Ki kaphat Provident hitelt? Feltételek és gyakran ismételt kérdések a Provident hitellel kapcsolatban

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Ha Provident hitelben gondolkodunk, akkor elengedhetetlen tudni, ki kaphat Provident hitel, és milyen feltételekkel. A hitelfelvétel manapság meglehetősen egyszerűvé vált az online lehetőségeknek köszönhetően, de a feltételek egyre inkább szigorodnak. A Provident azért olyan népszerű, mert náluk viszonylag gyorsan és egyszerűen lehet kisebb összegű hitelt felvenni, és a feltételek sem olyan szigorúak, mint más pénzintézetek esetében. 2001 óta vannak a piacon, és sokak számára nyújtanak alternatív lehetőséget, ha kisebb összeget szeretnének felvenni, mert valamilyen váratlan élethelyzet indokoltá teszi ezt

Ugyan a hitelfelvétel feltételei nem annyira szigorúk, ez közel sem jelenti azt, hogy szinte utánunk dobják a kívánt pénzösszeget. Az alapvető feltételeknek itt is meg kell felelni, emellett pedig az egyes hiteltermékeknek is lehetnek egyedi feltételeik. Lássuk, ki kaphat Provident hitelt, hogyan igényelheti azt, és mik azok a gyakran ismételt kérdések, melyek segítenek abban, hogy eldönthessük, mi jogosultak vagyunk a Provident hitelre vagy sem.

Feltétel, mely minden Provident Hitelnél azonos

A ki kaphat Provident hitelt kérdésre az egyszerű válasz az, hogy az, aki megfelel a pénzintézet feltételeinek. Aki vett már fel valaha valamilyen hitelt, az tisztában van az alapvető feltételekkel, melyek a legtöbb hitel esetén azonosak:

 Betöltött 18. életév, tehát nagykorúnak kell lenni
 Bejelentett magyarországi lakcímmel kell rendelkezni, tehát külföldi állampolgárok csak akkor vehetnek fel ilyen hitelt, ha van Magyarországon BEJELENTETT lakcímük
 Rendszeres, állandó jövedelemmel kell rendelkezni, amit igazolni is tudnak.
 Érvényes azonosító okmány is szükséges, vagyis érvényes személyi igazolvány vagy jogosítvány vagy útlevél

Ez szinte minden pénzintézet esetében szükséges, a Provident esetében viszont még az is alapfeltétel, hogy saját vagy közös tulajdonú lakossági bankszámlával is rendelkeznie kell a hitelfelvevőnek, bár ez alól van kivétel.

Milyen egyéb feltételei lehetnek a hitelnek?

A fenti feltételeken túl is természetesen vannak feltételek, melyeknek meg kell felelni. A Provident estében az egyik ilyen, hogy saját vagy közös tulajdonú lakossági bankszámlával kell rendelkezni, de kizárólag abban az esetben, ha nem kérünk Otthoni szolgáltatást, amelynek keretében személyesen jön el hozzánk az ügyintéző, és veszi át a törlesztő részletet hetente vagy havonta, nekünk pedig nem szükséges online utalnunk, vagy bemennünk a bankba, és személyesen befizetni a pénzt a Provdient számlájára.

Emellett az egyes kölcsönöknek egyéni feltételei is lehetnek. A Start kölcsön estén például a következő feltételekkel is számolni kell:
 csak azok a személyek jogosultak erre a hiteltermékre, akik még nem állnak kölcsönjogviszonyban a Provident Pénzügyi Zrt.-vel, vagy amennyiben korábban jogviszonyban álltak a Providenttel, akkor már legalább egy éve végtörlesztettek
 igazolt rendszeres, havi jövedelmük legalább nettó 100.000 Ft

A Heti kölcsön esetén a feltételek között szerepek, hogy vállaljuk, hogy a törlesztő részleteket HETI rendszerességgel törlesztjük, a Havi kölcsön esetén pedig HAVONTA.

Mitől függ, hogy mekkora összegű Provident hitelt igényelhetünk?

