Az ATM bankautomata használata biztonságosan és egyéb tudnivalók

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az ATM, más néven bankautomata vagy bankjegy-automata, az Automated Teller Machine rövidítése, ami az angolul „automata bankpénztáros” kifejezésből ered. Az ATM gyakorlatilag egy gép, amely lehetővé teszi a készpénz felvételét és befizetését, valamint különféle vásárlásokat is lebonyolíthatunk vele.

Az ATM-eket eredetileg a bankok saját fiókjaikban helyezték el, később azonban kiterjedtek más területekre is. Manapság bevásárlóközpontokban, munkahelyeken és más nyilvános helyeken is találkozhatunk velük.

Az ATM-ek hálózatokba vannak kapcsolva, ami lehetővé teszi, hogy különböző bankok kártyáit elfogadják az ATM-ekben. Ennek köszönhetően egyetlen magyar ATM-ből mindenféle bankkártyával pénzt vehetünk fel vagy befizethetünk.

Egy jó bankszámlát keresel, amely alacsony díjú ATM készpénzfelvételt kínál, még az ingyenes limiten felül is? Válaszd a kedvező díjakat kínáló bankszámlát, hogy minimalizáld a banki költségeidet! Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik.

ATM bankautomaták szolgáltatásai

Az ATM bankautomaták szolgáltatásai kényelmes és hatékony módon segítik az embereket a pénzügyeik intézésében. Ezek a gépek széles körű funkciókat nyújtanak, amelyekkel a felhasználók könnyen hozzáférhetnek pénzükhöz és számláikhoz. Tekintsük át ezeket a szolgáltatásokat részletesen.

Pénzfelvétel készpénzben: Az ATM bankautomaták legismertebb szolgáltatása a készpénzfelvétel lehetősége. A felhasználók a bankkártyájukat behelyezve és a megfelelő PIN-kódot megadva pénzt vehetnek fel bankszámlájukról. Ez különösen hasznos, amikor valaki azonnali készpénzre van szüksége, és nem szeretne bankfiókba menni.

Egyenleglekérdezés: Az ATM bankautomaták lehetővé teszik az egyenleg lekérdezését is. A felhasználók megnézhetik, hogy mennyi pénz van a bankszámlájukon anélkül, hogy a bank fiókjába kellene menniük vagy online bejelentkezniük a banki alkalmazásba.

Pénzbefizetés: Több modern ATM bankautomata lehetőséget kínál pénz befizetésére is. Ez különösen praktikus, ha valaki készpénzt szeretne befizetni a saját vagy másik személy bankszámlájára. Az ATM beolvassa a befizetett összeget és jóváírja a megfelelő számlán.

Számlafizetések: Néhány ATM bankautomata lehetővé teszi a számlafizetést is. A felhasználók kiválaszthatják a fizetni kívánt szolgáltatást (pl. villanyszámla, vízdíj stb.), majd az ATM segítségével fizethetnek a bankszámlájukról.

Pénzváltás: Sok ATM kínál pénzváltási lehetőséget is. Ha valaki utazik, és más devizában van szüksége pénzre, az ATM-ből általában lehetősége van devizát váltani.

Előre definiált tranzakciók: Az ATM bankautomaták gyakran kínálnak előre definiált tranzakciókat is. Ilyen lehet például a „gyors készpénzfelvétel”, ahol a felhasználó egy előre beállított összeget vehet fel a számlájáról, vagy „gyors egyenleglekérdezés”, amely gyorsan megmutatja az aktuális egyenleget.

Kártyák kibocsátása és cseréje: Egyes bankok ATM bankautomatákon keresztül kínálnak új bankkártyák kibocsátását vagy meglévő kártyák cseréjét is. Így ha valaki elveszíti a kártyáját vagy lejárt, könnyen megkaphatja az újat.

Befektetési és hitelinformációk: Néhány fejlettebb ATM olyan szolgáltatásokat is kínálhat, mint befektetési és hitelinformációk, amelyek segíthetnek a felhasználóknak pénzügyeik jobb kezelésében és tervezésében.

Az ATM bankautomaták szolgáltatásai széles skálán mozognak, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően folyamatosan bővülnek. Ezek a gépek hozzájárulnak a pénzügyek gyorsabb és kényelmesebb intézéséhez, és a mindennapi életben nélkülözhetetlen eszközökké váltak.

Ha valami kimaradt volna kérjük írd meg kommentben!

Miért érdemes érintéssel használnod az ATM-et?

