Autólizing feltételek, fontos tudnivalók, hogy ne érjen meglepetés

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

autólízing

Sok vállalat vagy vállalkozás számára lehet előnyös az autólizing, hiszen a céges autókat lízingkonstrukcióban érdemes leginkább megvásárolni. Ha már tudjuk, hogy mire szeretnénk pontosan használni az autót, illetve milyen jellegzetességgel kell bírjon a gépjármű, akkor el lehet kezdeni a megfelelő konstrukció kiválasztását.

Operatív lízing cégeknek

Ma Magyarországon a cégeknek operatív lízing is választható. Ennek a lízingnek az előnye, hogy a tartam során a lízingcég a tulajdonos és amint lejár a futamidő a cégek megvásárolhatják piaci áron a gépjárművet, de dönthetnek úgy is, hogy az adott gépjárművet visszaszolgáltatják. Az operatív lízing havi díjas konstrukcióban érhető el, amely mellé akár különféle szolgáltatáscsomagokat is lehet választani. Külön szolgáltatás lehet az autó karbantartása vagy a gumicserék.

Ha ilyen konstrukciót választunk, akkor hosszabb távon lehet tervezni és váratlan költségek sem léphetnek fel a futamidő során. Az operatív lízing cégeknek további előnyökkel is jár. Itt nem kötelező az önerő, így az erre szánt összeget a vállalkozásba vissza lehet forgatni és esetleg egyéb fejlesztésbe fektetni. Önerős konstrukcióknál kedvezőbb a havi díj és az önerő áfájának az 50 százalékát is vissza lehet igényelni. Az operatív lízing cégeknek, azaz a tartós bérletnél a nettó beszerzési ár és a várható maradványérték közötti részt szükséges megfinanszírozni a havi díjak során.

Az autólizing 2019. január 1-től operatív lízing formájában magáncélra is igénybe vehető

Az autólizing 2019-ben egy új lehetőséggel is bővült, hiszen már magánszemélyek is igénybe vehetik. Ha magán célra béreljük, akkor is az áfa legalább fele visszaigényelhető. Jó hír, hogy mindehhez útnyilvántartást már nem kell vezetni. Érdemes ebben az esetben is a csomagokat áttekinteni, hiszen számtalan szolgáltatás esetén is vissza lehet igényelni az áfa felét.

Autó lízing cégeknek – milyen lehetőségek és feltételek vannak?

A lízing lehet nyílt, zárt vagy tartós. A zárt végű pénzügyi lízing feltételei közé tartozik, hogy önerőt kell biztosítani és havonta lehet fizetni a törlesztőrészleteket. Emellett természetesen használhatjuk a járművet és a futamidő végére már saját tulajdonba kerül.

Az áfa ebben az esetben nem igényelhető vissza. A nyílt végű pénzügyi lízingnél mi dönthetjük el a futamidő végén, hogy az autót meg szeretnénk-e vásárolni úgy, hogy feltételként a maradványértéket megfizetjük. A tulajdonjog a lízing alatt a lízingbe adóé. A tartós, azaz operatív lízing előnyeit már a fentiekben taglaltuk.

Melyik éri meg jobban? Az autó lízing vagy autóhitel?

Nézzük meg, hogy az autó lízing vagy autóhitel az amelyiket jobban megéri igénybe venni? Autóvásárlásnál legyen szó magánszemélyről vagy cégről mindig kettő dolog a legfontosabb: miből vegyük meg és milyen autót vegyünk? A kettő közül a miből vegyünk a fontosabb, hiszen senki sem szeretne nagyon ráfizetni, ha már hitelt vesz fel vagy lízingel.

Az autóhitelek esetében több év is eltelik mire visszafizetjük a megvásárolt autó árát. Ez tulajdonképpen egy személyi kölcsön, így az összeg egy része akár más célra is fordítható. Lízingnél azonban meghatározott autóra lehet a szerződést megkötni és egyéb célra nem használható fel. Amíg le nem telik a futamidő, addig nem kerülhet a tulajdonunkba a gépjármű. A lízing sokkal több kötöttséggel jár, mégis vannak olyan helyzetek amikor ez tűnhet a legjobb megoldásnak.

Mire jó az autólízing kalkulátor?

