Harc az adathalászok ellen – mit tehet az ügyfél?

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A spam e-mailek, más néven levélszemét, hívatlanul tömegesen küldött e-mailek, amelyeket leginkább a beérkező levelek mappába kézbesítenek. Az Erste Bank adathalászat kapcsán nemrég felhívta a vállalkozók figyelmét, hogy a marketinges üzeneteket azért kapjuk, mert kértük ezeket az információkat, míg a spam levelek véletlenszerűen érkeznek. Ezek az e-mailek gyakran elírási hibákat és félrevezető információkat tartalmaznak, valamint tömegesen küldik őket egy névtelen feladótól. Ritkán tartalmaznak leiratkozási linket, és ha van, akkor ez a link rosszindulatú programokkal lehet beágyazva. Ezáltal a kiberbűnözők hozzáférést kapnak számítógépünkhöz, mobiltelefonunkhoz vagy más készülékhez.

Erste Bank adathalász megkeresések – ki van veszélyben?

Az utóbbi hónapokban egyre több pénzintézet értesíti a számlatulajdonosokat – magánszemélyek és vállalkozók – hogy a csalók banki ügyintézőnek kiadva magukat keresik fel az ügyfeleket, az e-mailes értesítések a gyakoriak, viszont az Erste Bank tapasztalata szerint már telefonon is zaklatják a számlatulajdonosokat. A szélhámosok jelzik, hogy a hitelintézet gyanús tranzakció miatt tiltotta az ügyfél kártyáját, és az újbóli használathoz szükséges megadni a bankkártya adatokat. A gyanús telefonhívások legtöbb esetben a 06-1-366-6666, 06-1-366-0000 vagy 06-1-335-3355 telefonszámról érkezhetnek.

Hogyan védekezzünk?

Telefonos megkeresés esetén, ha a fenti számok valamelyikről érkezik hívás, akkor okostelefonunkon letilthatjuk a számokat, így a jövőben nem fognak tudni elérni. Az is jó módszer, hogyha beszéltetjük a hívót, hogy megtudjuk valóban a bank alkalmazottja, illetve közöljük a csalóval, hogy téves a hívás. Amennyiben vállalkozói vagy prémium banki ügyfelek vagyunk, akkor kérjük az Erste Bank tanácsadónk segítségét az adathalász hívások elkerülése miatt.

Az e-mail címünk megadása növelheti a kapott spam levelek számát. Tehát ha nem feltétlenül szükséges megosztani, akkor ne reklámozzuk. Továbbá érdemes megfontolni az e-mail adatvédelmi beállítások módosítását. A Gmail levelezőprogram például nagyon minimális esetben enged át kéretlen üzenetet és mindenképp jelzi a gyanús levelet, ezért gyakran még a „rendes” e-mailt szintén a spam mappába helyezi. Nézzük meg mindig a mappáinkat, pláne, ha fontos levelet várunk.

Szerencsére a legtöbb e-mail program tartalmaz spamszűrőket, amelyek segíthetnek a kéretlen és adathalász levelek felderítésében és elkülönítésében. Számos internetszolgáltató kiszűri a spameket, így soha nem éri el eszközeinket. Mindezek mellett célszerű olyan víruskereső szoftvereket (pl.: Norton 360 Standard, ESET NOD32) telepíteni és futtatni, amelyek kiküszöbölik a számítógépünkön a vírusokat és kéretlen leveleket. Az Erste Bank adathalászat elleni értesítésében jelzi az ügyfeleknek, hogy az ilyen típusú megkeresések esetén sose engedjük, hogy eszközeinkre távoli elérést (pl. AnyDesk) biztosító vagy ismeretlen forrásból származó vírusirtó programokat telepítsenek! Tehát idegennek semmilyen hozzáférést ne adjunk adatainkhoz vagy készülékeinkhez!

Segítség az adathalászok ellen!

Az Erste Bank az adathalászat ellen kijelenti, hogy a következő csatornákon (e-mail, SMS, telefon, egyéb) nem kéri az ügyfeleit arra, hogy adják meg a bankkártyára vonatkozó összes adatot, NetBank jelszót vagy távoli elérést biztosító programok, alkalmazások, azonosítatlan forrásból származó vírusirtók telepítését. Amennyiben ezzel tisztában vagyunk, akkor a gyanús e-maileket azonnal törölhetjük.

Ha pedig nem biztonságos oldalon vagy bármilyen más csatornán (pl. telefonon) megadtuk a NetBank azonosítót és jelszót, esetleg bankkártya adatokat, abban esetben azonnal értesítjük a pénzintézetet. A Norton programja jelzi, hogy adott weboldal mennyire biztonságos, ugyan 100 %-os megoldás nincs, viszont egy jó szoftver telepítésével már tettünk valamit az adataink védelméért. Fontos továbbá, hogy az ingyenes programokat kerüljük, az éves díj pedig nem olyan vészes, így az adataink biztosan védve lesznek. A telefonos megkereséseket pedig könnyen kiszűrhetjük, illetve blokkolhatjuk. A mobil bankolást csak jelszóval védett vezetéknélküli hálózaton bonyolítsuk!

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Temu vélemények és vásárlás veszélyei
Ötöslottó: Senkinek sem jött össze a telitalálat, tovább nő a főnyeremény
Titkos Temu kuponok, amikről senki sem tud!
10 dolog, amit érdemes tudni a carsharingről, mielőtt kipróbálnád

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Temu vélemények és vásárlás veszélyei
A Temu egy új online piactér, amely hihetetlenül alacsony árakkal kecsegtet. De vajon túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Ebben a cikkben alaposan górcső alá...
Ötöslottó: Senkinek sem jött össze a telitalálat, tovább nő a főnyeremény
A 2024. február 17-i Ötöslottó sorsoláson ismét nem akadt telitalálatos szelvény, így a főnyeremény tovább halmozódik. A következő héten már 6,45 milliárd forintért lehet majd...
Titkos Temu kuponok, amikről senki sem tud!
Szeretsz online vásárolni, de nem szívesen költesz sok pénzt? Akkor a Temu kupon a tökéletes megoldás a számodra! A Temu kupon egy remek lehetőség, hogy...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.