A Black Friday története

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A Balck Friday története évtizedekre nyúlik vissza, és kezdetben nem a mértéktelen vásárlás szinonimája volt. Eredetileg egészen más kontextusban használták Amerikában a Black Friday kifejezést, ami nem feltétlenül volt pozitív. Ha téged is érdekel, hogyan kapcsolódik a közlekedési dugó a Black Fridayhoz, illetve, ha a Fekete Péntek sötét oldala is érdekel, tarts velünk.

A Black Friday eredete

A Black Friday kifejezést már többször használta az emberiség a történelem folyamán. Először 1869. szeptember 24-ét nevezték így, amikor az amerikai aranypiac összeomlott, ezzel komoly pénzügyi válságot idézve elő. Két amerikai üzletember, Jay Gould és Jim Fisk együtt nagymennyiségű aranyat vásároltak fel az amerikai aranykészletből annak reményében, hogy az árát nagyon magasra emelve hatalmas profithoz jutnak. Azonban a tervükre fény derült, ami 1869. szeptember 24-én az aranypiac teljes összeomlásához vezetett, magával rántva a tőzsdét is, ezzel együtt pedig az egész országot.

Közel 100 évvel később, a 20 században már ugyan más kontextusban, de még mindig nem pozitív értelemben kezdték használni a Black Fridayt. Az amerikaiak egyik legnagyobb és legfontosabb ünnepe a Hálaadás, amely 1941 óta hivatalosan is november utolsó csütörtöke. Ezt követően indul meg a karácsonyi őrület a boltokban, ugyanis az emberek a hálaadást követő első napon, pénteken kezdik meg a vásárlást. Ez hatalmas tömeggel, zsúfoltsággal jár az üzletekben és az utakon is. Éppen ezért a philadelphiai rendőrök már az ötvenes évektől kezdve ezt a napot fekete péntekként kezdték emlegetni a közlekedésben kialakult dugók miatt.

Hogyan lett mégis az őrült kedvezmények napja a Black Friday?

A hatvanas évektől kezdve a kifejezés annyira elterjedt egész Philadelphiában, hogy a kereskedőknek lépniük kellett, hogy a negatív felhangot tompítsák valamelyest. 1961-től kezdve a Black Fridayt igyekeztek úgy kommunikálni, mint a karácsonyi nagybevásárlás első napját, és ehhez hatalmas kedvezményekkel is készültek. Az akció sikeres volt, ugyanis a boltok előtt hatalmas sorok kígyóztak, az üzletek megteltek vásárlókkal, és a kereskedők hatalmas profitra tettek szert.

Ezt követően a Black Friday kifejezés hamar túlnőtt az államon, meghódítva először egész Amerikát, majd pedig a világot is. Ennek köszönhetően ma már nem csupán Amerika szerte készülnek a boltokban és online is hatalmas kedvezményekkel a kereskedők, de szerte a világon mindenütt, így például Magyarországon is. A legnépszerűbb termékek az ünnepre készülve értelemszerűen a játékok és az elektronikai termékek, így a legnagyobb kedvezményeket is erre adják az üzletek, amelyek közül nem egy ilyenkor 0-tól 24 óráig nyitva tart.

A Black Friday története számokban

Bár a fáma úgy szól, hogy ezen a napon kezdenek profitot termelni az üzletek, összességében a legnagyobb forgalmat mégsem a Black Friday hozza. Annak ellenére, hogy valóban az egyik legforgalmasabb nap az egész évben, összességében az elmúlt évtizedek statisztákáját nézve csupán az 5-10. legerősebb napja a kereskedelemben. Amerikában például magasan a karácsonyt megelőző szombat a legforgalmasabb nap a vevők számát és a bevételt tekintve is.

Magyarországon 2014. november 28-án volt az első Black Friday, azóta pedig minden évben készülnek a kereskedők erre a napra. Hazánkban azonban a Fekete Péntej forgalmának 80-90 %-a inkább online bonyolódik, hiszen ezzel elkerülhető a boltokban tapasztalható zsúfoltság.

A Black Friday fekete története

A Black Friday a hatalmas akciókról és a mértéktelen vásárlásról ismert. A nagy kedvezmények reményében pedig az emberek akár órákon keresztül is sorba állnak, hogy bejussanak a boltba, ahol néha szó szerint verekszenek az áruért. Emiatt sajnos a Black Friday történetéhez azonban olykor tragédiák, halálesetek is társulnak.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Facebook Marketplace – így ne verjenek át az online piactéren vásárlóként és vevőként
Kiknek érheti meg megtekinteni a penzvero.hu széles éremkínálatát?
Amit a cseh autópálya matrica vásárlásról, illetve a vásárlás alóli mentességről tudni érdemes
Hogyan működik a Jysk online vásárlás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Facebook Marketplace – így ne verjenek át az online piactéren vásárlóként és vevőként
A Facebook Marketplace népszerűsége töretlen, rengetegen vásárolnak használt holmikat vagy adnak el így olyan dolgokat, melyekre már nincs szükségük. Az itt történő hirdetésfeladás igen egyszerű,...
Kiknek érheti meg megtekinteni a penzvero.hu széles éremkínálatát?
A penzvero.hu személyes küldetésének érzi azt, hogy fenntartsa, és folyamatosan ápolja az ezeréves hazai pénzverés hagyományait, illetve célja, hogy bemutassa, és megőrizze a magyar történelem...
Amit a cseh autópálya matrica vásárlásról, illetve a vásárlás alóli mentességről tudni érdemes
A cseh autópálya matrica vásárlása nem akkora ördöngösség, hozzávetőleg úgy működik, mint hazánkban. Ahogyan Magyarországon, úgy Csehországban is már az e-matrica van érvényben, vagyis nem...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.