A takarékoskodás az ingatlanpiaci szereplőkre is jellemző

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A horror infláció és az elszálló élelmiszerárak sokakat megtanítottak az elmúlt évben a spórolásra. A tendencia egyelőre úgy tűnik, nem változik, s hiába az árstop és a kötelező akciózás, még mindig jelentősen többet fizetünk a kasszánál, mint amennyit egy éve. Az egyik termék ára csökken, a másiké pedig nagymértékben megnő. A helyzet a fogyasztói szokásokra és a beruházásokra, elsősorban az ingatlanvásárlással összefüggő tervezésre is rányomja a bélyegét.

Egyre drágább a megélhetés

Az elektronikai cikkek, a lakberendezés, az építkezés területén tapasztalható visszaesés az egyre drágább megélhetésre és persze a hitelkamatok jelentős növekedésére is visszavezethető. Aki jelenleg tudatosan gondolkodik, ha csak nincs nagyon eleresztve, akkor inkább kerüli a hitelintézetek ajánlatait. A kamatstop egyébként is aggodalomra ad okot, hiszen amit jelenleg sikerül megspórolni, az előbb vagy utóbb hatalmas költségnövekedéssel szakad majd a nyakunkba. Az év végi egyszámegyű infláció elérése a kormány véleménye szerint elérhető, ám sokakban vannak kétségek efelől.

Luxus a saját ingatlan?

2023 első negyedévében 10 éves rekordot döntött az ingatlanpiaci visszaesés. Míg 2022 nyár végén a rezsiválság miatt nőtt meg a kínálati oldalon jelen levő ingatlanok száma, addig most még mindig a kínálati piac dominál. Legalább 50 százalékkal esett vissza az ingatlan adásvételi szerződések száma. Ha csak nem tervez az ember a közeljövőben családot alapítani, akkor nem marad más, mint a piaci kamatozású hitelek, ezek pedig kicsit sem vonzóak mostanában. A saját otthon megteremtése sokaknak csak álom marad még jó ideig, ha nincs családi háttér anyagilag. Az alberletbudapest.hu is úgy tapasztalja, hogy az ingatlanvásárlás helyett egyre többen keresik az albérleteket, és nemcsak a felsőoktatásban résztvevők körében.

Otthonteremtés albérletben

Hiába a rendkívül széles kínálat, a megfelelő albérletet még mindig nem egyszerű megtalálni. Nem ritka, hogy az elhelyezkedés és az ár megfelelő, de az ingatlan komfortossága hagy maga után némi kívánnivalót. Ha már a vásárlás nem lehetséges, akkor egyre inkább trend, hogy az albérletben gondolkodók a luxus szinten felszerelt, igényes, az előző lakó után korszerűsített, festett lakások mellett tennék le a voksot. A mai kor embere számára a számla adása is előnynek számít, ám ez az esetek nagyrészében nem valósul meg. Ha azonban akár albérletben történő otthonteremtésről van szó, akkor korántsem mindegy, hogy mennyire érzi magát jogilag is biztonságban az ember. A Professional Premium Property Zrt. fontosnak tartja, hogy a lakhatási támogatás is igénybe vehető legyen az albérletet keresők számára, ennek pedig a számlaadás alapfeltétele.

2023 a mélypont?

A tavalyi rezsiválság és az áremelkedések után sokan remélték, hogy a 2023-as év már könnyebb lesz. Az infláció jelentősen sajnos máig nem csökkent, és a hitelfelvételi kedv is nagymértékben csökkent. A Jegybank infláció letörésére tett lépéseinek következtében a hitelköltségek gyakran olyan terheket jelentenének a családoknak, hogy inkább kivárnak a vásárlással. Hasonló a helyzet az eladói oldalon is.

A régi, rosszul vagy egyáltalán nem szigetelt ingatlanok nagy számban vannak jelen a kínálatban, ám úgy tűnik, ezek nem elég vonzóak a vásárolni szándékozóknak. A nagy alapterület egykor előnynek számított, és ha a felújításra van elég anyagi háttér, akkor jól lehet járni egy ilyennel, ám a rezsiárak fényében sokan inkább a korszerű megoldásokat részesítenék előnyben. Alapvetően elmondható tehát, hogy a keresleti és a kínálati oldal is kivár, az albérletek árai pedig mára sem lett olcsóbb, sőt! A nagyvárosokban emelkedés tapasztalható, ezért érdemes alaposan megnézni, hogy mennyire jogtiszta és minőségi megoldás mellett teszed le a voksod az ideig-óráig otthonodul szolgáló ingatlan esetében.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Gépjárműadó befizetése online
Debreceni álláskeresés, avagy melyek a legnagyobb cégek és vállalatok
Hogyan lehet pénzt keresni a ChatGPT-vel?
Az ATM bankautomata használata biztonságosan és egyéb tudnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Gépjárműadó befizetése online
A gépjárműadó befizetése online 2024-tól már a NAV Ügyfélportálján keresztül is történhet majd. A Pénzügyminisztérium júniusban adott ki egy közleményt, miszerint gépjárműadózás forgatókönyvén is változtat...
Debreceni álláskeresés, avagy melyek a legnagyobb cégek és vállalatok
Ha megnézzük a hazai munkaerőpiacot, akkor az tapasztalható, hogy például Debrecen álláskínálata rendkívül színes és szerteágazó, és rengetegféle pozíció vár betöltésre. Ez persze nem is...
Hogyan lehet pénzt keresni a ChatGPT-vel?
A ChatGPT-vel való pénzkeresésnek többféle módja lehet, de fontos megjegyezni, hogy ez a tevékenység jogi és etikai korlátok között kell, hogy történjen. Íme néhány módja...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.