A hitelkártya működése

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

A bankok számtalan terméket kínálnak, amelyek megfelelő használatával megkönnyíthetjük a mindennapi életünket. Ilyen a hitelkártya is, amely áthidaló megoldás lehet egy nehezebb helyzetben is. Azonban a hitelkártya működését ismerned kell, hogy valóban úgy tudd használni, hogy az neked is megérje. Mai írásunkban éppen ezért a hitelkártya működését és használatát mutatjuk be.

Mi a hitelkártya?

A hitelkártya egy olyan speciális bankkártya, amellyel nem a saját, hanem a bank pénzét használod. Igénylésekor a bank egy hitelkártya számlát nyit a számodra, amin elhelyezi a számodra engedélyezett összeget, aminek terhére vásárolhatsz és készpénzt is vehetsz fel. Nagy különbség a betéti (debit) kártya és a hitelkártya között, hogy míg előbbi egyenlege pozitív, hiszen a saját pénzedről van szó, utóbbi egyenlege negatív lesz költés esetén, ugyanis a bank pénzét használod.

Ki igényelheti?

Hitelkártyát bárki igényelhet, aki megfelel a bank által előírt feltételeknek. Ezek a feltételek a legtöbb esetben a havi rendszeres, igazolható jövedelemhez kapcsolódnak.

A hitelkártya működése a gyakorlatban

A hitelkártya működése a gyakorlatban nem sokban különbözik a betéti kártya működésétől. A hitelkártyával ugyanúgy tudsz vásárolni és készpénzt is felvenni, mint a debit kártyával, annyi különbséggel, hogy a hitelkártya esetén a bank pénzét költöd. A költési periódus általában 30 nap, ez idő alatt nyugodtan használhatod a hitelkártyádat.

30 napot követően a bank összesíti a költéseidet, és erről tájékoztat téged. Ezt követően indul egy 15 napos türelmi idő. Ha a türelmi idő alatt visszafizeted a felhasznált összeget, a bank nem terhel kamatot. Azonban, ha 15 napon belül nem történik meg a visszafizetés, a bank kamatot számol fel, és ekkor már a kamattal megnövelt összeget kell visszatérítened a bank számára.

Ha ezt sem teljesíted határidőre, késedelmi díjat is kell fizetned, éppen ezért a hitelkártya használatánál nagyon körültekintőnek kell lenned, mert abban az esetben, ha nem tartod a bank által előírt határidőket már akár néhány száz forintos költés után többezer forintos költséget kell fizetned.

Felmerülő költségek

A már említett kamat és késedelmi díj mellett a kártyának is van költsége. Gyakori, hogy az első évben ezt a díjat elengedik a bankok, vagy jelentős kedvezményt adnak rá, azonban légy körültekintő, mert a második évtől kezdve ez már magasabb összeg is lehet.

Kedvezmények és visszatérítés

Annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék, a bankok különböző kedvezményeket kapcsolnak a hitelkártyához. Az egyik ilyen, hogy már igényléskor kapsz valamilyen ajándékot. Pár évvel ezelőtt például repülőjegyet adtak ajándékba, ha hitelkártyát igényeltél.

Azonban van olyan kedvezmény is, amit folyamatosan, használat közben élvezhetsz. Ilyen például az, hogy ma már számos üzletben százalékos kedvezményt kapsz egyes termékek és szolgáltatások árából, ha azt hitelkártyával fizeted. A másik pedig az úgynevezett visszatérítés, amely azt jelenti, hogy a költéseid után bizonyos százalékot a bank jóváír a számládon.

Kinek éri meg?

A hitelkártya a fent említett kedvezmények miatt igazán a hitelkártya akkor éri meg igazán, ha nagyon tudatosan és körültekintően intézed a pénzügyeidet, azaz a 15 napos türelmi időn belül minden esetben vissza tudod fizetni a hitelkártyával elköltött összeget. Ebben az esetben ugyanis nincs semmilyen költség, gyakorlatilag 45 napon keresztül ingyen használhatod a bank pénzét, és még kedvezménnyel tudsz vásárolni is, amelyek után még jóváírást is kapsz.

Mia teendő, ha lejár a hitelkártya?

Ugyanaz a teendő, mint a betéti kártya esetén. A kártyán feltüntetett hónap utolsó napjáig érvényes a kártya, a bank pedig még ezt megelőzően legyártja az új hitelkártyát. Ha továbbra is szeretnéd használni, nincs teendőd, azonban, ha már nem szeretnéd meghosszabbítani, a lejárati idő előtt mindenképp jelezd a pénzintézetnek.

Mit kell tenni, ha elveszett vagy ellopták?

A hitelkártya működése e tekintetben sem tér el a bankkártyától: azonnal jelentsd a banknak, ha elveszítetted vagy ellopták, a bank pedig letiltja.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Ezt a válságot már az e-kereskedelem is megérzi
Hosszú éveken keresztül a hazai e-kereskedelem dinamikus növekedéséről szóltak a gazdasági hírek, most azonban jelentős lassulás tapasztalható. Mi áll ennek a hátterében és mekkora bajban...
Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.