Az érintéssel való használat (vagy érintéses fizetés) az ATM-eknél és más pénzügyi tranzakcióknál egyre népszerűbbé válik, és számos előnyt kínál a hagyományos fizikai kártyahasználattal szemben. Íme néhány ok, hogy miért érdemes érintéssel használnod az ATM-et:

Gyors és kényelmes: Az érintéssel történő fizetés rendkívül gyors és egyszerű. Csak szükséges a kártyát az ATM kijelzőjéhez érinteni vagy közel vinni, és a tranzakció pillanatok alatt végrehajtódik. Nincs szükség kártya behelyezésére és PIN-kód beírására, ami időt takarít meg.

Biztonság: Az érintéssel történő fizetési rendszerek rendkívül biztonságosak. A kártya adatai erősen titkosítottak, és a tranzakcióhoz szükséges információk minimális ideig maradnak a készülékben. Emellett a készülékek és az ATM-ek rendszeresen ellenőrzött környezetben vannak.

Kisebb érintési szükséglet: Az érintéses fizetéshez csak a kártyát vagy a mobil eszközt kell az ATM kijelzőjéhez érinteni vagy közel vinni. Ez minimális érintési felületet jelent, amely segíthet a fertőzések és vírusok terjedésének csökkentésében, például járványidőszakban.

Beépített biztonsági intézkedések: Az érintéses fizetési rendszerek gyakran beépített biztonsági intézkedéseket is tartalmaznak. Például a magasabb összegekhez vagy egymás utáni tranzakciókhoz továbbra is szükség lehet PIN-kód megadására, ami további védelmet nyújt a kártya lopása vagy visszaélések ellen.

Nagyobb kényelem: Az érintéses fizetési rendszerek általában a mobil pénztárcák (pl. Apple Pay, Google Pay) használatát is lehetővé teszik. Ez azt jelenti, hogy akár a mobiltelefonoddal is fizethetsz, anélkül hogy fizikai kártyát kellene magaddal vinned.

Virtuális kártyák: Néhány érintéses fizetési rendszer lehetővé teszi a virtuális kártyák használatát is, amelyek különösen hasznosak online vásárlásoknál. Ezek a kártyák egyedi adatokkal rendelkeznek, így a valódi kártya adatai nem kerülnek ki a pénztárcából.

Az érintéssel történő használat az ATM-eknél és más fizetési helyeken jelentős előnyöket kínál a hagyományos fizikai kártyahasználattal szemben. Az egyszerűség, a gyorsaság és a biztonság együttesen teszi ezt a módszert egyre vonzóbbá az emberek számára.

Hogyan működik a befizető ATM?

A befizető ATM (Automated Teller Machine) egy olyan készülék, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy készpénzt helyezzenek be bankszámláikra. Ez a fajta ATM különösen praktikus lehet, ha valaki pénzt szeretne befizetni a saját számlájára vagy például egy csekket kíván jóváíratni a bankszámláján. Az alábbiakban bemutatom, hogy hogyan működik a befizető ATM, lépésről lépésre.

1. Kártya behelyezése és azonosítás: A befizető ATM használatához először is be kell helyezni a bankkártyát a megfelelő irányban. Ezután a kártyához tartozó PIN-kódot kell megadni a kijelzőn vagy a gombok segítségével. A PIN-kód azonosítja a felhasználót, és csak az illetékes személy tudja elérni azt.

2. Tranzakció típusának kiválasztása: Miután sikeresen beazonosítottad magad, a kijelzőn megjelenő menüben válaszd ki a befizetési lehetőséget. Ezt általában egyértelműen megjelölik a kijelzőn, és lehetőséged van a pénzbefizetés, csekkes befizetés vagy egyéb releváns opciók közül választani.

3. Pénz vagy csekk behelyezése: Az ATM általában egy speciális nyíláson keresztül lehetővé teszi a pénz vagy csekk befizetését. Kövesd az utasításokat a kijelzőn, és helyezd be a pénzt vagy csekket a megfelelő nyílásba. Fontos, hogy a befizetett pénzt vagy csekket gondosan és pontosan helyezd be a készülékbe.

4. Összeg ellenőrzése és jóváírás: Miután a pénzt vagy csekket a készülékbe helyezted, az ATM általában ellenőrzi az összeget és az esetleges csekken szereplő adatokat. Ezt követően a kijelzőn megjelenik egy összegvisszaigazolás, amely megerősíti a befizetendő összeget. Ellenőrizd, hogy minden helyesen került-e be, majd várd meg a jóváírást.

5. Jóváírás és visszaigazolás: Az ATM a befizetett összeget jóváírja a bankszámládon. Ezt a folyamatot néhány másodperc alatt elvégezheti. Miután a jóváírás megtörtént, a kijelzőn visszaigazolást látsz a sikeres tranzakcióról.

