A részvény vásárlás nem is olyan egyszerű

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Amikor valaki befektetési lehetőséget keres, nyilván szeretne kockázatmentesen nagy hozamot elérni, ilyenkor szóba kerül a részvény vásárlás is. Számos befektetési forma közül lehet választani, vannak, akik aranyba fektetnek, mások ingatlant vásárolnak vagy épp állampapírt. A részvénnyel magas hozamot lehet elérni, és napjainkban egyre többen fektetnek be részvényekbe. Olyanok is, akik kezdők, nem értenek annyira hozzá. Persze a részvény vásárlás előtt érdemes egy kicsit tájékozódni, hisz a részvény valamiképp kockázatos befektetés, csak megfontoltan érdemes beszállni. A jó hír, hogy a vásárlás nem is bonyolult, ma már online tudunk részvényt venni, akár néhány gombnyomással is az okostelefonunkról.

A részvény fogalma

Leegyszerűsítve úgy fogalmazhatjuk meg, hogy amikor részvényt vásárolunk, akkor egy vállalat résztulajdonosává válunk. Ez tehát azt is jelenti, hogy részesedhetünk a cég profitjából, ha a társaság fizet osztalékot. A részvény egy olyan tulajdonjogviszony, melynek nincs lejárati ideje. A részvényt ezen kívül tovább is adhatjuk. Ha drágábban tudjuk ezt megtenni, mint ahogy vettük, akkor lesz belőle hozamunk. Hogy mennyiért tudjuk megvenni majd eladni, az mindig az aktuális árfolyamtól függ és itt jön be a kockázat kérdésköre is.

Jogi szempontból fontos tudni, hogy a részvényes csak a részvénye erejéig felel a vállalat kötelezettségeiért, a saját vagyonával nem. A részvényes jogosult a társaság közgyűlésén részt venni, és a részvénytulajdona arányában szavazni a vállalatot érintő kérdésekben, valamint természetesen osztalékra is jogosult.

Milyen típusú részvények vannak?

Több típusú részvényt különböztetünk meg, a részvények nagy része törzsrészvény, ezek jellemzője, hogy nem kamatozik, nem biztosít osztalékelsőbbséget és hogy nem váltható vissza. Ezt a kibocsátáskor tudjuk megvenni, vagy a tőzsdén egy másik befektetőtől, aki eladja. A részvények között vannak elsőbbségi, kamatozó és átváltoztatható részvények is, ezekről is érdemes tájékozódni vásárlás előtt.

Hogyan működik a részvény vásárlás?

Ahhoz, hogy részvényt vásárolhassunk, szükségünk lesz egy értékpapír számlára és egy befektetési szolgáltatóra, vagyis brókercégre. Az értékpapírszámla nyitása során persze meg kell adnunk bizonyos adatokat, például az adóazonosító számunkat, a bankszámlánkról információkat és azzal is érdemes már ekkor foglalkozni, hogy milyen részvényt szeretnénk vásárolni. Sok magyar és külföldi cég is foglalkozik részvényekkel, érdemes azt megnézni, hogy milyen tarifával dolgozik a brókercég és azt is, hogy milyen részvénypiacon kereskednek.

BÉT és BUX – mit jelentenek a mozaikszavak?

A gazdasági hírekben rendre hallunk a BUX-indexről és a BÉT-ről. A BÉT voltaképp a Budapesti Értéktőzsde rövidítése, itt lehet kereskedni a nyilvánosan kibocsátott értékpapírokkal, részvényekkel. A BÉT legfontosabb indexe a BUX-index, ami a magyar tőzsde legfontosabb mutatója. A vezető részvényekből kialakított index, ami egy igen fontos gazdasági mutató, hisz az ország gazdasági helyzetének és az értéktőzsde általános teljesítményének a mérőszáma. A BUX-index befolyásolhatja az ország gazdasági és pénzügyi helyzetét és az egyes vállalatok részvényárfolyamát és a befektetők döntéseit is.

Ha megvan az értékpapírszámla, akkor ideje eldönteni, hogy milyen részvényeket szeretnénk vásárolni. Befektethetünk például részvénykosarakba, ami azt jelenti, hogy egyszerre több részvényt vásárolunk, másrészt egyedi részvényekbe is.

Azt is el kell dönteni, hogy mennyi pénzt szeretnénk részvényekbe fektetni, ez ugyanis nem egy rövid távú dolog. Tehát gondoskodjunk arról, hogy legyen elég tartalékunk és ne vásároljunk részvényt olyan pénzből, amire tíz éven belül szükségünk lehet. Az értékpapírszámlára banki átutalással vagy bankkártyával tölthetünk pénzt, mint egy sima online fizetés során.

