Agyag vásárlás – figyeljünk arra is, hogy milyen célra keressük

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az agyag vásárlás során sok szempontot figyelembe kell venni, hogy az igényeinknek megfelelő agyagot tudjuk megvásárolni. Hisz egyáltalán nem mindegy, hogy mire használjuk ezt az igen elterjedt, finomszemcsés összetevőktől álló üledéket: művészeti tevékenységre, építőiparban vagy épp különböző testkezelésekhez.

Az agyag egy sokoldalú anyag, ami számos célra használható és különféle típusai vannak. Azokat az üledékeket sorolják az agyag kategóriába, amelyek szemcsemérete nem haladja meg a 0,02 millimétert. Az agyag egy üledék, a magmás kőzetek bomlása során alakultak ki az agyagásványok, melyek mállási helyükön alakultak agyaggá vagy ha a víz elszállította azokat, akkor tengeri üledék formájában kapunk agyagot. Ezek a finom szemcsék mocsarakban, tavakban és folyómedrekben is leülepednek. Valójában az agyag a kőzetek pusztulásának eredménye, az agyagrétegek fő forrása pedig a földpát.

Az agyag számos formában felhasználható, az építőiparon keresztül a kozmetikai iparon át a gyógyászatban is. Az agyag egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy kiváló vízzáró réteget alkot. Száraz formájában felszívja a vizet, nedves állapotában pedig egyáltalán nem adja át a nedvességet. Ezért is jó az a termőföld, ami valamennyire agyagos, persze a túl sok agyag sem jó. Az agyag tulajdonságait elsősorban az határozza meg, hogy milyen agyagásványok alkotják és azok milyen arányban. A leggyakoribb agyagásványok közé tartozik a kaolinit, a halloysit, vagy a montmorillonit. Az agyag kialakulása több százmillió évre nyúlik vissza. Az agyagot pedig már az őskorban is használták edények és szobrok készítésére. Az emberiség tehát már évezredek óta ismeri és használja az agyagot és a modern technológiai és ipari fejlődésnek köszönhetően az agyagot ma már számos területen használják.

Ezeken a területeken használják az agyagot

Azzal kapcsolatban, hogy hol érdemes agyagot vásárolni, érdemes tisztázni, hogy milyen célra is keresünk agyagot. Használhatók például fazekas alapanyagként, erre a célra leginkább sárgás, enyhén vöröses agyagfélék a megfelelők, melyek alakíthatók és alaktartók. Kiégetve vöröses árnyalatot kapnak.
Tégla alapanyaga is lehet az agyag, az ilyen típusok több szennyeződést tartalmaznak, színük szürkés árnyalatú. Építőanyagként olyan helyeken érdemes agyagot használni, ahol ki tudjuk használni a vízzáró tulajdonságait. Például mélyalapozásnál. Az útépítés során is használható az agyag, mint ahogy felhasználható a szigetelőanyagok gyártásakor is. A papírgyártásban is használatos kitöltőanyagként, de a festékgyártásban és a talajjavításban is nagy hasznát veszik az agyagnak.

Agyag vásárlás kozmetikai célokra

Vannak olyan agyagok, melyeket gyógyászati célokra is lehet használni, ezek jellemzően a magas kovasav kötőanyagú agyagok, melyek hévízes források közelében ülepedtek le. Ezeket pakolásként is lehet használni, sőt, már az egyiptomiak is ezt tették a Nílus hordalékával.

Tisztító és nedvszívó hatásának köszönhetően a szépségiparban is használják, például arc- és testmaszkok készítéséhez. Egyszerű használni, hisz ha a porított agyaghoz vizet adunk, máris használhatjuk azt pakolásként. Persze azzal sem árt tisztában lenni, hogy melyik agyagfajta milyen problémára jó. Általánosságban az agyag tisztíja és méregteleníti a bőrt, magába szívja a szennyeződéseket és kíméletesen távolítja el az elhalt hámsejteket. Sok olyan kozmetikai szer van, ami agyagot tartalmaz, de akár mi magunk is meg tudjuk vásárolni natúrkozmetikai áruházakban. Ezekből az agyagporokból pedig magunknak tudunk ránctalanító, szépítő pakolásokat készíteni. Samponok, bőrradírok és arclemosók, de még fogkrémek is tartalmaznak olykor agyagot, hisz az agyag rengeteg tápanyaggal rendelkezik.

Az agyagot előszeretettel használják a természetgyógyászatban is, hisz számtalan egészségügyi problémára kínál megoldást. A zöld agyagot például migrén esetén lehet sikerrel bevetni, akár borogatásként, akár lábfürdőben alkalmazva. A zöld agyag a korpásodás ellenszere is, ehhez tojássárgájával, olajjal, mézzel és agyaggal készült pakolást kell készíteni. A székrekedés ellen is hasznos, a fehér agyag, vagyis az orvosi agyagpor lesz ekkor a segítségünkre. Egy kanálnyit fel kell önteni 2 deciliter vízzel, majd éjszaka állni kell hagyni, másnap reggel pedig éhgyomorra meginni. Ez a kúra rendbe teszi a székletet és tisztítja is az emésztőrendszert.

