3 tipp nyugdíjas kori megtakarításhoz

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A nyugdíjba menetel már önmagában nem könnyű mostanság. Sokan viccelődnek is vele, hogy mire ők elérik az idős kort, már olyan magas lesz a nyugdíjkorhatár, hogy el sem fogják érni. Akár így lesz, akár nem, a nyugdíjra érdemes időben gondolni, hiszen megfelelő mértékű nyugdíj hiányában nem biztos, hogy meg fogjuk tudni teremteni magunk számára a megszokott életszínvonalat. Sokan persze már most tisztába vannak vele, hogy a nyugdíjuk összege nem lesz túl magas, de pánikra semmi ok. Számos lehetőség van, aminek a segítségével gondoskodhatunk arról, hogy a nyugdíjas éveik békében és nyugalomban teljenek.

Bár a nyugdíj távolinak tűnhet a húszas vagy a harmincas éveink közepén, mégis érdemes időben gondolni rá. És persze az sem mindegy, hogy hogyan. A nyugdíj előtakarékosságnak több módja is van, mint például az önkéntes nyugdíjpénztár vagy a nyugdíjbiztosítás. Jó tudni, hogy melyik mire való, és mikor melyik a legelőnyösebb. A legfontosabb kérdés persze, hogy honnan lesz félretett pénzünk, amit megtakaríthatunk a nyugdíjas éveinkre. Jöjjön pár hasznos tanács, és három tipp, ami segíteni fog, hogy egészítsük ki majd a nyugdíjunkat.

Gondoljunk rá időben

Igaz ugyan, hogy a nyugdíj még távoli dolognak tűnhet, főleg a húszas-harmincas éveinkben, de nem árt jó előre felkészülnünk. Persze ilyenkor még nem szeretünk erre gondolni, legyintünk is rá, hogy majd pár év múlva elkezdjük a takarékoskodást, hiszen most nem szeretnénk kevesebből élni, főleg nem akkor, ha még csak az első munkahelyünk és kezdő fizetésünk van. Nehéz a jövőre gondolni, amikor legszívesebben fiatalságunkra hivatkozva szórakoznánk, vagy kicsit később minden fillért a család –és otthonteremtésre szeretnénk költeni.

De már pár ezer forint is sokat számít, ha időbe, és a megfelelő helyre tesszük. Természetesen ahhoz, hogy már fiatal korban gondoljunk a nyugdíjunkra, változtatunk kell a gondolkodásmódunkon. Ez nem könnyű persze, de mindenképp szükséges. Érdemes nyitni egy takarékszámlát, és minden hónapban egy kisebb összeget áttenni oda, és úgy kezelni, mintha nem is lenne. A havi költségvetést két-három ezer forintos hiány nem fogja megzavarni, mi pedig büszkék lehetünk magunkra, hogy már ennyivel is közelebb vagyunk a nyugodt nyugdíjas évekhez.

1. Tipp: legyünk takarékosak!

A takarékoskodás nem csak a nyugdíj miatt fontos lépés, hanem minden más célunk elérésben is, legyen szó házvásárlásról, új autóról vagy egy utazásról. Ahhoz, hogy félre tudjunk tenni bármelyikre is, szükséges, hogy takarékosak legyünk. Ez persze egyértelműnek tűnhet, pedig nem mindenki számára az. Ha magasabb fizetési kategóriába kerülünk, bátrabban költünk, és a takarékoskodás nem is tűnik olyan fontos dolognak. Ilyen esetben érdemes a többlet összeg egy részét elkülöníteni, hogy ne csábítson minket az elköltése.

Ehhez persze komoly tudatosság kell, de semmilyen spórolási vagy takarékoskodási módszer nem működik e nélkül. Érdemes költségvetést készíteni az állandó kiadásainkról, ami egyrészt azért hasznos, mert így láthatjuk, min tudunk még spórolni, másrészt meg tudjuk határozni pontosan, hogy havonta mekkora összegből gazdálkodhatunk. Ha ezt megtesszük, látni fogjuk, hogy mekkora összegeket tudunk megspórolni, és az is nyilvánvaló lehet, hogy mikre költünk. Ez sokat segíthet abban, hogy megtanuljunk tudatosan bánni a pénzünkkel.

2. Tipp: ha csak kisebb összegeket tudunk félre tenni

Ha már sikerült spórolni havonta, és félre tudtunk tenni a nyugdíjra is, jön a következő kérdés, mibe fektessük a pénzünket? Ha csak kisebb összegeket tudunk félretenni, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár lesz a jó megoldás. Akkor is ezt a lehetőséget érdemes választani, ha közel a nyugdíjkorhatár. Azoknak szokták javasolni, akik havonta 4000-8000 Ft közötti összeget tudnak félretenni.

Ennek a megtakarításnak az az előnye, hogy a költsége a befizetések 2-5 százalékát jelentik csak, tehát egészen elfogadhatóak, ezért cserébe pedig már 5-6 éven belül több százalékpontos hozamot jelentenek, ami viszonylag korrektnek mondható. Egyetlen nagy hátránya, hogy ehhez az összeghez adómentesen csak a nyugdíj után tudunk hozzájutni, tehát ha előbb lenne rá szükségünk, komoly összegek kifizetése után fogjuk csak tudni felvenni.

3. Tipp: mikor kössünk nyugdíjbiztosítást?

A másik jó megoldás a nyugdíjbiztosítás, amit akkor érdemes kötni, hogy távol van még a nyugdíj, és nagyobb összegeket is be tudunk fektetni. Ha már 8000-10000 Ft-ot félre tudunk tenni, és a nyugdíjig még több mint tíz évünk van hátra, akkor a nyugdíjbiztosítás jóval nagyobb hozammal fog kecsegtetni. Nagy előnye, hogy ezt a megtakarítást nem érinti a nyugdíjkorhatár emelése. Ez nyilván jól hangzik, viszont két dolgot mindenképp figyelembe kell vennünk. Az egyik, hogy jóval magasabb költségekre kell számítanunk, mint az önkéntes nyugdíjpénztár esetében, a másik, hogy mivel több biztosító is nyújt ilyen szolgáltatást, érdemes alaposan utánajárni, melyik is legkedvezőbb konstrukció.

A nyugdíjra mindenképp érdemes előre gondolni, elképzelni, milyen életszínvonalon szeretnénk is élni majd idős korunkban. Ha ezt szem előtt tartjuk, máris könnyebb lesz már fiatalon elkülöníteni egy kisebb vagy nagyobb összeget a havi költségvetésből, ami ugyan nem tűnik soknak, de idős korunkban nagyon is sokat fog számítani.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.