Apple tv: beállítások, előfizetés, iTunes vásárlás

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Apple TV vagy android médialejátszó?

Ha a TV-det okosítani szeretnéd, arra a legegyszerűbb megoldás a Google által gyártott Chromecast. Az eszköz verziójától függően 12 és 20e Ft között tudunk ilyen kütyüt venni. Ne várjál nagy csodát ettől, hiszen összesen 8 giga háttértárral rendelkezik. Ha telepíted az alapvető programokat 4 giga marad már csak. Youtube, Netflix videó nézésre, telefonról fényképek streamelésére használható. A következő lépcsőfok az android médialejátszó. Ezeket 20e Ft-tól olyan 50e Ft-ig tudunk vásárolni.

Az egyszerűbb médialejátszókkal, Android Tv-kkel szinte semmit nem érünk. Annak annyira satnya a hardver felszereltsége már az jó eredmény, ha maga az Android betöltődik rajta. 40-50e Ft-os kategóriában érdemes gondolkozni. Ha veszünk egy Android TV-t kapunk egy dobozt, sok USB porttal, egy töltőt és egy távirányítót. A kedvenc filmjeinket felmásolhatjuk egy micro memóriakártyára, azt bedugjuk az Android TV-be és – ha éppen nem fagy le – nézhetjük a videóinkat. Ha valóban ki szeretnénk használni az Android TV lehetőségeit, a memóriakártya mellett (aki kb 12e Ft) egy okos távirányítót is vennünk kell ami további 12-15e Ft extra költséget jelent. Ezzel kapunk egy kurzort a TV-re és elvileg játszani is lehet vele (akkor ha elindul a játék).

Összességében olyan 70e Ft, mire valóban használható lesz az Android TV. Attól, hogy ennyi pénzt ráköltesz erre a kütyüre nehogy azt hidd, hogy rendesen tudod használni. Sokszor bootolás közben lefagy az Android TV, sokszor még 480p-s videó lejátszása közben is. Van rajta: fehér, kék, fekete halál. Az a legritkább eset, hogy rendesen működik, mindezért cserébe viszont legalább 3 USB eszközt rá tudsz aggatni.

Az Apple TV…

Amikor egy Apple TV-t veszel, kapsz egy kis dobozt, egy távirányítót meg egy töltőt. Amikor kézbe veszed az Apple TV-t, rögtön érzékelhető a minőségbeli különbség. Egy lényegesen nehezebb és sokkal igényesebb, szép fényes, fekete dobozt tartasz a kezedben. Ami nagy különbség egy Android TV-hez képest, hogy ezt nem lehet dugdosni, hiszen egyáltalán nincs rajta USB port. Az Apple TV-nek egy hálózati, egy töltő bemeneti illetve egy HDMI kimeneti lehetősége van.

Apple TV verziók

Az első Apple TV 2007-ben jelent meg. Ez egy ezüst dobozos, sok dugós készülék volt. Volt rajta rendes USB port és sok-sok videó, audio kimeneti RCA port (ekkor még nem volt HDMI, analóg videó / hang jelet küldött ki a kütyü). 720p volt a legnagyobb felbontása. A 2. generációs Apple TV már fekete volt ugyanúgy mint a mostani, viszont ez már 720p digitális videó jelet küldött ki. A 3. generációs Apple TV gyakorlatilag ugyanúgy nézett ki mint a 2. generációs, de ez már digitális full HD videó jelet adott. ki. A 4. generációs vagyis a TV HD, 64 bites kódolást kapott és erősebb hardvert. Végül a legfrissebb vagyis az 5. generációs, TV 4K néven fut. Ennek még erősebb a hardvere és 4K digitális kimenetet tud.

Az Apple TV bekapcsolása

Amikor először elindítasz egy Apple TV-t, egy beállító ablak fogad. Először kiválasztod a nyelvet, majd az országot. Jelen esetben magyar / Magyarország a helyes beállítás (a távirányító felső részét kell húzni, úgy tudsz görgetni). Ha az Apple TV más videó beállítást észlel, mint ami abban az országban szabványos, akkor azt bekalibrálja. A következő lépésben megkérdezi az Apple TV-t, hogy engedélyezed-e a helymeghatározást. Erre Igent-t nyomjunk. Ez azért jó, mert az Apple storeban, vagy más alkalmazásban a magyar fordítású programok / filmek jelennek meg alapértelmezésben.