6. Opciók kiválasztása: Ezután általában lehetőséged van további tranzakciók végrehajtására vagy a kártya kivételére. Ha további tranzakciókat szeretnél végrehajtani, kövesd a kijelzőn megjelenő utasításokat.

A befizető ATM használata rendkívül egyszerű és kényelmes módja a pénzbefizetésnek. Az ATM gyorsan ellenőrzi az összeget, és azonnal jóváírja a bankszámládon. Ez az eszköz lehetővé teszi, hogy hatékonyan intézd pénzügyeidet, és nem kell a bankfiók nyitvatartási idejéhez igazodnod.

Bankautomata biztonságos használata 10 pontban

Bankautomaták biztonságos használatának alapelvei fontosak, hogy megóvd pénzedet és személyes adataidat. Íme 10 fontos pont a bankautomata biztonságos használatához:

 1. Válassz megbízható helyet: Használj olyan bankautomatát, amit jól ismersz, és olyan helyen található, ahol sokan járnak. Bankfiókokban, bevásárlóközpontokban és forgalmas területeken lévő ATM-ek általában biztonságosabbak.
 2. Figyelj a környezetre: Ellenőrizd a környező területet és az ATM-t, mielőtt használnád. Ha gyanús embereket vagy tevékenységeket észlelsz, inkább keress másik automatát.
 3. Védd a PIN-kódodat: Írd be a PIN-kódodat úgy, hogy senki ne lássa. Fedezd le a billentyűzetet, miközben beütöd a kódot, hogy a körülötted állók ne lássák.
 4. Ne osszd meg a PIN-kódot: Sose osszad meg senkivel a PIN-kódodat, még akkor sem, ha valaki a bank alkalmazottjának mondja magát. A bank sosem kérdezi meg telefonon vagy e-mailben a PIN-kódot.
 5. Használj védett helyet: Ha lehetséges, fedezd el a kézmozdulatokat, amikor beütöd a PIN-kódot. Így még akkor is nehezebb lesz másoknak megjegyezni, ha valaki próbálja figyelni.
 6. Ne engedd senkit segíteni: Ha valaki közeledik hozzád az ATM-nél és segíteni akar, mondj köszönetet, de utasítsd el. Sose hagyd, hogy mások látványosan megfigyeljék a PIN-kódod.
 7. Figyelj a készülékre: Ellenőrizd az ATM kijelzőjét, a billentyűzetet és az érintési felületet, hogy ne legyenek sérülések vagy észrevehető manipulációk. Ha valami gyanús, ne használd az automatát.
 8. Védd a készpénzt: Amikor kivennél pénzt, vedd figyelembe a körülötted állók mozgását. Tárold el a készpénzt a pénztárcádban vagy táskádban, mielőtt eltávoznál.
 9. Rendszeresen ellenőrizd számláidat: Gyakran nézd át banki és kártya kivonataidat, hogy észleld bármilyen gyanús tranzakciót. Azonnal értesítsd a bankodat, ha valami nem stimmel.
 10. Mobil alkalmazások használata: Ha lehetőséged van, használd a mobil alkalmazásokat a bankszámlád ellenőrzésére és tranzakciók végrehajtására. Ezek általában extra rétegként szolgálnak a biztonság terén.

A fentiek betartásával nagyobb biztonságban leszel, amikor bankautomatákat használsz. Mindig tartsd szem előtt, hogy a biztonság elsődleges szempont, és ne hagyj felügyelet nélkül olyan érzékeny adatokat, mint a PIN-kód vagy a bankszámla információk.

Bankautomata elnyelte a pénzt vagy a kártyát mit tegyünk?

Ha egy bankautomata elnyelte a pénztet vagy a kártyát, akkor ne aggódj, mert ilyen helyzetekben vannak eljárások és lépések, amelyeket követhetsz. Itt van néhány teendő, amit érdemes szem előtt tartani:

