Az árfolyam és a pénzváltás szerepe

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A mindennapi életben elég gyakran találkozhatsz az árfolyam és a pénzváltás fogalmakkal. De vajon mennyire vagy tisztában ezek pontos jelentésével és szerepével? Cikkünkből részletekbe menően bővítheted a tudásodat, egy rövid történeti áttekintés után pedig a pénzváltási módokkal is megismerkedhetsz. Mielőtt azonban belevetnéd magadat a bonyolultabb pénzügyi értelmezésekbe, célszerű néhány pillantást vetned a pénz, mint fizetőeszköz kialakulására.

Miért jött létre a pénz?

Az első társadalmak megszületésekor még nem voltak pénzérmék. A kereskedelem csere szinten zajlott, vagyis olyan alapvető termékek jártak kézről-kézre, mint a búza, illetve a ruhafélék. A mesteremberek a piacokon egymásnak adták el a maguk által előállított árucikkeket. Ezek értékét maguk határozták meg, nem voltak külső szabályozó tényezők. Azt viszont, hogy az ilyen jellegű cserebere mennyire volt jellemző az amúgy még igencsak önellátó közösségek között, nem tudni.

Az első pénzek megjelenését valószínűleg az adók bevezetése indíthatta el. Az államokba szerveződők számára már szükségessé vált egy közös és gyorsan szállítható értékmérő eszköz használata. A pénzek kibocsátását mindig az állam vállalta magára. Az új fizetési mód többek között lehetővé tette, hogy az értékesebb tárgyakért ne hatalmas tételekben szállítható terményekkel kelljen ellenszolgáltatást tenni. Magyarán, rendkívül praktikusnak bizonyult. A pénzeket kezdetben nemesfémekből verték, a bányák kimerülése ugyanakkor idővel véget vetett ennek a szokásnak. A középkori királyok tudatosan rontani kezdték a pénzérméket azáltal, hogy kevesebb nemesfémet használtak a pénzverés során.

A papíralapú bankjegyek ősei azok a váltók voltak, amelyekben az adós kötelezettséget vállalt a tartozásai időre meghatározott kifizetésére. A váltókat később a pénzérmékkel egyenrangúként kezelték. Mivel történelmileg úgy alakult, hogy az egy országban élők egy adott pénznemet használtak, a nemzetközi kereskedelem lebonyolításához szükség volt valamilyen egyezményre. Itt jön képbe az árfolyam fogalma.

Mit is jelent az árfolyam?

Az árfolyam egy olyan arányszám, aminek segítségével egyik pénznemről a másikra tudsz váltani. Ez nem egy fixen rögzített adat, az értéke a világ devizapiacán a különböző pénznemekkel történő kereskedelem függvényében folyamatosan változik.

Az árfolyam árát mindig a kereslet-kínálat határozza meg. A hivatalos devizaárfolyamot hazánkban minden munkanap délelőtt 11 óra tájékán a Magyar Nemzeti Bank állapítja meg és teszi nyilvánossá. Az ilyen módon bejelentett árfolyam a következő közlésig marad érvényben. Az árfolyam ugyanakkor nem csak a valuta és a deviza, de az értékpapírok hivatalos piaci árát is jelöli.

A devizaárfolyam változására számos tényező lehet befolyással. Ilyen például a tőkealapok és a világkereskedelemmel foglalkozó vállalatok tevékenységei, valamint a politika felől érkező gazdasági intézkedések hatásai. Az utóbbi miatt kell a politikusoknak nagy megfontoltság mellett bejelenteniük egy-egy tervezetet.

Mi a különbség a valuta és a deviza között?

Az árfolyam mellett a valuta és a deviza fogalmának magyarázata is kiemelt jelentőséggel bír, mivel sokan nincsenek tisztában a konkrét értelmükkel. A valuta egy olyan, olasz eredetű szó (jelentése: pénz), ami egy állam hivatalos fizetőeszközét jelöli. Ezzel szemben a deviza egyfajta pénzhelyettesítő, vagyis egy külföldi pénznemben keletkező tartozás követelését testesíti meg. A deviza formailag lehet csekk, váltó, hitellevél de akár folyószámla követelés is. A gyakorlatban a valuta és a deviza közötti különbséget úgy értheted meg a legjobban, ha a pénztárcádban levő, megtapintható, kézbe vehető pénzre valutaként, a számládon levő összegekre viszont devizaként gondolsz.

Napjainkban a legismertebb pénznemek: a font, a dollár, az euró és a svájci frank.

A pénzváltásról és az ehhez köthető árfolyam változásról

A pénz- vagy valutaváltás a fizikai pénzcseréről szól, ami történhet bankfiókban, illetve pénzváltó helyeken. Hogy érthetőbb legyen a helyzet, néhány meghatározással mindenképpen tisztában kell lenned.

Valuta eladás: A valuta eladásnál a forintodat valamilyen külföldi fizetőeszközre cseréled. A valuta eladási árfolyam ennek értékét határozza meg.

Valuta vétel: A külföldi valutádat a valuta vételi árfolyamot figyelembe véve magyar forintra váltod.

Valuta középárfolyam: A pénzváltókban történő tranzakciókat nem érinti, csupán néhány elszámolási folyamatra van hatással.

A pénzváltás előtt mindenképpen tájékozódj arról, anyagilag hol jársz a legjobban. Egyes intézeteknél viszonylag magas kezelési költségekkel kell számolnod. Emellett arra is figyelj, hogy a kisebb pénzváltó helyek a ritkábban használt valutákból nem tartanak sokat. Ha pedig nagyobb mennyiségű valutára lenne szükséged, telefonon mindenképpen egyeztess velük.

Amennyiben egy külföldi utazás előtt nem szeretnél készpénzt váltani, a legtöbb bankkártyával már tudsz az adott országban fizetni. Ekkor a bank a devizaárfolyamot figyelembe véve fogja a tényleges összeget levonni a bankszámládról.

Összefoglaló

Bár korábban talán nem is gondoltál arra, hogy a valuta és a deviza árfolyama mennyire hatással lehet az életedre, a cikk a benne bemutatott hétköznapi példákon keresztül megkísérelt rávilágítani erre.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fogadj okosan, ezért is jó egy tippmix kalkulátor!
10 dolog, amit biztosan nem tudtál a sportfogadásokról
Cofidis hitel az eMagon? Mutatjuk a részleteket!
Mennyi áramot fogyasztanak a következő háztartási berendezések?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fogadj okosan, ezért is jó egy tippmix kalkulátor!
Ha már meguntuk, hogy tét nélkül nézzük a kedvenc csapataink mérkőzését, ideje komolyabbra vennünk a szenvedélyt és akár fogadhatunk is a kedvenceinkre. A lehetséges nyereményünket...
10 dolog, amit biztosan nem tudtál a sportfogadásokról
Fogadni, tétet tenni egészen apró dolgoktól kezdve az egészen nagyig vagyunk képesek. Míg Amerikában szinte mindenre lehet fogadni, addig hazánkban leginkább a sportfogadás lett divattá....
Cofidis hitel az eMagon? Mutatjuk a részleteket!
Tudtad, hogy az eMagon elérhető elképesztő mennyiségű termék közül a kiszemeltet akár Cofidis hitel segítségével is finanszírozhatod? Az elektronikai eszközök, nagyobb összeget képviselő termékek ellenértékét...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.