A következő lépés magának a TV-nek a beállítása. Itt megkérdezi, hogy manuálisa szeretnéd-e beállítani vagy az iPhoneoddal. A legegyszerűbb az, ha rábízod és az iPhoneoddal állíttatod be. Ilyenkor teker kicsit az Apple TV, majd beköszönt a főmenü.

Gyári alkalmazások az Apple TV-n

Az Apple TV főmenüje egy ikon nézet menü, ugyanúgy mint egy iPhone esetében. Ezek a programok vannak gyárilag telepítve: TV+, Zene, Beállítások, Fotók, iTunes mozik, Számítógép, Podcastok, Arcade, App Store.

TV+

Az Apple TV lényege a TV+ alkalmazás. Ez egy hatalmas mozitár. Szinte az összes létező film megtalálható itt, digitálisan feljavított minőségben. A filmek mellett sok-sok sorozat is a program része. Nagyon igényes a TV+ (TV plusz) felülete. Gyakorlatilag minden filmhez, rendes filmes, mozi ajánló tartozik, kis betekintővel és a szereplők listájával. A nagy probléma az egésszel az, hogy a legtöbb sorozat angol nyelven készült. Ha van is fordítása akkor az a világ fontosabb nyelvein elérhető: németül, franciául, spanyolul, portugálul, oroszul és héberül. Egy szó mint száz, ezt a TV+ alkalmazást szinte el is felejthetjük. 1 végig ingyenesen használható, utána érdemes eltávolítani az előfizetésekből.

Zene app

Az Apple Zene teljes alkalmazás 3 hónapig ingyenesen használható. Ezzel az alkalmazással szinte a világ összes népszerű zeneszámlát, albumát és sok-sok videó klippet el tudunk érni. Simán meghallgathatunk 1-1 számot, 1-1 albumot vagy lejátszási listát vagy le is menthetjük az Apple TV-nkre. A Zene alkalmazásban később műfajonként, előadókként, albumokként vagy lejátszási listában látjuk a zenéinket. A Zene alkalmazást a telefonunkkal együtt érdemes használni. Telefonon érdemes kikeresni / letölteni a számokat, a TV-n pedig lejátszani.

A Zene alkalmazásnak van ingyenes és fizetős verziója. Ha teljesen ingyenes, teljesen üres. Külön számonként vagy albumonként tudunk zenéket vásárolni. Egy szám 300 Ft, egy klip 400 Ft, egy album 1500 Ft körül van. Ha megvettünk egy zenét vagy klippet, azt a Zene / Könyvtár menüből érjük el. Lényegében ha nincsen előfizetésünk, a Könyvtár előtti menüpontok üresek. Apple Zene előfizetés ára 1500 Ft / hó, a családi előfizetés 2300 forint. A Zene alkalmazás nem minden megoldása érhető el az ingyenes verzióban, például nem tudunk a zenéinkből lejátszási listát készíteni.

Pontosabban a telefonunkon létre tudunk hozni a Zene alkalmazásban lejátszási listát, de ezt a Zene ingyenes verziója nem szinkronizálja össze a TV Zene alkalmazásával. Az Apple Zene alkalmazás egy nagyon jópofa kis program. Szerintem az ingyenes verziót érdemes használni, s a ki nem fizetett havidíjakból minden hónapban 1-1 zenei albumot megvásárolni.

Fotók app

A Fotók alkalmazás az iCloud fiókunk fotóit / videóit streameli az Apple TV-nkre. Ennek az alkalmazásnak alapértelmezésben sok értelme nincsen, hiszen egy alap iCloud fiók teljesen megtelik ha az iPhoneunkról egy biztonsági mentést készítünk. 5 GB az alap iCloud tárhely. Ha bővíteni szeretnénk az 50 gigás csomag 300 Ft, a 200 gigás 900, a 2 terrás 3000 forint havonta. Ez utóbbi kettőt a családtagjainkkal is meg tudjuk osztani. Kifizetsz 900 Ft-ot havonta és van 100-100 giga iCloud tárhelyed neked is és az asszonynak is.

iTunes mozik

Az iTunes movies egy hasonló alkalmazás, mint a TV+ csak itt sokkal több film van. Amikor belépsz a programban kapásból az új filmek ajánlóit láthatod széles, nagy képeken. Amikor továbblépsz egy filmre ott részletesen van egy leírás, van egy kis intro a filmből, majd alatta láthatod a szereplőket. Ha van a filmnek magyar szinkronja, magyarul indul el az előzetes. Itt is az van sajnos mint a TV+nál, nagyon sok film vagy csak angolul vagy a világ vezető nyelvein érhető el.

