Brutális változások várhatóak az ingatlanpiacon

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Az aktuális külpolitikai helyzet és a vonatkozó gazdasági intézkedések az ingatlanpiacot sem hagyják érintetlenül. Az energiaválság keményen rányomta bélyegét az értékesíteni kívánt és a vásárlások középpontjában álló ingatlan-típusok árának alakulására. A helyzet még képlékeny, de már elindult egy olyan folyamat, ami merőben megváltoztatja az ingatlanvásárlásról kialakított képünket.

Energiaválság és ingatlan-értékesítés

Energiára mindig, minden körülmények között szükség van. A kérdés csupán az, hogy milyen forrásból sikerül azt előállítani, és főleg mennyiért. Mint európai viszonylatban kiderült, ha nincs, az a baj, ha pedig van, akkor nem elhanyagolható tényező, hozzá lehet-e egyáltalán jutni a magas árak miatt. Nem véletlen, hogy az ingatlanpiacon is újraértékelték a helyzetet a szereplők. Nem titok, hogy hazánkban a hőszigetelés terén nem állunk túl jól. Elsősorban az újépítésű ingatlanok rendelkeznek megfelelő szigeteltséggel, ami jelenleg szó szerint aranyat ér.

Csökkenő hitelfelvételi kedv

Az MNB alapkamat-emelése, az anyagi kilátástalanság, az elképesztő infláció, a gyenge forint és az elszabaduló élelmiszer árak egyaránt hatással vannak arra, hogy jelenleg bizony csökken a lakosság hitelfelvételi kedve. A korábban kihelyezet hitelállomány törlesztése is problémát jelent a háztartásoknak, és ahogyan megyünk bele a télbe, ez valószínűleg még inkább így lesz. A háromhavonta újravizsgált gázárak kapcsán sem érezhetjük magunkat biztonságban, hiszen ma még nem tudhatjuk, mekkora összeget mutat majd az a bizonyos sárga csekk a januári-februári hónapokban, a tél derekán. Ha csak tehetik az emberek, inkább kerülik a hitelfelvételt, főleg akkor, ha ingatlanvásárlás céljából, nagy összegben lenne arra szükség.

Változó keresleti igények

Ahogyan az egekbe szöktek az energiaárak, úgy alakult át az ingatlanpiac keresleti oldala. Ma már nem az a fontos, hogy háromszobás ingatlant sikerüljön korrekt áron vásárolni, sokkal inkább kerül előtérbe a kis alapterület és a megfizethető rezsi. Ez utóbbi szoros kapcsolatban van a szigeteltséggel és a fűtési rendszerrel. Ezért akár többet is hajlandóak fizetni az érdeklődők, hiszen a korszerűség hosszútávon meghálálja magát, elsősorban a hűtési-fűtési költségek tekintetében. A Maxapró szakemberei azt tapasztalják, hogy a megnövekvő kereslet felhajtotta az árakat, és az ilyen ingatlanokhoz minden korábbinál drágábban lehet hozzájutni. Ugyanakkor az albérleti piac is jelentős átalakulás folyamatában van.

A befektetők is a kisebb ingatlanokat keresik

A befektetési céllal ingatlant vásárlók az energiaválsággal összefüggésben egyértelműen a kisméretű, hőszigetelt, korszerű lakásokat, házakat részesítik előnyben. A kiadással kapcsolatban is megváltoztak a feltételek, így a korábbi két hónapos kaució helyett ma már a háromhavi mennyiség elterjedt. Az ingatlantulajdonosok igyekeznek felkészülni a rezsi kiadásokkal összefüggő problémákra, s ez már az albérlők kiválasztásakor is fókuszba kerül. Akárcsak az ilyen ingatlanok ára, a bérleti díjuk is elszállt, hiszen egy energiatakarékosan fenntartható lakást jobban megéri kivenni, mint egy régi építésű, elavult nyílászárókkal és fűtési rendszerrel rendelkező típust.

Az energiatakarékos ingatlanok jól értékesíthetőek

Mint korábban már említettük, a hőszigetelt, energiatakarékos ingatlanok iránti kereslet jelentősen megnőtt. Az energiaárak várhatóan még évekig horror magasságokban szárnyalnak, ezért megéri hosszú távra berendezkedni a lakhatást illetően. Egyre többen úgy vélik, hogy a jelenlegi, nagyméretű ingatlant inkább kisebbre cserélnék, és a fatüzeléshez is sokan igyekeznek visszatérni- elsősorban a kandalló és a kazán kiépítése területén. Ugyanakkor tény, hogy a tűzifa ára is kilőtt, és a feldolgozással, kiszállítással összefüggésben itt akár hónapokat kell várni arra, míg kiszállítják a rendelt mennyiséget.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Gépjárműadó befizetése online
Debreceni álláskeresés, avagy melyek a legnagyobb cégek és vállalatok
Hogyan lehet pénzt keresni a ChatGPT-vel?
Az ATM bankautomata használata biztonságosan és egyéb tudnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Gépjárműadó befizetése online
A gépjárműadó befizetése online 2024-tól már a NAV Ügyfélportálján keresztül is történhet majd. A Pénzügyminisztérium júniusban adott ki egy közleményt, miszerint gépjárműadózás forgatókönyvén is változtat...
Debreceni álláskeresés, avagy melyek a legnagyobb cégek és vállalatok
Ha megnézzük a hazai munkaerőpiacot, akkor az tapasztalható, hogy például Debrecen álláskínálata rendkívül színes és szerteágazó, és rengetegféle pozíció vár betöltésre. Ez persze nem is...
Hogyan lehet pénzt keresni a ChatGPT-vel?
A ChatGPT-vel való pénzkeresésnek többféle módja lehet, de fontos megjegyezni, hogy ez a tevékenység jogi és etikai korlátok között kell, hogy történjen. Íme néhány módja...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.