Autóhitel

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

autóhitel feltételei

Az autófinanszírozást, autóhitelt pénzintézeteknél, autókereskedőknél igényelhetjük. Hitelt abban az esetben érdemes felvenni, ha nem áll rendelkezésünkre az autó megvásárlásához szükséges összeg. A hitelt meghatározott futamidőre lehet felvenni, de ez minden esetben megállapodás kérdése. Érdemes inkább a bankoknál érdeklődni, hiszen az autókereskedők esetleg megemelhetik a kamatlábakat. Amennyiben a bank jóváhagyja az autóhitelt, úgy a havi részleteket addig kell fizetni amíg a futamidő tart.

Pontosan mit is fizetünk az autóhitel futamideje alatt?

A tőketörlesztés az a hitel egyenlegének a visszafizetésére szolgál. A kamattörlesztés során az aktuális kamatokat fizetjük meg, amelyért a bank kölcsönadta nekünk a pénzt autóhitel formájában. A befizetés egy része lehet hitelköltség vagy esetleg késedelmi díj. A havi autóhitel fizetés összegét a THM, a hitel összege és a hitel futamideje határozza meg. A THM-re azaz a teljes hiteldíj mutatóra érdemes odafigyelni, hiszen ez alapján érdemes összehasonlítani a bankok ajánlatait. A kamatlábat különböző tényezők befolyásolhatják, így például a hitelképesség, a hitel futamideje vagy az, hogy használt vagy új autót kívánunk a hitelből vásárolni. Amikor lejár a futamidő és teljesen visszafizettük a hitelt, akkor a zálogjog feloldásra kerül a dokumentumokban és az autó tulajdonjoga átszáll a vásárlóra.

Az autó hitel feltételei

A bankoknál eltérőek lehetnek a hitelfelvétel feltételei, de azért nagyon sok pontban hasonlóak. Magánszemélyek esetében egy autóhitel maximális időtartama általában 7 év. Az autóhitelt Forint vagy Euro alapon is fel lehet venni és minimális hitelösszeget is ki szoktak kötni, amely bankonként eltérő. Cégek vagy vállalkozások autólízinget vehetnek igénybe és ez számukra előnyösebb is. Használt autó esetében a bankok meghatározzák, hogy maximum milyen idős autóra adnak hitelt. Ezt általában 12 évben határozzák meg és a hitel lejáratakor nem lehet idősebb, mint 15 év. Ha ezt figyelembe vesszük és pont egy 12 éves autót szeretnénk megvásárolni, akkor arra maximum 3 éves futamidőre adnak hitelt. Magánszemélyektől általában a következő dokumentumokat kérik: érvényes személyi igazolvány, vezetői engedély, munkáltatói igazolás, nyugdíjasoknál bankszámlakivonat vagy a nyugdíjszelvény.

Miben segíthet az autó hitel kalkulátor?

Ma már számtalan olyan kalkulátor oldal létezik, ahol a különböző bankok autóhiteleit lehet összehasonlítani. Ezeket az oldalakat érdemes is használni, hiszen sok hasznos információhoz hozzájuthatunk. Elég megadni a hitelösszeget, a futamidőt és a nettó havi jövedelmet és a kalkulátor máris listázza a lehetőségeket. Ezek az oldalak csupán iránymutatást adnak, de ahhoz jó lehet, hogy el tudjuk dönteni jelen pillanatban melyik pénzintézetnél lehet kedvezően felvenni az autóhitelt.

Nézzünk is egy példát. 4 millió Ft hitelösszeg, 72 hónapos futamidő és 240 000 Forintos igazolt bér. Jelenleg az UniCredit banknál a legkedvezőbb a hitelfelvétel. 7,28% THM mellett a havi törlesztőrészlet 68 285 Ft és a teljes visszafizetendő összeg 4 916 520 Ft. Láthatjuk, hogy a futamidő végéig a hitel tulajdonképpen 916 520 Forintba került. Ha esetleg csökkentjük a futamidőt 48 hónapra, akkor 95 871 Ft a havi törlesztőrészlet és 4 601 808 Ft lesz a futamidő végéig kifizetett összeg. Teljesen nyilvánvaló, hogy minél rövidebb futamidőt választunk annál kedvezőbb a hitelfelvétel.

Vajon nyugdíjasoknak is adnak autó hitelt?