Az nagyon profi ebben az alkalmazásban, hogy a legtöbb videó többféle felbontásban is elérhető. Amikor megnyitsz egy videót, az Apple TV a kijelző felbontásához igazodó verziót streameli. Szép éles, full HD / 4K videókat streamel a rendszer. Mindettől függetlenül érdemes az iTunes movies alkalmazást használni, sok új filmet ki lehet kölcsönözni. Az Apple TV iTunes illetve a Zene alkalmazások kis átfedésben vannak egymással. Igazából az iTunesban keresel, s ha zenei számot töltesz az a Zenékbe kerül, ha videót az az iTunes mozikba. Az iTunest a telefonunkon érdemes kezelni. Ott sokkal könnyebb gépelni, mint TV-n.

Arcade

Az Apple Arcade olyan játékokat tartalmaz, melyek az App Storeban nincsenek benne. Ha Apple TV-t vásárolsz kapsz 3 hónapos próba időszakot, majd 1900 Ft-ba kerül ez havonta. Én nem láttam ebben a programban annyi játékot, szerintem nem érdemes erre előfizetni.

Számítógépek

A Számítógépek alkalmazásban külső adattárolókat lehet beállítani, ahonnan filmeket / zenéket lehet streamelni.

Távirányító / hangszóró hozzáadása az Apple TV-hez

Az Apple gyári távirányítóját alapból felismeri a rendszer, nem kell hozzá semmit sem tenni. Ha külső bluetooth hangszórót szeretnénk hozzáadni, akkor a Beállítások / Távirányítók és eszközök / Bluetooth menüpontban adhatók hozzá. Előfordulhat olyan, hogy többszöri próbálkozás ellenére sem ismeri fel az Apple TV a bluetooth hangszórót. Ilyenkor állítsuk alaphelyzetbe a rendszert: Beállítások / Rendszer / Alaphelyzetbe állítás / Alaphelyzetbe állítás és frissítés. Így fel fogja ismerni a bluetooth eszközöket az Applet TV.

Apple TV kikapcsolása, rendszer frissítése

Elsőre nem túl egyszerű megszokni az Apple TV működését, például nincs rajta kikapcsolási opció. Úgy tudjuk kikapcsolni a gépet, hogy 3 másodpercre benyomjuk a jobb szélső, vagyis a TV+ gombot. Ilyenkor jobb oldalt bejön egy panel, majd nyomjunk rá az Alvás opcióra. Magyarán szólva, nem kikapcsolja magát az Apple TV, csak alvó módba teszi. Érdemes időnként újraindítani a rendszert. Ezt a Beállítások / Rendszer / Újraindítás menüből érjük el.

A frissítéseket is érdemes telepíteni. A Beállítások / Rendszer / Szoftverfrissítés menüből tudjuk frissíteni az Apple TV-nket. Az iPhonekonál, iPadoknál felmerülhet az a probléma, hogy a frissítésektől belassulhatnak a gépek, a 4K-s TV-nél ilyen nem várható. Annak 3 GB RAM-ra van, az sok-sok frissítést kibír, cserébe lesz egy csomó új funkció a TV-den.

Fájlok másolása Apple TV-re

Fájlokat igen nehéz felmásolni az Apple TV-re. Nem úgy mint egy Android TV-n, itt nincsenek dugdosási lehetőségek. Az Apple TV koncepciója, hogy van egy erős géped amin nagyon jól futnak a játékok / programok és a fájlokat külső eszközön kell tárolni. Egyik megoldás erre a Dropbox vagy az Icloud tárhely. Ide havi pár száz forintért vásárolhatsz extra tárhelyet és a családi videókat innen tudod az Apple TV-re streamelni. Videó felmásolására megoldás még a VLC player is jó megoldás. Ennek az app-nak van egy Távoli lejátszás opciója. Itt van egy IP cím. Ha ezt az IP címet beírod a böngésződbe, fájlokat tudsz felmásolni az Apple TV-dre. Rendesen fel a TV hard diskjére. Fájl streamelésre megoldás még ha a modemednek van USB portja és megosztásra is képes. Felmásolod a kedvenc filmjeid a pendrivera, bedugod a modemed USB portjára és engedélyezed a médiaszerver beállítást. Innentől az Apple TV látja az USB meghajtót. Fájlmegosztásra opció az is ha a számítógépeden egy mappát megosztasz a hálózaton. Az Apple TV azt is látja.