Az autólízing kalkulátor nagyon gyorsan segítséget nyújthat, ha szeretünk előre tervezni. Az autólízing kalkulátor segítségével pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy mekkora törlesztőrészlettel kell számolnunk, ha lízingelni szeretnénk a kiszemelt gépjárművet. Az online elérhető Volkswagen lízing kalkulátor segíthet abban, hogy pontosan megtudjuk mennyit kell majd fizetnünk havi szinten autónkért. A Volkswagen lízing kalkulátor segítségével naprakészek lehetünk, így bármikor is szeretnénk megtekinteni az adatokat azt akár azonnal online is megtehetjük.

Mkb euroleasing kalkulátor

Az Mkb euroleasing kalkulátor egyszerűen online segít kiszámolni a fizetendő törlesztőrészleteket. Az MKB-nál zártvégű és nyíltvégű pénzügyi lízing is igényelhető változó vagy fix kamatozással. Az Mkb euroleasing kalkulátor roppant egyszerűen használható. A gyártási év, a teljes vételár, az önerő összege, a futamidő, a cascora vonatkozó kérdések megválaszolása után a kalkulátor máris kiszámítja, hogy mekkora havi kiadással kell számolnunk, ha gépjárművet szeretnénk vásárolni.

Például egy 8 000 000 Ft értékű autó esetében és 1 869 000 Ft önerővel, 8,1% THM ellett, 7,76% ügyleti kamatra, 48 hónapos futamidővel, változó kamatozással már havi 148 987 Ft megfizetésével vásárolhatunk gépjárművet. A teljes hiteldíjmutató egészen 24,6 %-ig elérhető és mi magunk választhatjuk ki, hogy kérjük-e beépíteni a casco biztosítást vagy azt mi magunk fogjuk megkötni.

Íme egy kalkuláció az MKB euroleasing-tól

Ha a lízingbe kérjük beépíteni a casco biztosítást, akkor azt a teljes futamidő alatt kell vállalnunk. Ha nem szeretnénk casco-t kötni, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az Mkb euroleasing kalkulátor ezért felárat fog számolni, hiszen ez kockázatot jelent a lízing során. Ha bruttó 5 000 000 Ft értékben vásárolnánk új gépjárművet és a lízing futamideje 60 hónap, akkor a THM 5%, a bruttó önerő 955.078 Ft + ÁFA, a maradványérték 593 262 Ft + ÁFA, a változó kamatozású ügyleti kamat pedig 5,87%. A regisztrációs adó ebben az esetben 85 000 Ft lesz és a futamidő végéig összesen 4 360 481 Ft-ot kell majd kifizetni.

Zártvégű autólízingről bővebben

A zártvégű autólízing tulajdonképpen a lízingbeadó részéről egy termék értékesítésnek felel meg, már ami az ÁFA törvényt illeti. A finanszírozó megvásárolja az autókereskedőtől a gépjárművet majd ezután a vevő részére bocsátja lízingszerződés megkötése mellett. A zártvégű autólízing futamideje alatt a gépjármű tulajdonosa a lízingbe adó és ezt a törzskönyvben is rögzítik.

Csak a szerződés végén kerülhet a lízingelő tulajdonába a gépjármű, amely automatikus, ha minden szükséges díj kiegyenlítésre került. A zártvégű autólízing egy nagyon biztonságos formája a gépkocsivásárlásnak, hiszen itt nem fordulhat elő olyan, hogy a tulajdonos egyéb tartozását ráterheljék a gépjárműre mivel az nincsen a tulajdonában. Nem lehet végrehajtás alá vonni, hiszen nem az ő tulajdonát képezi, hanem a lízing cégét. Mivel nincsen tulajdonjog, ezért a vállalkozások a könyveikben is nyilvántarthatják. A lízing hatalmas előnye, hogy a vállalkozás beruházását egy külső forrásból tudja finanszírozni.

A vállalkozás a lízing ideje alatt a lízingelt gépjármű segítségével bevételt termelhet, valamint a kamatot és az értékcsökkenést is elszámolhatja. Az ügyletnek a biztosítéka maga a gépjármű lesz. Ezt a fajta konstrukciót új, valamint használt gépjárművekre, motorkerékpárokra, kishaszon-gépjárművekre is igénybe lehet venni.

A konstrukció lehet Forint vagy Euro alapú is és egyéni vagy társas vállalkozások is igénybe vehetik. Ha magánszemélyként szeretnénk zártvégű autólízinget, akkor azt csak Forint alapon igényelhetjük. A törzskönyvben a lízingbevevő, mint üzembentartó kerül bejegyzésre.