Természetesen a nyugdíjasok előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy autóhitelt vegyenek fel. Minél alacsonyabb a nyugdíj, annál magasabb kamattal érdemes számolni. A hiteleknél általában kikötik az életkort, azaz, hogy hány éves koráig kell a hiteligénylőnek törlesztenie a hitelt. Nézzük meg, hogy egy 120 000 Forintos havi nyugdíjjal mekkora hitel felvételére van lehetőség. Egy 3 millió Forintos autóhitel 72 hónapos futamidővel 100 000 Forintos nettó havi jövedelemigazolással már havi 58 885 Forintos hiteltörlesztéssel vehet fel egy nyugdíjas. A THM ebben az esetben igen magas, 13,27%. Ha a nettó jövedelmet módosítjuk 200 000 Forintra, akkor a THM már csak 7,28% és a törlesztőrészlet 51 214 Forint. A kedvezőbb THM mellett a teljes visszafizetendő összeg 3 687 408 Ft, míg a magasabb THM esetén 4 269 720 Ft. Láthatjuk, hogy minél magasabb bért igazolunk annál kedvezőbbek a feltételek. A visszafizetendő összeg között is több mint 500 000 Forint a különbség.

0 THM megfizetésével is igényelhető autó hitel?

Jelenleg a pénzintézetek akciói között szétnézve nem nagyon találunk 0 THM megfizetése mellett felvehető hitelt, de a különféle autókereskedések honlapján lehet találni ilyen lehetőséget. Ha már tudjuk, hogy milyen autót szeretnénk vásárolni, akkor érdemes a kerekesdőknél érdeklődni, hogy jelenleg 0% THM megfizetése mellett felvehető-e autóhitel.

Autó hitel katásoknak

Katásoknak is fel lehet venni hitelt, de itt ugyan úgy figyelembe veszik a havi bevételt. Katásoknál az éves bevételi értékhatár jelenleg 12 millió Forint. Ez körülbelül havi 1 millió Forintos bevételt jelenthet. A bankoknak, ha katásként szeretnénk hitelt felvenni akkor egy NAV igazolást kell bemutatni. A NAV a havonta kiszámlázott érték 60 százalékát veszi figyelembe, így ebben az esetben az igazolás 600 000 Forint/ hónnapról fog szólni. Ekkora bevétel mellett azonban már nem csak autóhitel felvételére van lehetőség, hanem elgondolkodhatunk a lakáshitel felvételén is.

Autóhitel vagy személyi kölcsön felvétele éri meg jobban?

Autóhitel vagy személyi kölcsön felvétele között nem sok különbség van, hiszen az autóhitel is ugyan úgy vehető fel mintha egy személyi kölcsönt igényelnénk. Itt leginkább arra kell figyelni, hogy éppen melyik pénzintézetnél lehet kedvezőbb THM mellett kölcsönt felvenni. A THM változása nagyban befolyásolja a futamidő végéig kifizetendő összeget, ahogy a havi törlesztőrészlet összegét is.

Cégeknek érdemes-e autóhitelt felvenni?

Cégeknek leginkább lízingelni érdemes az autókat, hiszen itt lehetőségük nyílik az ÁFA visszaigénylésére. Személyi kölcsön vagy autóhitel esetén erre nincsen lehetőség.

Maradványértékes autóhitel, azaz lízing

Maradványértékes autóhitel nem létezik, hiszen ezt a lehetőséget a zárt és a nyílt pénzügyi lízingnél kínálják fel az ügyfeleknek. Ezt a megoldást azoknak ajánlják, akik keresik az alacsonyabb törlesztőrészleteket. Ebben az esetben a havi törlesztőrészlet nagyon alacsony, míg a futamidő végén a maradványérték lesz magas. A maradványértéket a futamidő végén állapítják meg, aszerint, hogy éppen ennyit ér a futamidő végén a gépjármű. A maradványértékes autólízingnél a futamidő végén az autó a lízingelő tulajdonába kerül és emellett megkapja a végszámlát is a kifizetendő maradványértékről.

A futamidő végén többféle lehetőség közül is lehet választani. Az ügyfél kifizeti a maradványértéket és megtartja az autót, vagy eladja az autót és ezután fizeti ki a maradványértéket, esetleg megtartja az autót és további lízinget vesz igénybe. Ezt a lehetőséget csak azoknak ajánlják, akik némi tartalékkal rendelkeznek. Ennek a konstrukciónak hatalmas előnye, hogy néhány napon belül lebonyolítható és a biztosítások megkötése se vesz túl sok időt igénybe. Itt az összes költség aránylag kiszámítható. Szerződéskötéskor az okmányirodai ügyintézés és az eredetiségvizsgálat is a konstrukció részét képezi, azaz ezzel nekünk semmilyen teendőnk nem lesz.

