Miért, és kinek kell befizetnie a ház vásárlás illetékét?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Ha ingatlan vásárlás előtt állunk, nem árt néhány dologgal tisztába lennünk, az egyik ilyen dolog például lakás, vagy a ház vásárlás illetéke. Ingatlan vásárláskor ugyanis a vevőt illetékfizetési kötelezettség fogja terhelni, amelyről nem szabad megfeledkeznie, de jó tudni, hogy vannak helyzetek, amikor igénybe vehetünk különféle kedvezményeket, illetve jó ötlet lehet akár a mentességről is előre informálódnunk. Egy új otthon kialakítása, a tökéletes ingatlan megtalálása, illetve költözéssel járó procedúrák rengeteg plusz feladatot jelentenek számunkra, de ezek mellett nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy elintézzük a hivatalos teendőinket akkor, ha már a miénk a lakás. Később sajnos foghatjuk a fejünket, ha ez elmarad, hiszen ilyenkor még a mulasztási bírsággal is számolnunk kell.

Pár évvel korábbi időszakhoz viszonyítva azt láthatjuk, hogy napjainkban óriási fellendülés bontakozik ki az ingatlan piacon. Rengetegen befektetési célokkal szeretnének ingatlant vásárolni, ehhez pedig egy olyan lakást, vagy házat keresnek, amely jó helyen van. A vevők azonban a nagyobb városokban kénytelenek hozzászokni a megemelkedett árakhoz, ugyanis napjainkban 900 ezer- 1 millió forintos négyzetméterárakról beszélünk. Az élénkülő keresletnek köszönhetően, és a szűkösebb kínálat következtében már ilyen magas áron tudják az eladók árulni az ingatlanjaikat.

Mi is az az ingatlan- ház vásárlás illeték?

Ha egy lakás vagy családi ház gazdát cserél, az eladó félnek jövedelmi adót, a vevőnek pedig ingatlan átírási illetéket is fizetnie kell, így ezeket a kiadásokat is kénytelenek vagyunk bele kalkulálni a költségvetéseinkbe, álljunk bármelyik oldalon.

A lakásvásárlási illeték az az illeték, amelyet az adott ingatlan eladása során a vevőt terheli. 2023-ban ingatlan vétel esetén az ingatlan leendő tulajdonosa által fizetendő lakásvásárlási illeték (más néven visszterhes vagyonátruházás) mértéke mindig a kifizetett vételárból kalkulálható ki. Ez pedig a vételár 4 százalékát teszi ki. Ebből kiindulva könnyen kiszámolható, hogy egy 20 millió forintos lakás esetében az illeték 800 ezer forint lesz, míg ez az összeg egy 40 millió forintos családi háznál már 1 millió 600 ezer forintra emelkedik meg.

Jó tudni azonban azt, hogy ha ennek az illetéknek a 4 százalékos mértékét túlságosan nagynak ítéljük meg, akkor azt lehetőségünk van jelezni az adóhivatalnál, ahol tájékozódni tudunk akár az illeték kedvezmények felől, akár az illetékmentességről is. Így pedig meg van az esélye annak is, hogy megállapítanak egy jóval kedvezőbb összeget.

Ház vásárlás illeték: Kedvezmények 2023-ban

A főszabály tehát úgy szól, hogy az adásvételi szerződések esetében az illeték mértékét minden esetben a ház, vagy a lakás vételárának a 4 százaléka teszi ki, melyet a vásárlónak kötelessége kifizetni a NAV felé. Nem árt tisztába lenni azzal sem, hogy a NAV-nak lehetősége van az adásvételi szerződésben feltüntetett összeget felülbírálni, ha azt nem tartja reálisnak. Nem szabad megfeledkeznünk továbbá arról sem, hogy az illeték befizetése kötelező lakáscsere alkalmával is.

Ez alól pedig az alábbi kivételek, illetve eltérések vannak, ezek azonban nem járnak az embernek automatikusan, hanem erről külön hivatkozni kell a NAV felé. Jó ötlet lehet ezt a nyilatkozatot egyből az adásvételi szerződésbe is belefoglalni, de nem vagyunk elkésve akkor sem, ha az illeték fizetésére felszólító „fizetési meghagyás” átvétele során kérjük a kedvezményt, vagy éppen a mentességet.