Otthoni megosztás létrehozása

Az App Store-ban található egy Otthon nevű alkalmazás. Ha az iPhoneod össze van kötve a TV-vel, akkor kapásból megjelenik az Apple TV. Az Otthoni megosztásban tudsz további felhasználókat az Apple TV-hez adni, illetve itt láthatod a további eszközöket (abban az esetben ha támogatja az Apple Otthont). Az Otthoni megosztásban szabályokat, időzítéseket tudsz létre hozni, például automatikusan kapcsolódjon be valamelyik eszköz este 7-kor és automatikusan kapcsolódjon le 23:30-kor.

Film kölcsönzés az Apple TV-n

Filmeket az iTunes movies alkalmazásban tudunk kölcsönözni vagy a Netflixen. A Netflix egy hasonló program, mint az Apple TV+. Van egy hatalmas mozi tár és rengeteg sorozat található a Netflixen. Ezeknek a filmeknek a nagy része szinkronizált. Ha új felhasználó vagy a Netflixen, az első hónap ingyenes, majd 2500, 3200, 4000 Ft a havidíj. Az első normál minőség, a második full HD, a harmadik 4K minőséget biztosít.

iPhone képek nézése Apple Tv-n

Ha az iPhoneod össze van kötve az Apple TV-vel, a filmtekercsed a TV-n is tudod nézegetni. Ez egy nagyon jópofa találmány, nagyon szeretem. A Filmtekercsen rákattintasz a megosztás ikonra, mard az Airplayra és rögtön megjelenik a kép az Apple TV-n.

Tévé nézése az Apple TV-n

Több opció van arra, ha tévéműsort szeretnénk nézni az Apple TV-n. Az OtthoniTV app-el sok magyar csatorna közül tudunk választani. Ennek 10 euró az ára 30 napra, 30 euró 90 napra és 60 euró fél évre. A Telenornak van még TV-nézős app-ja. Jó hírt, ezt bárki használhatja, nem kell Telenorosnak lenned. A legkisebb csomag amiben az állami adók vannak az 0 Ft, illetve van egy TVplus / TVmax csomag, melyek 3800 és 5700 Ft havonta.

Ingyenes programok az Apple TV-n

Ingyenesen használható programok a Zene, Movies, Képek, Telenor MyTV alap csomag, VLC médialejátszó és sok-sok játék, fitnesz, időjárási app.

Fizetős programok az Apple TV-n

Havidíjas alkalmazások: Zene teljes alkalmazás, Netflix, Arcade játékok, iCloud tárhely, Dropbox tárhely. A Netflixre érdemes előfizetni, ez megéri az árát. Tárhellyel kapcsolatban annyi van, ha a modemedbe veszel egy 128 GB-os USB 3-as pendrivet az 15e Ft körül van. Ezért a pénzért majdnem 2 évre kapsz 200 GB iCloud tárhelyet, melyet a feleségeddel is megoszthatsz és nincs abból probléma, hogy állandóan villog a telefonja. Egy telefon iCloud mentése, majdnem kimeríti az iCloud tárhelyed. A lényeg a lényeg: Netflixre érdemes előfizetni, egy 200 gigás iCloud bővítésre és minden hónapban 1 zenei albumot letölteni. A többi szolgáltatást nyugodtan mondjuk vissza.

Apple TV szolgáltatás felmondása

iPhone / Beállítások / Előfizetések. Itt láthatjuk az aktív csomagjaink, s ha belekattintunk le tudjuk mondani az előfizetést.

Apple TV ára

Az Apple TV ára – teljesen mindegy hol veszed meg istylen, árukeresőn vagy a Média marktban – egységesen 63 ezer forint a 32 GB-os, 70 ezer forint a 64 GB-os. Érdemes a nagyobbat megvenni.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Bónusz Magyar Állampapír: Befektetés a jövőbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Súlyos biztonsági rést tártak fel a Temu online piactéren forgalmazott népszerű videós kaputelefonokban. A Consumer Reports (CR) amerikai fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hibák...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.