Merkantil bank autohitel – milyen lehetőségek vannak jelenleg?

A Merkantil bank autohitel jelenleg is elérhető, de lízingszerződés keretében. Új, valamint használt gépjárművek, kishaszongépjárművek és motorkerékpárok finanszírozására is választható. A lízing feltétele használt autó esetén, hogy a lízing lejártakor nem lehet az autó idősebb 18 évnél. A kishaszongépjárművek esetében ez a lejárati év 15-ben lett maximalizálva. A Merkantil honlapján megtalálható egy lízingkalkulátor. Egy új autót körülbelül 4,5 millió Forint környékén lehet megvásárolni, így ezt az összeget vesszük alapul. A futamidő legyen 48 hónap, ami 4 évet jelent. Kamatozásnál a biztonságosabb fix kamatozást választjuk, hiszen ez a finanszírozási forma sokkal kiszámíthatóbb. A kalkulátort használva a lízingdíj egy hónapra 92 019 Ft, a THM 11,04% és a futamidő végéig összesen 4 416 912 Forintot kell visszafizetni a Merkantilnak.

K&H autóhitel

A K&H banknál autóhitelt személyi kölcsön formájában lehet igényelni. A bank a hitel felvételéhez minimum 300 000 Forintos havi jövedelemigazolást kér, így, ha ezzel rendelkezünk akkor fel tudjuk venni a kölcsönt. A 4 500 000 Forintos összeget alapul véve a kölcsön havi törlesztőrészlete 108 784 Forint, a THM 8,5% és a futamidő végéig összesen 5 282 118 Forintot kell visszafizetni a pénzintézetnek. A K&H személyi kölcsöne során az autót nem kell fedezetként bevonni és akár 100 százalékban online is meg lehet kötni a törlesztési biztosítást. A fix törlesztőnek köszönhetően biztonságban érezhetjük magunkat a futamidő végéig. A casco megkötését nem teszik kötelezővé és az igénylést akár most otthonunk kényelméből online is elindíthatjuk. Ennél a kölcsönnél a pénzintézet lehetőséget biztosít a díjmentes előtörlesztésre. Ez azt jelenti, hogy bármikor is jussunk hozzá egy kisebb pénzösszeghez azt, ha betörlesztjük a hitelbe, akkor máris csökkenhetnek a havi kiadásaink.

Erste autóhitel

Nézzük meg ugyanezt az összeget az Erste banknál. 4 500 000 Forint 48 hónapra, 300 000 Forintos havi bevételt igazolva a következőket láthatjuk a kalkulátorban. A havi törlesztőrészlet 114 759 Ft, a THM 11,38 % és a futamidő végéig 5 553 450 Forintot kell majd visszafizetni. Az Erste Most személyi kölcsön tetszőleges célra használható fel, így, ha egy magasabb összeget veszünk fel, akkor abból akár a családi nyaralást is finanszírozhatjuk. A gyorsan és kezes nélkül felvehető kölcsön most nagyon kedvező feltételekkel igényelhető. A fix kamatozású kölcsön biztonságot nyújt a futamidő végéig, hiszen a törlesztőrészlet a futamidő végéig változatlan marad. Ennél a személyi kölcsönnél nem kell fedezetet nyújtani a bank részére és kezest sem kell bevonni az ügyletbe.

Cofidis autóhitel

A Cofidisnél autóhitelre és zárt pénzügyi lízingre is lehetőség van. A Cofidis kalkulátorában a minősített fogyasztóbarát személyi hitelt tudjuk kikalkulálni a már előzőekben is alkalmazott adatokkal. A 4,5 millió forintos autóra havonta 114 188 Forintos hitel fizetendő, a THM 10,50% és a futamidő végéig összesen 5 481 024 Forintot kell majd visszafizetni. A Cofidis hitele nagyon kedvező, hiszen végig fix a törlesztőrészlete. Nem szükséges külön bankszámlát nyitni hitelfelvételkor hiszen az összeget a már meglévő folyószámlára fogják folyósítani. Amennyiben minden fontos dokumentumot időben benyújtunk, úgy akár 2 napon belül rendelkezésünkre bocsájtják az igényelt hitelösszeget. A Cofidisnél alacsony kamat mellett aránylag magas hitelösszeget lehet most felvenni. A hiteligénylés teljes folyamata online intézhető.