Már egész kis összeggel neki lehet vágni, hisz nincs minimum befektetési követelmény, de persze amikor valaki már ráérez az ízére és látni kezdi az összefüggéseket, bármikor hozzáadhat további részvényeket a portfóliójához. Sőt, akár pénz nélkül is kipróbálhatjuk, hogy milyen a tőzsde világa. Demó számlával, szimulációs alkalmazásokkal is megismerkedhetünk a részvényekkel.

Részvény vásárlás a gyakorlatban

Ha megvan az értékpapírszámlánk, pénz is van rajta, és részvényt is választottunk, akkor ideje megvásárolni azt. Fontos tudni, hogy részvényt a tőzsde nyitvatartási ideje alatt lehet vásárolni. A BÉT 9 és 17 óra között van nyitva, míg az európai tőzsdék 9 és 17.30 között. Igaz ez a londoni tőzsdére is, de a helyi időt kell figyelembe venni. A két legnagyobb amerikai tőzsde pedig, magyar idő szerint 15.30 és 22.00 között van nyitva.

Ha megtaláltuk a kívánt részvényt, ellenőrizzük annak árfolyamát és a vállalat adatait. Majd válasszuk ki a vásárolni kívánt részvények számát és indítsunk vásárlási megbízást. A rendszer általában a vásárlást automatikusan végrehajtja. Ezután már nincs más dolgunk, mint nyomon követni az árfolyam alakulását. A dolog azonban nem pontosan ilyen egyszerű, ugyanis a megbízásnak több típusa is van.

Ezek egyike a piaci megbízás, ami azt jelenti, hogy a vásárlás vagy eladás azonnal teljesül az elérhető legjobb áron. És mivel az árfolyam folyamatosan változik, megtörténhet, hogy az árfolyam különbözik attól, amit másodpercekkel azelőtt láttunk. Ezt akkor érdemes választani, ha szeretnénk, ha egyszeren és gyorsan teljesülön a megbízás, ha minimalizálni szeretnénk a költségeket és ha hosszú távú befektetők vagyunk, hisz ilyenkor az árfolyamingadozások nem olyan fontosak.

A másik megoldás a limitáras megbízás, ami azt jelenti, hogy megadhatjuk, hogy milyen maximális áron teljesüljön a vásárlási vagy milyen minimális áron az eladási tranzakció. Ez a megbízás csak akkor fog teljesülni, hogy az ár alacsonyabb vagy magasabb a beállított határnál. Ezt akkor érdemes választani, ha nem fontos az azonnali teljesítés, ha a konkrét árfolyamot tartjuk fontosnak, illetve kis cégek esetén, hisz itt jelentős lehet az árfolyamingadozás.

A részvény vásárlás kockázatai

A részvényárak folyamatosan változnak, az árfolyamingadozások pedig kockázatot jelentenek, hisz a részvénypiacok sokszor kiszámíthatatlanok. Igaz ez szinte valamennyi részvényre, hiszen minden cég kihívásokkal küzd. Ide tartozhat a nyersanyag-árak változása, a hitelminősítés változása és számos olyan tényező van, ami befolyásolja, hogy hogy teljesít egy cég. A gazdaság is szerepet játszik a részvények teljesítményében, mint ahogy a kamatok emelkedése is. A legnagyobb kockázat azonban a csőd, ilyenkor ugyanis az általános részvényesek a kártalanításban a sor végén állnak.

A részvény – bár kockázatos befektetés – nagy hozammal kecsegtet. Az osztalék és az árfolyamnyereség együttesét nevezzük hozamnak. A rövid távú kilengések sok bizonytalanságot jelentenek, de hosszú távon történelmileg a legjobb megtérülési rátával rendelkezik a részvény.

Részvények választása

A részvények választása során több szempontot érdemes figyelembe venni, meg kell nézni az egyes vállalatok gazdasági és piaci helyzetét és a jövőbeli kilátásokat. Persze ehhez olykor jósnak kéne lenni, de pont ez jelenti a részvényvásárlás kockázatát. Persze vannak a biztonsági játékosok, akik például olyan csomagokat állítanak össze, olyan részvényekből áll a kosaruk, melyek különböző ágaztokban működnek és nem függenek egymástól. Ez ugyanis csökkenti a kockázatot és segít megelőzni a nagy veszteségeket.
A rövidtávú részvényvásárlás egy spekulációs tevékenység, ha ilyenbe fogunk, akkor nagyon képben kell lenni, hisz egész más szempontok szerint kell ilyenkor vásárolni. A befektetői magatartás vizsgálatát technikai elemzéssel lehet elvégezni és ilyenkor már olyan fogalmakkal is érdemes megismerkedni, mint a japán gyertya, az indikátor, a trendelemzés, vagy az árfolyam alakzatok is.

Biztosabb az, ha a részvényre hosszú távú befektetésként gondolunk, de még így sem garantált pozitív hozam. Mindenkinek mérlegelnie kell a kockázatvállalási hajlandóságot, és eszerint belevágni a részvény vásárlásba.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.