44%-kal drágult az alma az év eleje óta

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A koronavírus a KSH munkáját is megnehezítette, ahogy a többi statisztikai hivatalt esetében más országokban. Mivel a járvány miatt itt is munkaerőhiánnyal küszködtek, így az árak összeírása jóval nehezebben ment, mint az elmúlt években bármikor. A drágulás bizonyos termékeke esetében azonban nagyon szembeötlő, mint például az alma, ami már a januári árához lépest is most majdnem a duplájába kerül, de a tavalyi árát nézve, most 2019 nyarához képest már kétszer annyiba kerül.

Érdekes kérdés, hogy minek is köszönhető ez a rekord értékű drágulás az alma esetében. Sajnos nem kirívó esetről van szó, több más gyümölcs is hasonló módon lett jóval drágább a tavalyi árához képest, de más élelmiszerek ár is szignifikánsan nőtt. Ugyanakkor az üzemanyag ára az idei évben jelentősen csökkent az elmúlt évekhez képest. Miért nő az élelmiszerek ára, és a benziné nem? A válasz természetesen a koronavírus járványban is keresendő, és bár az infláció ráta emelkedését várták sokan, ami hosszú távon még bekövetkezhet, jelenleg a kőolajpiac, illetve az élelmiszer-ellátás esetében érződik legjobban a gazdasági problémák megjelenése.

Minek köszönhető a drágulás?

A tavaszi korlátozó intézkedések nem csak Magyarországon, de világszinten rajzolták át a gazdaságot. Bár az inflációs ráta emelkedése még várat magára, vagyis hogy még az eddiginél is jobban fog romlani a forint, mégis a gazdaság globális változása a különböző élelmiszeripari termékek árában mutatkozik meg legjobban. Megváltozott a fogyasztói kereslet, amit a termelés nem igazán tudott, és nem is fog tudni követni, legalábbis az idei évben már biztosan nem. Így érthető módon bizonyos termékek ára jelentősen megdrágult.

De természetesen nem csak a járvány okolható kizárólagosan az alma árának jelentős növekedéséért. Az idei év nem volt épp a legkedvezőbb a hazai gyümölcstermesztés szempontjából. A szélsőséges időjárási ciklusok, mint a késő tavaszi fagyok, az áprilisi aszály, vagy a kora nyári viharok meglehetősen komoly károkat okoztak, egyes termények esetében a termés közel 80%-át pusztították el, ez pedig a fogyasztói ár emelkedéséhez vezetett, és fog is vezetni a közeljövőben is. Az alma árán már meglátszik, de más gyümölcsök esetén sem számíthatunk árcsökkenésre.

Az alma ára emelkedett a legtöbbet, de a citrom és a narancs ára is rekordot döntött idén

Bár a narancs és a citrom nem hazai termesztésből származik, de ezeknek a gyümölcsöknek az ára is jelentősen megugrott az idei évben. A citrom ára 45 százalékkal nőt, így kilója jelenleg 1030 forint körül van, míg a narancs 43 százalékkal kerül többe és 670 forintot is elkérhetnek kilójáért. A KSH adatai szerint nem várható csökkenés, és ahogy múlik az ősz, és közeledik a tél ezek az árak várhatóan emelkedni fognak. Karácsony táján a narancs szezonális gyümölcs, így a kereslet nőni fog, a járvány miatt viszont az export termékek behozatala jóval nehézkesebb, ezért nem biztos, hogy ezt a keresletet a kínálat fogja tudni követni.

Ugyanakkor nem minden termék drágult ilyen drasztikusan. A vöröshagyma ára például az nem drágult a tavalyi árakhoz képest, bár az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az elmúlt egy évben történt egy 23 százalékos árzuhanás, és az utóbbi hónapok áremelkedése még nem érte el ezt a mértéket.

Jobban drágul a gyümölcs, mint a hús?

A KSH adatiból jól látszik, hogy a zöldségek és gyümölcsök ára jóval nagyobb emelkedést produkál, mint a húskészítményeké, ugyanakkor nincs ok az örömre. A húskészítmények ára is jelentősen nőtt az elmúlt évekhez képest. A legnagyobb áremelkedést az olasz felvágott 27 százalékos drágulása jelentette, emelkedik ki, de a párizsi felvágottért is 24 százalékkal többet kellett fizetni idén. A húsz százalékos drágulást még a rövidkaraj ára súrolta 19,4 százalékkal. Sajnos nincs olyan húskészítmény, aminek az ára csökkent volna, ha minimálisan is, de minden drágult. Legkisebb mértékben például a bontott csirke 2,3 százalékkal, illetve a csirkemell filé 2,8 százalékkel. De még a csirkecomb is drágult hét százalékot.

Az árak emelkedése a szeszes italokat sem kímélte, bár a legtöbb ital 0,7-1,6 százalékos árnövekedés között mozgott, addig az ízesített szeszes italok ára 11 százalékkal nőtt. Ugyanakkor az italok esetében volt olyan termék, melynek csökkent az ára, mint például a vodka, de a minőségi sörök árában is mutatkozott csökkenés.

Az élelmiszer ára nő, de az üzemanyagé csökken

De míg az élelmiszerek ára nő, addig meglepő módon az üzemanyagé sosem látott mértékben csökkent az idei évben. Természetesen még mindig 300 forint felett van, ami annak köszönhető, hogy a nyersolaj árát nem forintban mérik, hanem dollárban. A dollár pedig az elmúlt időszakban nagyon megerősödött a forinthoz képest, így az olajárak hazánkban nem mutatnak olyan mértékű csökkenést, mint más országokban. Persze a benzinkutakon hazánkban is kevesebbet kell fizetni, mint az elmúlt években.

Hogy milyen mértékben fognak változni az árak a járvány második hullámának köszönhetően, azt még nem tudni, ugyanakkor a zöldség és gyümölcs árakban várhatóan nem lesz javulás. A terméspusztulásnak köszönhetően várhatóan az alma is tovább drágul, ahogyan a citrom és narancs is.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Bónusz Magyar Állampapír: Befektetés a jövőbe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!
Súlyos biztonsági rést tártak fel a Temu online piactéren forgalmazott népszerű videós kaputelefonokban. A Consumer Reports (CR) amerikai fogyasztóvédelmi szervezet friss jelentése szerint a hibák...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.