 1. Nyugodj meg: Először is, megnyugodhatsz, mert az ilyen esetek nem ritkák. Az automaták időnként technikai vagy kommunikációs problémák miatt nyelhetik el a kártyát vagy a pénzt.
 2. Ne hagyd el az automatát: Azonnal ne hagyd el az automatát, hanem maradj a helyszínen. Fontos, hogy ne hagyj csendben el a pénzzel vagy kártyával.
 3. Ne próbáld erőltetni: Ha a kártyád vagy a pénz elakadt az automatában, ne próbáld meg erőltetni vagy szétszedni az automatát. Ez csak további problémákat okozhat.
 4. Vegyél fel kapcsolatot a bankoddal: Az automatánál általában van egy telefonszám vagy kapcsolatfelvételi lehetőség. Hívd fel a bankodat azonnal, és jelezd a problémát. Közöld velük a pontos időpontot és helyszínt, ahol az eset történt.
 5. Készülj fel azonosításra: A bank általában megkérdezi majd azonosító adataidat, például a nevedet és a számlaszámodat. Ezért érdemes előre tudni ezeket az információkat.
 6. Kövessük a bank utasításait: A bank munkatársai meghatározzák, hogy mik a következő lépések. Lehet, hogy felajánlják, hogy küldenek egy új kártyát vagy új PIN-kódot, vagy elmondják, hogy mikor tudják kiszabadítani a pénzt vagy a kártyát.
 7. Jegyzetelj: Minden fontos információt és utasítást jegyzetelj le, amit a banktól kaparsz. Ez segíthet, ha később szükség lesz az események dokumentálására.
 8. Vigyázz a biztonságodra: Amíg várakozol, ügyelj a személyes tárgyaidra és környezetedre. Ne engedd, hogy mások általuk nem ismert emberek segítsenek, és vigyázz a személyes adataidra.
 9. Ne ossz meg személyes információkat: Soha ne add meg a kártyád PIN-kódját vagy más személyes információkat olyan személynek, aki nem a bank hivatalos munkatársa. Ja bank sosem kér PIN kódot telefon és személyesen is csak meg kell adni a bank eszközén de nem szóban kérik.
 10. Ellenőrizd számláidat: Miután az eset megoldódott, ellenőrizd rendszeresen a bankszámláidat és a tranzakciókat, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden rendben van.

Legyen türelemmel és együttműködő a bankoddal, és kövesd az ő utasításaikat, hogy a problémát a lehető leghatékonyabban megoldjátok.

Hogyan találunk ATM-t az adott helyen?

ATM-ek (Automated Teller Machines) megtalálása egy adott helyen viszonylag egyszerű folyamat, és többféle módon is elérhető. Íme néhány tipp arra, hogyan találhatsz ATM-et az adott helyen:

 1. Bankfiókok és pénzintézetek: A legbiztosabb módja az ATM-ek megtalálásának az, ha meglátogatod a helyi bankfiókokat vagy pénzintézeteket. Ezekben a helyeken szinte mindig elérhetőek ATM-ek, és a bank alkalmazottai is segíthetnek a helyi automaták elérésében.
 2. Online térképek és alkalmazások: Használj online térkép alkalmazásokat vagy navigációs alkalmazásokat, mint például Google Térkép, Apple Térkép stb. Egyszerűen írd be a keresőbe, hogy „ATM” vagy „bankautomata”, majd nézd meg az eredményeket a környéken.
 3. Bankok és pénzintézetek weboldalai: A bankok és pénzintézetek weboldalain gyakran találsz keresőfunkciót, amely segít megtalálni a legközelebbi ATM-eket. Néhány bank akár ATM térképet is kínál, ahol láthatod az összes automatát. És léteznek még ezeken túl atm kereső oldalak amik egy adatbázist jelenítenek meg.
 4. Mobil alkalmazások: Ha van a bankodnak mobil alkalmazása, valószínűleg ott is találsz olyan részt, ahol ATM-eket lehet keresni. Ezek az alkalmazások általában pontos információkat nyújtanak az automaták elérhetőségéről és helyéről.
 5. Utcai feliratok és jelzések: Sok városban és közösségben az ATM-eket jól láthatóan jelölik az utcán, plakátokkal vagy táblákkal. Ezek a feliratok általában a bankfiókok irányába mutatnak.
 6. Bevásárlóközpontok és forgalmas területek: Bevásárlóközpontokban, piacokon vagy forgalmas területeken általában könnyen megtalálhatók ATM-ek. Ezek az automaták gyakran központi helyeken helyezkednek el, hogy könnyen elérhetők legyenek a vásárlók és a látogatók számára.
 7. Tájékoztató táblák: Néhány város vagy közösség tájékoztató táblákat helyez el, amelyeken az ATM-ek elérhetősége szerepelhet. Keresd ezeket a táblákat központi helyeken vagy a turisták által látogatott területeken.

Fontos, hogy mindig figyelj a környezet biztonságára és a kiválasztott ATM körülményeire. Ha gyanús embereket vagy viselkedéseket észlelsz, jobb, ha keresel egy másik automatát vagy elhalasztod a tranzakciót.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.