Bővebben a nyitottvégű autólízingről

Cégek és egyéni vállalkozások vehetik igénybe a nyitottvégű autólízinget. A lízing segítségével alacsony költségek mellett céges személyautót vagy akár egy motorkerékpárt is lehet vásárolni. A jó hír az, hogy a vállalkozások az ügylet, azaz a vásárlás ÁFA tartalmát bizonyos mértékig visszaigényelhetik. Hogy ez mekkora mértékű ÁFA visszaigénylés lehet, azt mindig a jogszabály határozza meg.

Ha a maradványértékes konstrukció mellett döntünk, akkor a havi törlesztőrészleteket tovább is csökkenthetjük. Vállalkozások esetében a lízingdíj kamatrészét el lehet számolni költségként. A vállalkozás emellett az értékcsökkenést is elszámolhatja, amely miatt a költségek tovább csökkennek. A futamidő végén igény szerint rugalmasan és gyorsan lehet az autót egy másikra cserélni, hiszen itt nincsen a futamidő végén vásárlási kötelezettség.

Ez az autólizing konstrukció új és használt gépjárműre is igénybe vehető, így, ha vállalkozásunk számára elegendő egy használt gépjármű, akkor nagyon olcsón hozzájuthatunk egy haszon gépjárműhöz. Ez a fix törlesztésű konstrukció Forint alapon érhető el. Amint letelik a futamidő, a vállalkozást vételi- és vevőkijelölési jog illeti meg.

Operatív lízing magánszemélyeknek

Az operatív lízing magánszemélyeknek egyáltalán nem ajánlják, hiszen az ÁFA tartalmat magánszemélyek nem tudják visszaigényelni. Természetesen ettől függetlenül elérhető számukra is. Leginkább a cégek kedvelt lízing konstrukciója, hiszen vissza tudják igényelni az ÁFA-t és a futamidő végén semmilyen értékesítési kockázat nincsen.

A flottakezelő foglalkozik a gépjárművel és a vállalkozásnak a használaton kívül semmilyen más dolga nincsen. Ezen felül a vállalkozások a havi díjat is leírhatják és számos esetben illetékmentes a flottakezelő, így nem szükséges vagyonszerzési illetéket sem fizetni.

Széchenyi lízing go KKV-knak

A Széchenyi lízing go kifejezetten a kkv-knak ajánlott, tehát társas vállalkozásoknak, egyéni cégeknek, őstermelőknek, szövetkezeteknek, egyéni vállalkozóknak, illetve egyéb gazdasági tevékenységet folytatóknak. Ezt a lízing formát azok a vállalkozások is igényelhetik, akik még kezdők és nem rendelkeznek még egy teljes évvel. A Széchenyi lízing maximum 20 millió Forintos összeghatárig igényelhető személy és kishaszon gépjárművekre. A finanszírozás lehet zárt vagy nyitott pénzügyi lízing.

Zártvégű lízing esetén a minimális önerő a gépjármű vételárának 20 százaléka, ha kishaszongépjárműről van szó akkor 29,13%. Nyíltvégű lízingnél a minimális önerő a nettó vételár 20%-a plusz ÁFA. A lízing 36 és 84 hónap közötti futamidőre igényelhető és az ügyfelek fix 0,5%/év kamatot fizetnek. A lízing igénylésekor szerződéskötési díjat kell fizetni, amely a finanszírozott összeg 1,5%-a, de maximum 1 500 000 Ft.

Autó lízing magánszemélyeknek

Az autó lízing magánszemélyeknek több helyen is elérhető. Magánszemélyek esetében 20 és 40 % között alakulhat az önerő. Minimálisan körülbelül 500 000 Ft lehet a finanszírozott összeg és 8 évesnél idősebb gépjárművekre általában nem vehető igénybe.

Ha haszongépjárműről van szó, akkor a finanszírozott összeg kevesebb is lehet. A finanszírozott összeg – a maximális önerőt alapul véve – körülbelül a vételár 60-80 százaléka. Ami a futamidőt érinti, magánszemélyek esetében általában 84 hónap, de ha vállalkozásról van szó, akkor ez 96 hónap is lehet.