Sikeres hitelbírálat után egy videóhívás keretében történik meg a beazonosítás és szerződés aláírása is. A szerződést többféle módon is alá lehet írni, így szóbeli szerződéskötéssel, papíralapú szerződéskötéssel és elektronikus aláírással. A lábunkat sem kell otthonról kitennünk a hitelfelvételhez. Ezt a szolgáltatást a nap 24 órájában elérhetővé tette a Cofidis, így akár az éjszaka folyamán is elindíthatjuk a hiteligénylést. Ha például egy ünnepi időszak előtt szeretnénk elindítani a hiteligénylést és nem nagyon van szabadidőnk a hitelügylet lebonyolítására akkor ez a megoldás bizonyulhat a legjobbnak. A Cofidis terméke a Nemzeti Bank által minősítve lett, így biztosak lehetünk abban, hogy ezzel a kölcsönnel nem nyúlunk mellé.

Raiffeisen autóhitel

A Raiffeisen banknál sajnos nem láthatjuk, hogy mekkora a hitel végéig visszafizetendő hitelösszeg. Egy 4 500 000 Forintos autóhitel esetén a havi törlesztőrészlet 109 753 Forint és a THM 8,8%. A Raiffeisen Banknál lehetőség nyílik arra, hogy visszahívást kérjünk az ügyfélszolgálattól. A bank VideoBank szolgáltatása során a bank munkatársa ellenőrzi a hiteligényléshez szükséges dokumentumok meglétét, segít kiszámolni a pontos törlesztőrészletet. Az előszűrés után tájékoztat bennünket, hogy mekkora hitelösszeg felvételére nyílik lehetőségünk. Ha ezzel megvagyunk akkor nincsen más teendőnk, mint az előre egyeztetett időpontban megjelenni a bankfiókban és megkötni az előkészített szerződést. Figyeljünk azonban oda, hogy minden fontos dokumentumot vigyünk magunkkal a szerződéskötésre.

Nézzük meg most hol érhető el a legjobb autóhitel? Esetleg hol találunk akciós hitellehetőséget?

Jelenleg bankonként a következő a sorrend autóhitel tekintetében 4 500 000 Forintos hitel, 48 hónapos futamidő és 300 000 Forintos havi jövedelem igazolása mellett. Íme a TOP 5 a havi törlesztőrészlet alapján 2021.12.19-i napon:

PénzintézetHavi törlesztőrészlet (Ft)THM (%)Futamidő végén visszafizetendő összeg (Ft)
UniCredit Bank107 8557,285 177 040
K&H108 7848,465 282 118
CIB Bank109 6008,175 260 800
Raiffeisen Bank109 7538,81%5 313 144

Ha a további ajánlatokat is megnézzük, akkor látható, hogy pár ezer forintos különbségek vannak, így tulajdonképpen, ha valamelyik banknál eleve folyószámlát vezetünk akkor nem sok értelme van egy másik banknál is számlát nyitni a hitelfelvétel miatt. A bankok nagy általánosságban a következő hivatalos dokumentumokat kérik hitelszerződés megkötése esetén. Állandó magyarországi lakhely, devizabelföldi magánszemély, 18 vagy 20 éves életkor betöltése, illetve kiköthetik, hogy a futamidő végén az adós nem töltheti be pl. a 72. életévét.

Ki kell tölteni egy nyilatkozatot, hogy a pénzintézet a KHR rendszerben ellenőrizheti az adatainkat. Kérhetik továbbá a minimum 3 hónapos folyamatos munkaviszony igazolását, illetve cégeknél és egyéni vállalkozóknál 12 hónapos állandó tevékenységet. A minimum havi nettó jövedelem igazolásának mértéke általában bank és konstrukció függő. Jó, ha tudjuk, hogy minél magasabb jövedelmet tudunk igazolni és minél rövidebb futamidőt választunk annál kedvezőbbek lesznek a feltételek, így a THM mutató is.

Minden pénzintézet honlapján elérhetők a pontos információk. Sok esetben a bankoknál teljesen online is elintézhetjük a hiteligénylést, amelynek hatalmas előnye, hogy otthonunk kényelméből a megadott időpontban vehetjük fel a kapcsolatot a banki ügyintézővel és indíthatjuk el az autóhitelt.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.