcánkban, azonban míg a Paypal és a Simple bármilyen bankkártya adatainak tárolására alkalmas, addig az Apple Pay esetén vannak megkötések.

Fizetési lehetőségeit tekintve egyértelműen a Simple állhat a dobogó legfelső fokára, hiszen közel 7.000 magyarországi webshopban használható. Ugyanígy az egyérintéses mobilfizetés esetében is érdemes azt választanunk, hiszen iOS és Android készülékeken egyaránt működik, míg például a Paypal erre nem alkalmas.

A Paypal viszont képes a fizetési kérelmek (pl.: pénz igénylése, közös gyűjtés, számlák felosztása) kezelésére, míg a másik kettő ezt nem tudja. Viszont a Simple számos olyan szolgáltatást nyújt, ami csak a hazai környezetben értelmezhető, így például a Simple alkalmazásban van lehetőség QR-kódos csekkbefizetésre, parkolási díj kifizetésére, autópálya matrica vásárlásra és hűségkártyák tárolására is.

Érdemes megismerkedni ezekkel a lehetőségekkel, és kitapasztalni, hogy neked melyik elektronikus pénztárca a legkényelmesebb, hiszen használatukkal kényelmessé és biztonságossá válik a fizetés.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Az E-matrica lekérdezéssel sok esetben elkerülhetők a bírságok
Minden, amit a DIGIonline fizetési elehetőségekről tudni érdemes
EON online fizetés – minden, amit a használatáról tudni érdemes
Mi az az NFC fizetés? Fizetés telefonnal, de hogyan is működik ez a gyakorlatban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Az E-matrica lekérdezéssel sok esetben elkerülhetők a bírságok
Az E-matrica lekérdezés könnyedén megvalósítható, így elkerülhetők a súlyos bírságok, amelyek bizonyára mindenki pénztárcáját megterhelik. Matrica vásárlás után érdemes azonnal leellenőrizni, hogy tényleg sikeres volt-e...
Minden, amit a DIGIonline fizetési elehetőségekről tudni érdemes
A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. szolgáltatásai manapság egyre népszerűbben, és mivel egyre többen választják őket, az elmúlt ékvekben sok időt és pénzt fordítottak arra,...
EON online fizetés – minden, amit a használatáról tudni érdemes
Az EON online fizetés lehetővé teszi az EON ügyfelei számára, hogy könnyen és gyorsan rendezzék a számlájukat. Ma már egyáltalán nem ritka, ha egy szolgáltató...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.