A Gyermekgondozási segély (GYED) igénylése és fontos tudnivalók

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

GYED és GYES információk

Egy kisbaba születése mindig izgalmas és boldog időszakot jelent a család életében. Amikor a kisbaba megérkezik, rengeteg új feladat és felelősség nehezedik a szülők vállára. Ebben az időszakban fontos, hogy a családok tisztában legyenek a támogatási lehetőségekkel, amelyek enyhítik az anyagi terheket és támogatást nyújtanak a gyermek gondozásához. Az egyik ilyen lehetőség a Gyermekgondozási segély (GYED) igénylése, amely támogatást nyújt a szülők számára a babával, illetve a gyermekneveléssel összefüggő kiadásokkal kapcsolatosan. Cikkünkben áttekintjük a GYED igénylésével kapcsolatos fontos tudnivalókat és lépéseket.

Mi is pontosan a GYED?

A GYED egy olyan támogatási forma, amelyet a kisgyermeket nevelő szülők igényelhetnek. Az igénylő jogosultsága és a támogatás összege több tényezőtől függ, például a szülő munkaviszonyától, a gyermek születési idejétől és a támogatási időtartamtól. A GYED célja, hogy anyagi támogatást nyújtson a szülőknek a munkájuk feladása vagy csökkentett munkaidő esetén.

Ki jogosult a GYED-re?

A GYED-re jogosult lehet az anya és az apa is. Az anya esetében általában a szülés előtti munkaviszonya és az ellátásban töltött idő hossza alapján határozzák meg a jogosultságot. Az apa esetében a szülés után az anya által igénybe vett táppénz időtartama alapján dől el, hogy jogosult-e a GYED-re. Az igénylés feltétele, hogy a szülő biztosított legyen a gyermek születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át.

Mikor kell igényelni a GYED-et?

A GYED igénylésekor fontos, hogy a szülők a lehető leghamarabb intézkedjenek. Az igénylést a gyermek születését követő 90 napon belül kell benyújtani. A határidők be nem tartásával, késlekedés esetén a támogatás összege csökkenhet, vagy akár elveszíthetik a jogosultságot.

Milyen dokumentumokra van szükség az igényléshez?

Az igényléshez hivatalos dokumentumokra van szükség. Ide tartoznak a szülő személyi igazolványa, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, a szülő munkáltatói igazolása és bankszámla adatai, valamint az adóazonosító jele. Ha bizonytalanok vagyunk vagy kérdésünk van tájékozódjunk a városunkban lévő Államkincstár munkatársainál.

Hogyan történik az igénylés?

A GYED igénylés az illetékes hatóság, ez esetben a Magyar Államkincstárnál történik. A szülőnek ki kell töltenie az igénylőlapot és csatolnia kell a szükséges dokumentumokat. Fontos, hogy az igénylés időben és pontosan legyen benyújtva, és hogy minden szükséges információ helyesen legyen kitöltve. Ellenkező esetben nem kaphatjuk meg a támogatást.

Milyen támogatást nyújt a GYED?

A GYED segítséget nyújt az anyagi terhek enyhítésében, ezen belül a babával kapcsolatok kiadásokat hivatott fedezni. Az összeg a szülő munkaviszonyától, és a támogatási időtartamtól függően változik. A GYED rendszeres támogatás, amely segíti a család anyagi stabilitásának fenntartását.

Meddig lehet igényelni a GYED-et?

A GYED igénylése egy meghatározott időtartamra szól. A támogatás időtartama a gyermek 2. életévének betöltéséig tart. Az igénylőnek rendszeresen ellenőriznie kell a támogatottságának érvényességét, és szükség esetén új igénylést kell benyújtania ahhoz, hogy ne szakadjon meg a folyósítás.

Milyen egyéb támogatási lehetőségek vannak?

A GYED mellett más támogatási lehetőségek is elérhetők a családok számára. Például a Gyermekgondozási segély (GYET) támogatási lehetőséget nyújt azoknak gyermeket nevelő szülőknek a számára, akik a GYED időtartama alatt nem tudnak munkába állni. Emellett léteznek különböző adókedvezmények és más támogatási formák, amelyek mértékéről és a jogosultságokról egyénileg érdemes tájékozódni az Államkincstárnál vagy a munkahelyünkön.

Meddig kapható a GYED?

A GYED támogatás időtartama általában a gyermek 2. életévének betöltéséig tart. Ez azt jelenti, hogy a szülők a gyermek 2. születésnapjától kezdve már nem jogosultak a GYED-re. Fontos, hogy időben tájékozódjunk a támogatási rendszer más lehetőségeiről, hogy igényt nyújthassunk be rájuk.

Mekkora összegű GYED-t lehet igényelni?

A GYED összege több tényezőtől függ, ezek a szülő munkaviszonya és hogy mennyi időre kéri a támogatást. Az összeg általában a szülő korábbi jövedelmének bizonyos százalékára épül.

GYES vagy GYED mi a különbség?

A GYES (Gyermekgondozási segély) és a GYED (Gyermekgondozási díj) két különböző támogatási forma, amelyek a kisgyermeket nevelő szülők számára elérhetők. A fő különbség a két támogatási forma között a jogosultsági feltételei és az összeg mértéke.

A GYES

A GYES egy olyan támogatási forma, amelyet azok a szülők igényelhetnek, akik gyermekük nevelése érdekében munkaviszonyukat megszakítják vagy csökkentett óraszámban dolgoznak. A szülő a kisgyermek féléves korától korlátozás nélkül folytathat a GYES folyósítása mellett keresőtevékenységet. A GYES támogatást élvező nagyszülő a gyermek hároméves kora után heti 30 óránál rövidebb időben folytathat keresőtevékenységet. Ha munkavégzés az otthonában történik akkor nincs időkorlát.

Kinek jár a GYES?

A saját háztartásban nevelt gyermek vonatkozásában igényelheti a szülő, a gyám vagy a szülő háztartásában nevelt 1. életévét betöltött gyermek vonatkozásában a nagyszülő is.

A GYES összege általában a minimálbér bizonyos százalékára épül, ez 2023-ban 28.500 Ft, az igénylő jogosultsága a munkaviszonya és a gyermek életkora alapján határozható meg. A GYES időtartama általában a gyermek 3. életévének betöltéséig tart.

Mikor nem jár a GYED?

A jogosultsági feltételek fennállása esetén sem jár a GYED: ha egyéb rendszeres pénzellátásban részesül a kérelmező.
Ide tartozik a táppénz, baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, örökbefogadói díj, álláskeresési támogatás, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás

A GYED egy fontos támogatási lehetőség a kisgyermeket nevelő családok számára. Az igénylés időben történő benyújtása és a szükséges dokumentumok pontos kitöltése elengedhetetlen.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.