Amit a cseh autópálya matrica vásárlásról, illetve a vásárlás alóli mentességről tudni érdemes

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A cseh autópálya matrica vásárlása nem akkora ördöngösség, hozzávetőleg úgy működik, mint hazánkban. Ahogyan Magyarországon, úgy Csehországban is már az e-matrica van érvényben, vagyis nem kell semmit sehova ragasztanunk. Az összes autópálya útdíjköteles, de néhány gyorsforgalmi útszakasz is, akárcsak nálunk. Van viszont egy lényeges különbség a cseh és a magyar matricavásárlásban, mégpedig az, hogy Csehországban sokkal több jármű élvez mentességet, mint nálunk.

Ha tehát úgy tervezzük, hogy idén nyáron Csehországba utaznánk nyaralni, munkaügyben, vagy csak egy rövid kirándulásra, akkor nem árt tisztában lenni a cseh autópálya használattal, és persze a cseh autópálya matricavásárlással sem. Lássuk, milyen útszakaszok fizetősek, hol, hogyan is milyen matricát tudunk vásárolni, és persze arra is kitérünk, hogy kik élveznek mentességet az útdíj fizetése alól.

Milyen útszakaszokon szükséges a cseh autópálya matrica vásárlása?

Ahogy azt már említettük Csehországban is számos útszakasz van, ahol matricát kell vásárolunk. Az összes autópálya ilyen, illetve a gyorsforgalmi utak egyes szakaszai is díjkötelesek. A fizetős útszakaszok listáját az edalnice.cz hivatalos honlapon is megnézhetjük. A következő útszakaszokra vonatkozik a díjfizetési kötelezettség:

 • D0: Modletice – Prága, Slivenec (76-16-os kijáratok)
 • D1: Prága, Chodov – Kývalka (kijáratok 2-182)
 • D1: Holubice – Kroměříž, nyugat (210-258. kijáratok)
 • D1: Kroměříž, kelet – Říkovice (260-272. kijárat)
 • D1: Přerov-Předmostí – Rudná (282-354. kijárat)
 • D2: Brno, Chrlice – államhatár (3-61. kijárat, Lanžhot ellenkező irányban, pihenőhely)
 • D3: Mezno – Čekanice (62-76-os kijáratok)
 • D3: Měšice – Veselí nad Lužnicí, észak (79-104. kijárat)
 • D3: Veselí nad Lužnicí-Dél – Úsilné (107-131. kijárat)
 • D4: Jíloviště – Háje (9-45. kijárat)
 • D5: Prága, Třebonice – Beroun, kelet (1-14. kijárat)
 • D5: Beroun, Nyugat – Ejpovice (22-67. kijárat)
 • D5: Sulkov – államhatár (89-151-es kijáratok, Rozvadovval ellentétes irányban, pihenőhely)
 • D6: Jeneč – Krušovice (7-42. kijárat)
 • D7: Kněževes – Knovíz (kijáratok 3-18)
 • D8: Zdiby – Řehlovice (kijáratok 1-64)
 • D8: Knínice – államhatár (80-92-es kijáratok, az ellenkező irányba díjmentesen)
 • D10: Stará Boleslav – Bezděčín (14-39. kijárat)
 • D10: Kosmonosy – Ohrazenice (46-71. kijárat)
 • D11: Jirny – Jaroměř-sever (8-113. kijárat)
 • D35: Sedlice – Ostrov (127-es kijárat a 158-as km-ig)
 • D35: Mohelnice, dél – Křelov (235-261. kijárat)
 • D35: Holice – Lipník nad Bečvou (276-296-os kijáratok)
 • D46: Vyškov, kelet – Prostějov, dél (1-21. kijárat)
 • D46: Držovice – Hněvotín (26-37. kijárat)
 • D48: Bělotín – Bělotín, kelet (1-3. kijárat)
 • D48: Rybí – Frýdek-Místek (22-44. kijárat)
 • D48: Rybí – Frýdek-Místek, kelet (24. km az 52. kijáratig)
 • D48: Dobrá – Žukov (54-70. kijárat)
 • D52: Rajhrad – Pohořelice, észak (10-23. kijárat)
 • D55: Hulín – Otrokovice, észak (16-30. kijáratok)
 • D55: Otrokovice, kelet – Napajedla (32-34. kijárat)
 • D56: Ostrava, Hrabová – ipari övezet – Frýdek-Místek, észak (40-52. kijárat)
 • D56: Ostrava, Hrabová – ipari övezet – Frýdek-Místek, nyugat (40-54. kijárat)

Ezeken a szakaszokon tehát kötelező az autópálya matrica, kivéve persze azoknak, akik mentességet élveznek.
Nem árt tudni, hogy a nagyvárosok közelében az autópályáknak van díjmentes szakaszi, vagyis felhajthatunk rájuk matrica vásárlás nélkül is. Ezeket a szakaszokat szintén a edalnice.cz oldalon közzétett térképen tudjuk megnézni, piros színnel vannak jelölve.

Akinek kötelező a cseh autópálya matrica vásárlás

Nagyon érdekes, hogy Csehországban rengeteg jármű élvez mentességet, vannak persze olyanok is, amelyek nem. Ezek elsősorban a négykerekű járművek, tehát a személygépkocsik ebbe a kategóriába tartoznak 3,5 tonnáig. A 3,5 tonna feletti járművek Csehországba útdíjat fizetnek. Vagyis a kisteher járművekre 3,5 tonnáig kötelező az autópálya matrica.