A használt autó lízing feltételei

A használt autó lízing feltételei leginkább az autó évjárata miatt térnek el, hiszen minél idősebb egy autó annál magasabb lesz az ügylet kamata. Nézzünk erre egy konkrét példát a Budapest Bank kalkulátor oldalán. Ha egy 1 éves használat autót szeretnénk magánszemélyként lízingelni, akkor a kamatláb 9,69 %, míg a THM 10,25.

Ha egy 2019-es gyártási évű autót szemeltünk ki, akkor a kamatláb felugrik 10,19%-ra, amíg a THM 10,80% lesz. Természetesen a kamatok változásával a lízingügylet teljes visszafizetendő díja is emelkedik. Ha már lízingről van szó, akkor érdemes minél fiatalabb gépjárművet lízingelni.

OTP merkantil és CIB autólizing

A különféle bankok, így az OTP, a Merkantil vagy a CIB autólizing lehetőségei között nem sok eltérés tapasztalható. Természetes személyek, egyéni vállalkozók, őstermelők és egyéb szervezetek is igénybe vehetik. Természetes személyek csak zárt végű pénzügyi lízinget igényelhetnek, míg a jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek zárt és nyitott lízinget is igénybe vehetnek. Mint a legtöbb hitellehetőségnél itt is feltétel a 18. életév betöltése és cselekevőképesség.

Csak olyan vállalkozások igényelhetik, akik Magyarországon vannak bejelentve. A zárt és a nyíltvégű lízingben rejlő lehetőségeket már korábban részletesen tárgyaltuk. Viszont érdemes talán kitérni a cascora. Autólizing során beépített cascot, casco mentességet választhatunk, emellett mi magunk is megköthetjük a cascot. A beépített casco a futamidő végéig tart és a lízingbevevő társbiztosítottként vesz részt. Maga az ügyleti kamat már magában foglalja a casco összegét és ez a futamidő teljes időtartamára vonatkozik. Amennyiben mi magunk szeretnénk megkötni a casco biztosítást, úgy szintén kötelező a futamidő végéig fenntartani azt.

Pontosan meghatározzák, hogy milyen típusú casco biztosítást fogadnak el és ettől eltérni nem lehet. Számíthatunk arra, hogy kiterjesztett területi hatállyal kell majd megkötni a biztosítást, amely fedezi az elemi károkat, a lopáskárt és a töréskárt is. A társbiztosított és a gépjármű tulajdonosa a futamidő végéig a lízingbeadó lesz. Választható casco mentesség is, de ekkor sokkal magasabb lesz a teljes ügylet díja.

Fix kamat, kiszámíthatóságot jelent

Érdemes itt is, akárcsak a hiteleknél a fix kamatozást választani, hiszen a törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt nem fog változni. Ez a lehetőség sokkal nagyobb biztonságot nyújt, mint a változó kamatozás, amely sajnos teljesen kiszámíthatatlan. Ebben az esetben a kamat a referencia kamat változásának függvényében módosulhat. A változás minden 3. hónapban bekövetkezhet. Ezt a lehetőséget csak azoknak érdemes választaniuk, akik némi tartalékkal is rendelkeznek, hiszen a havonta fizetendő díjak akár nagymértékben is nőhetnek. Érdemes a lízing lehetőségeket több oldalról is megvizsgálni, esetleg szakértő segítségét kérni.

Több helyen is mérsékelt THM mellett érhetők el a lízingek, de ez alapos utánajárást igényelhet. Ami nagy előnye a lízingnek az az, hogy egyáltalán nem kapcsolják a már meglévő lakossági folyószámlák meglétéhez, mint például egy személyi hitel felvételénél. Személyi hitelnél, ha nem a kiválasztott banknál van a folyószámlánk, akkor sokkal magasabb THM-et számolnak fel. Ez a lízing esetében nem így van, tehát sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldást kínál, ha gépjárművet szeretnénk vásárolni.

Így ugyan nem mi leszünk a tulajdonosok, hanem a lízingcég, de a futamidő végén ez a javunkra változik. A legtöbb lízingcég és bank honlapján elérhetők a kalkulátorok, amelyek segítségével pontosan kiszámolhatjuk, hogy hol mekkora költséggel kell számolnunk, ha gépjárművet szeretnénk lízingelni. Ezek a kalkulátorok szinte pontosan jelzik, hogy mekkora törlesztőrészlettel kell számolni. Érdemes a futamidőt változtatni, illetve használt gépjármű esetén a jármű kora is sokat számít, ha az autólizing végösszegét szeretnénk csökkenteni.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.