A Főbb kedvezmények:

  • Abban az esetben, ha a vásárláshoz a vevő vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, ennek összegét az ingatlan vételárából lehet levonni, majd az így kapott 4 százalék lesz a házvásárlás illetékének az összege. A főszabály azonban ebben az esetben magába foglalja azt is, hogy egy személyre szólóan állami támogatás kizárólag egy alkalommal vehető át.
  • Új ingatlan vásárlásakor, ha azt egy vállalkozó építette a vevőnek akkor 15 millió forintos értékhatárig illetékmentes visszterhes vagyonátruházásról beszélhetünk. Ám az ezt meghaladó összegre a vevőnek már meg kell fizetnie a 4 százalékos illetéket.
  • Az első lakástulajdon megszerzésekor csupán az illeték felét kell kifizetnünk. Ez azonban csak akkor lép érvénybe, ha a vásárló még nem töltötte be a 35. életévét, illetve, ha lakástulajdon forgalmi értéke a 15 millió forintot nem haladja meg. Emellett ilyenkor a lakástulajdonosnak, ha igényli, lehetősége van a 12 havi részletfizetésre is, ez pedig nagyban meg tudja könnyíteni az ember dolgát.
  • Ha állami tulajdonban lévő, vagy önkormányzati ingatlanról van szó, nem kell kifizetnünk a visszterhes vagyonátruházási illetéket. Akkor, ha a lakóház építésére alkalmas telektulajdonnak, illetve az ilyen ingatlanon alapított vagyoni értékű jognak, a megszerzése, ha a vevő a lakáson a szerződés az illetékkiszabásra történő bemutatásától számítva 4 éven belül felépíti a lakóházat, és annak a hasznos alapterülete el tudja érni a maximális beépíthetőség legalább 10 százalékát, melyet a településrendszeri terv foglal magába. Fontos tudni ilyenkor, hogy a vagyonszerző legkésőbb az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig tud nyilatkozni a lakóházépítési szándékáról az állami adóhatóságnál.
  • Igényelhetjük továbbá az illetékmentességet akkor, ha az ingatlan egyenes ági rokonok (beleértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is!) egymás közötti vagyonátruházásról, vagy adott esetben házastársak egymás közötti vagyonátruházásából származik.

Mennyi időnk van kifizetni a ház vásárlás illetékét?

Ha ingatlan vásárlására kerül a sor, mindenképpen tudnunk kell, hogy az adás-vételi szerződés megkötését követő 30 napban a vagyonszerzés tényét kötelességünk az ingatlanügyi hivatalhoz az adóhivatalba benyújtani. Ezt pedig egyedül magával az adásvételi szerződéssel fogjuk tudni igazolni, ezért annak, az okmányaink mellett mindenképpen nálunk kell lennie ahhoz, hogy elintézzük a kötelező papírmunkát.

Ha erről megfeledkezünk, és a bejelentésre valamilyen oknál fogva nem kerítünk sort, akkor jobb, ha felkészülünk rá, hogy az adóhivatal mulasztási bírságot szabhat ki ránk. Ezután az új tulajdonjogot a részünkre már az ingatlanügyi hatóság jegyzi be, az állami hatóságot pedig neki kell értesítenie az adás-vételről, majd ezt követően fogja az adóhatóság megszabni a befizetendő illeték pontos összegét.
Ha vevőként az erre rendszeresített nyomtatványon nyilatkozunk az ingatlanügyi hatóság felé, azzal kapcsolatban, hogy jogosultak vagyunk igénybe venni bármilyen illetékkedvezményt, akkor ezt automatikusan továbbítani fogják majd az adóhatóság felé is. Ennek köszönhetően pedig lehetséges, hogy kedvezőbb lesz majd az illeték összegének mértéke is.

Ettől fogva pedig az adóhatóság a vevő által benyújtott, illetve az ingatlanügyi hatóság által közvetített adatok szerint határozatot fog hozni, és fizetési meghagyással fogja közölni a magánszeméllyel a visszterhes vagyonátruházási illeték konkrét összegét. Ennek befizetésére pedig már a késedelmi pótlék elhagyásával 30 nap áll a vevő rendelkezésére.

Mire jók a kalkulátorok a ház vásárlás illeték esetében?

Laikus szemmel talán nehéz át látni ezt az egészet, ám mégis fontos, hogy tisztába legyünk a kötelezettségeinkkel, azért, hogy később ne derüljön ki az, hogy valami elmaradásunk van a hatóság felé. Szerencsére a számolgatást és a kalkulálást nem kell túlbonyolítanunk, ugyanis manapság találhatunk kifejezetten olyan weboldalakat, melyek az ingatlanok vagyonszerzési illetékeinek kikalkulálásával foglalkozik, ügyelve arra, hogy mindig az aktuális jogszabályok szerint legyenek kiszámolva a fizetendő költségek.

A kalkulátorok segítségével megtudhatjuk többek között azt is, hogy ránk vonatkozik-e bármilyen illetékmentesség, illetve utánajárhatunk annak is, hogy igénybe vehetünk-e bármilyen kedvezményt a ház vásárlás illetékével kapcsolatban. Ahhoz, hogy a kalkulátor kiszámolja nekünk a pontos összeget, egy űrlapot kell kitöltenünk, mely során meg kell adnunk többek között az ingatlan értékét, a tulajdonhányadunkat, az illeték csökkentő költségeket, az ingatlan típusát, illetve a vagyonszerzés módját is. Ezeknek az adatoknak köszönhetően az oldal a ház vásárlás illeték pontos összegét fogja tudni nekünk kiszámolni.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.