Érdekesség, hogy a földgázzal/biometánnal működő személygépkocsiknak ugyan kötelező az autópálya matrica megvásárlása, viszont ők kevesebbet fizetnek, mint az úgymond hagyományos személygépkocsik, majdnem 50 %-kal kevesebbe kerül nekik a matrica.

Akik a cseh autópálya matrica vásárlás alól mentességet élveznek

Az cseh autópálya matrica vásárlás alól sokan élveznek mentességet, jóval többen, mint hazánkban, vagy Európa más országában. A mentességet élvezők körét a cseh kormány 2021. január 01-től meglehetősen kibővítette. Egyrészt nem kell autópálya matricát váltaniuk a pótkocsikkal és a motorkerékpárokkal közlekedőknek, de azoknak a járműveknek sem, amelyeket ZTP vagy ZTP/P kártyával rendelkező személy vezet, sőt, akkor sem, ha az adott járművet rákos vagy hemoblasztózissal kezelt, eltartott gyermekek szállítására használják. Emellett a fogyatékkal élőknek is jár a mentesség, ha a jármű az adott család tulajdonában van, és a fogyatékkal élő szállítását végzik vele.

Az elektromos, hidrogén- és hibrid járművek is mentességet élveznek, de csak akkor, ha a kibocsátott CO2-érték nem haladja meg az 50 g/km-t. A cseh kormány ezzel az intézkedéssel szeretné népszerűsíteni a környezettudatosabb életmódot, illetve az alternatív meghajtású járművek használatát. Különleges rendszámtáblával automatikusan jár a mentesség, ha viszont nincs ilyenünk, akkor az illetékes hatósághoz értesítést kell küldenünk, hogy jogosultak legyünk.

Milyen matrica van érvénybe Csehországban?

Ahogyan az már fentebb említésre is került Csehországban is e-matrica van érvényben, a nyomtatott matricák használatát 2021. január 1-vel megszüntették. A hazai matricákkal ellentétben, Csehországban nincs heti matrica, náluk 10 napos, 30 napos és éves matricát lehet váltani. Amit még szintén érdemes tudni az e-matrica megvásárlásáról, hogy előre is meg lehet váltani, akár hónapokkal korábban is, mint ahogyan szükség lenne rá. Pontosabban 90 nappal korábban is megvásárolhatjuk, mindössze a vásárlásnál a dátumot kell kiválasztanunk, hogy mikortól legyen érvénes a matrica.

Hol és hogyan tudunk autópálya matricát vásárolni, és mennyibe kerül?

A cseh autópálya matrica vásárlása történhet online és személyesen is. Online a hivatalos e-shopban, a edalnice.cz oldalon tudunk legegyszerűbben matricát vásárolni. A személyes vásárlásra a márkakereskedőknél és az önkiszolgáló kioszkokban van lehetőség. Árusító helyből Csehországban több ezer van, szóval bőven lesz lehetőségink a cseh autópálya matrica vásárlására, hogy esetleg úgy döntünk, hogy nem váltjuk meg előre online a matricát. A márkakereskedésekben ugyanazokat az adatokat fogják kérni a vásárláskor, mint online. Az önkiszolgáló kioszkokról annyit érdemes tudni, hogy a fizetős autópályákra való behajtás előtti határterületeken találjuk meg őket, és hogy csak bankkártyával fogunk tudni fizetni ezeken a helyeket.

A vásárláskor a matrica típusát kell megadnunk vagyis hogy mekkora időintervallumra szeretnénk megváltan (10 nap, 30 nap vagy 1 év). Emellett kérni fogják a jármű rendszámát, a regisztrációs országot, a matrica érvényességének kezdetét, de azt is meg kell adnunk, hogy biometánnal vagy földgázzal működő autókra váltjuk a matricát vagy sem. Ha pedig megvannak az adatok, már csak a fizetés van hátra.

De mennyi is az annyi?

 • 10 napos e-matrica 310 CZK.
 • 30 napos e-matrica 440 CZK
 • egy éves e-matrica 1 500 CZK

Az öko ár a biometánnal vagy földgázzal működő autók esetében:

 • 10 napos e-matrica 155 CZK
 • 30 napos e-matrica 220 CZK
 • egy éves e-matrica 750 CZK

Mekkora büntetésre számíthatunk, ha nem váltunk matricát?

Trükközni egyáltalán nem érdemes a matricával, ugyanis ellenőrzik őket, ugyanúgy, ahogyan Magyarországon. Az ellenőrzésért a Cseh Köztársaság rendőrségének járőrei és a vámhatóság tisztviselői felelősek, de az ellenőrző kapuknál elhelyezett kamerák is figyelnek, szóval nem tanácsos matrica nélkül felhajtani fizetős útszakaszra.

Amennyiben mégis így teszünk, súlyos büntetésre számíthatunk. Ha matrica nélkül hajtunk fel az autópályára, és lebukunk, akkor forintba átszámolva, akár 300.000 Forint feletti büntetéssel is számolhatunk. Ha azt mondjuk, hogy mentességet élvezünk, de valójában nem, akkor pedig akár 1,5 millió forintra is megbüntethetnek minket. Ne legyenek illúzióink, a rendőrség ellenőrizni fogja a cseh autópálya matrica vásárlás alóli mentességhez való jogosultságunkat.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.