Agyag vásárlás – fazekaskodáshoz

Az agyagot különböző helyeken meg tudjuk vásárolni, attól függően, hogy milyen célra szeretnénk azt használni. Például barkácsáruházak is kínálnak agyagot, de kertészetekben és művészellátókban, valamint bio kozmetikai boltokban is hozzá tudunk jutni. Ma már az online vásárlások idejét éljük, az emberek szeretnek az interneten vásárolni és a szükséges agyagot is meg tudjuk venni itt, akár nagyobb kiszerelésben is. Ha fazekaskodáshoz keresünk agyagot, akkor is széles kínálattal találkozhatunk, ezek esetében is fontos azonban az agyag minősége, és az, hogy lehetőleg magyarországi lelőhelyekről bányásszák az agyagot. Igen sokféle módon felhasználhatjuk így a fazekas agyagot, használati és dísztárgyakat is tudunk belőle készíteni, melyeket égetéssel varázsolhatunk készre.

Az agyag egyébként a művészek, hobbikézművesek egyik legkedveltebb anyaga, hisz lehetőséget ad arra, hogy kézzel formázva szinte bármilyen alakzatot létrehozzunk. Az agyagot hagyományosan kerámia anyagként használják, készítenek belőle egyedi tárgyakat, tálakat, csészéket és bármi mást is. A szobrászok is széles körben használják az agyagot, sőt, ma már ékszerek is készülnek agyagból. Egyre népszerűbbek például az agyag gyöngyök, melyek változatos formában, színekben kaphatók és igazán egyedi ékszereket lehet így készíteni. A festők számára is jó választás lehet az agyag, a kreativitás kiéléséhez az agyag textúrája igazán ideális alapot nyújt. Voltaképp az agyag sokoldalúsága miatt és azért, mert annyira egyszerűen kezelhető, számos művészeti ágban használható. Az agyagot akár kemencék, kandallók, építéséhez is felhasználhatjuk. Ehhez az agyaghoz homokot kell adni, két és félszeres, vagy háromszor mennyiségben. Ezután alaposan össze kell keverni, hogy homogén legyen.

Használat és tárolás – fontosak a szabályok

Az agyagot vízzel puhítani szükséges a felhasználás előtt, hisz így tudjuk majd megformázni. Ha már megvan a megfelelő típusú agyag, akkor nedvesítsük be, hogy megkönnyítsük a formázást. Ehhez az kell, hogy adjunk hozzá vizet, majd gyúrjuk össze az agyaggal olyan állagig, amit már tudunk formázni. Kézzel is lehet formázni, de korongozással is és számos különböző eszköz is rendelkezésre áll ehhez. Ha kész vagyunk, hagyjuk megszáradni a kívánt állapotig vagy égessük ki a megfelelő helyen.

Fordítsunk kiemelt figyelmet az agyag tárolására, hisz ha megfelelően tároljuk, akár 1-2 évig is tudjuk használni. Az agyagot száraz, hűvös helyen kell tárolni, úgy, hogy ne érje levegő. Tehát alaposan csomagoljuk be, hogy ne érje nedvesség és pára.

Agyag vásárlás az építőiparban

Az agyag számos területen hasznos az építőiparban is, mivel nagyon előnyös tulajdonságokkal bír. Például nagy előny, hogy természetes eredetű, alacsony költséggel beszerezhető, környezetbarát és igen jó tulajdonságai vannak. Az agyag máig az egyik legelterjedtebb alapanyag a tégla és a cserép gyártáshoz. Régen is így volt ez, hisz már időszámításunk előtt 10 ezer évvel használták az agyagtéglát. Ez még egyszerű agyag téglatest volt, később már sajtolt téglát is készítettek és időszámításunk előtt 3000 évvel megjelent az égetett tégla is. Az agyagtéglák a 13. századra már igen elterjedté váltak. A téglagyártás mai is úgy kezdődik, hogy az agyagot kitermelik és előkésztik. Az agyagot megtisztítják a szennyeződésektől, egyneművé és képlékennyé teszik. Aztán az agyaghoz homokot kevernek, így soványítják. A nyers téglát aztán égetés előtt szárítják, a tégla ekkor zsugorodni fog, hisz az agyagrészecskék közelebb kerülnek egymáshoz. A gyártás legfontosabb része pedig az égetés, ennek hatására kőszerű, vízben nem lágyuló anyaggá válik a tégla, az égetés 950-1000 fokos hőmérsékleten zajlik, persze az első lépés az agyag vásárlás.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.