Állampír-láz: Fix kamatozású Magyar Állam Papír Plusz a favorit

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A magyar állampapírok iránti kereslet továbbra is élénk, ezen belül is a fix kamatozású MÁP Plusz a legnépszerűbb befektetési forma. A lakosság bizalma a hazai kötvények iránt töretlen, amit a kedvező kamatprémiumok és a kockázatmentesség is magyaráz.

A Magyar Állampapír Plusz előnyei:

 • Fix kamatozás: A befektetők a futamidő végéig kiszámítható hozamot érhetnek el.
 • Kockázatmentesség: Az állampapírok a legbiztonságosabb befektetések közé tartoznak, az állam garanciát vállal a befektetett összegre.
 • Különböző futamidők: A befektetők választhatnak rövid, közép- és hosszú futamidejű kötvények közül.
 • Adómentesség: A kamatjövedelem adómentes.

A Magyar Állampapír Plusz hátrányai:

 • Korlátozott hozam: A fix kamatozás miatt a hozam nem követi a piaci kamatok emelkedését.
 • Korai visszaváltás: A kötvények korai visszaváltása esetén büntetéssel kell számolni.

Alternatív befektetések:

A MÁP Plusz mellett más állampapírok is elérhetőek a piacon, mint például a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) és a Diszkont Kincstárjegy (DKJ). Ezek a kötvények változó kamatozásúak, így a hozamuk a piaci kamatok alakulásától függ.

A befektetők emellett választhatnak bankbetéteket is, amelyek kockázatmentes befektetést nyújtanak, de a hozamuk alacsonyabb, mint az állampapíroké.

A befektetési döntés meghozatala előtt érdemes alaposan tájékozódni a befektetési lehetőségekről, és a kockázattűrő képességünknek megfelelő befektetési formát választani.

A Magyar Állampapír Plusz népszerűségének okai

A MÁP Plusz népszerűségének számos oka van. A befektetők számára vonzó a kötvény kockázatmentessége, a fix kamatozás és az adómentesség. A futamidő változatossága is előnyt jelent, hiszen a befektetők a befektetési céljaiknak és kockázattűrő képességüknek megfelelő kötvényt választhatnak.

A MÁP Plusz kedvező kamatprémiumot kínál a befektetőknek. A kamatprémium a piaci kamatok és a kötvény kamatának különbsége. A MÁP Plusz kamatprémiuma jelenleg 0,5-1,5 százalékpont között van, ami azt jelenti, hogy a befektetők a piaci kamatoknál magasabb hozamot érhetnek el.

A MÁP Plusz befektetés egyszerű és kényelmes. A kötvények megvásárolhatók a Magyar Államkincstárnál, a bankoknál és a befektetési szolgáltatóknál. A befektetők online is vásárolhatnak MÁP Pluszt a Magyar Államkincstár honlapján.

A Magyar Állampapír Plusz befektetés ideális lehet azoknak a befektetőknek, akik:

 • Kockázatmentes befektetést keresnek
 • Kiszámítható hozamot szeretnének elérni
 • Adómentesen szeretnék befektetni
 • Rövid, közép- vagy hosszú futamidejű befektetést keresnek

%-ban mit jó tudni a Magyar Állampapír Pluszról?

Természetesen! A MÁP Plusz kamatprémiuma a futamidőtől és a piaci kamatok alakulásától függően változik. Jelenleg a MÁP Plusz kamatprémiuma a következő:

 • 1 éves futamidő: 0,5 százalékpont
 • 3 éves futamidő: 0,75 százalékpont
 • 5 éves futamidő: 1,0 százalékpont
 • 10 éves futamidő: 1,5 százalékpont

A kamatprémium mellett a befektetők a futamidő végén a névértéken felül kamatot is kapnak. A kamat mértéke a futamidőtől függően 3,5-6,0 százalék között van.

A MÁP Plusz hozama a kamatprémium és a kamat összege. A hozam a futamidőtől és a piaci kamatok alakulásától függően változik. Jelenleg a MÁP Plusz hozama a következő:

 • 1 éves futamidő: 4,0 százalék
 • 3 éves futamidő: 4,75 százalék
 • 5 éves futamidő: 5,5 százalék
 • 10 éves futamidő: 6,5 százalék

A MÁP Plusz hozama összehasonlítható a bankbetétek hozamával. Jelenleg a bankbetétek hozama 0,5-1,0 százalék között van. Ez azt jelenti, hogy a MÁP Plusz befektetéssel a befektetők a bankbetétekhez képest magasabb hozamot érhetnek el.

A MÁP Plusz hozama összehasonlítható az infláció mértékével is. Jelenleg az infláció mértéke 14,5 százalék. Ez azt jelenti, hogy a MÁP Plusz befektetéssel a befektetők az inflációt meghaladó hozamot érhetnek el.

A MÁP Plusz befektetés kockázatmentes befektetésnek minősül, hiszen az állam garanciát vállal a befektetett összegre. A befektetőknek nem kell aggódniuk a befektetésük értékvesztése miatt.

A MÁP Plusz befektetés adómentes befektetésnek minősül. Ez azt jelenti, hogy a befektetőknek nem kell adózniuk a kamatjövedelem után.

A MÁP Plusz befektetés ideális lehet azoknak a befektetőknek, akik:

 • Kockázatmentes befektetést keresnek
 • Kiszámítható hozamot szeretnének elérni
 • Adómentesen szeretnének befektetni
 • Rövid, közép- vagy hosszú futamidejű befektetést keresnek

A befektetési döntés meghozatala előtt érdemes alaposan tájékozódni a befektetési lehetőségekről, és a kockázattűrő képességünknek megfelelő befektetési formát választani.

További információk:

Fontos megjegyezni, hogy a befektetések kockázattal járnak, és a befektetések hozama nem garantált.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.