A hitelek esetében a felvehető kölcsön összegét egyrészt a hitel fajtája határozza meg, másrészt pedig a keresetünk mértéke. Ez a legtöbb hitel esetében így van, és a Provident estében sincs másként. A Provident is többféle kölcsönt kínál a számunkra: Start kölcsönt, Provident heti köcsönt, Porvident Havi kölcsönt és 24 hónapos kölcsönt. Ha kisebb összegben gondolkodunk, akkor a Start kölcsön vagy a Provident heti kölcsön jöhet szóba, ha egy kicsit nagyobb, millió körüli összegre van szükségünk, akkor pedig a Provident havi kölcsön.

GYIK, avagy gyakori kérdések arról, hogy ki kaphat Provident hitelt

Milyen jövedelmet fogad el a Provident?
Mindig érdekes kérdés, hogy az adott pénzintézet milyen jövedelmet fogad el, és milyet nem. A bejelentett munkaviszonyból származó jövedelmet elfogadják, sőt elvárják, melynek legalább 3 hónapot meghaladó munkaviszonynak kell lennie. Vannak viszont olyan jövedelmek, melyek akár még állandóak is lehetnek a hitel teljes futamideje alatt, mégsem fogadja el őket a Provident. Ilyen jövedelem a munkanélküli ellátás/segély, az álláskeresési járadék/segély, az időskorúak járadéka, a szociális jellegű támogatások, ellátások (egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a települési támogatás, az időskorúak járadéka, és az alanyi közgyógyellátás. Amennyiben csak a fent felsorolt jövedelemmel rendelkezünk, a Provident el fogja utasítani a hitelkérelmünket.

Hány éves kortól igényelhető a hitel?
Minimum nagykorúnak kell lenni a hitelfelvételhez, tehát betöltött 18. életév szükséges. Egyes pénzintézetek már betöltött 21. életévet várnak el, de a Provident nem ennyire szigorú.

Havonta vagy hetente kell fizetni a törlesztő részleteket?
Ez attól függ, hogy melyik kölcsönt választjuk. Ahogy a hiteltermékek neve is mutatja, a Provident Havi kölcsönt havonta, a Provident Heti kölcsönt pedig hetente kell fizetni.

KHR listások is kaphatnak hitelt a Providenttől?
Az, hogy fent vagyunk a KHR vagy más néven BAR listán, önmagában még nem kizáró tényező. Amikor hitelt veszünk fel, automatikusan felkerülünk a KHR listára, és ameddig pontosan fizetjük a törlesztő részleteket, addig pozitív adósként fent is maradunk. Amikor végtörlesztünk, rendelkezhetünk arról, hogy még további 5 évig fent maradjanak-e az adataink a KHR listán vagy sem. Amennyiben nem szeretnénk, akkor törlődnek, de ha nem rendelkezünk a törlésről, akkor 5 évig még fent leszünk, de pozitív adósnak számítunk.

Ha viszont negatív KHR listások vagyunk, nem kapunk hitelt sem a Providenttől, sem pedig más pénzintézettől. A negatív KHR listára akkor kerülhetünk fel, ha

  • a hitel- vagy hiteljellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek nem teszünk eleget, tehát tartozásunk van a mindenkori minimálbér összegét meghaladó mértékben,
  • és folyamatosan több mint 90 napon keresztül áll fenn ez az állapot.

Ennek a két feltételnek egyidejűleg kell teljesülnie, hogy negatív adósként kerüljünk fel a KHR listára. Lekerülni sem egyszerű, ugyanis még akkor is fent maradunk negatív adósként 1 évig, ha törlesztettük az adóságainkat. Ha ezt nem tesszük meg, a felkerülés napjától számított 10 év után törlődnek csak az adataink.

Mire használható fel a Provident kölcsön?
Lényegében bármire, ugyanis egy szabad felhasználás hitelről van szó, tehát nincs megkötve, mire költjük, és a pénzintézet sem kérdez erre rá. Ezért is olyan népszerű ez a megoldás, mert bármilyen nem várt helyzetben a rendelkezésünkre állhat ez a hitel, persze, ha megfelelünk a feltételeknek. Költhető, tehát esküvőre, nyaralásra, karácsonyi ajándékokra, autóra, felújítása, tehát bármire.

Jól látszik tehát, hogy bár a Providnet nem annyira szigorú, mint a legtöbb pénzintézet a hitelfelvétel kérdésében, azért ők is pontosan meghatározzák ki vehet fel Provident hitelt, és ki nem.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Facebook Marketplace – így ne verjenek át az online piactéren vásárlóként és vevőként
Kiknek érheti meg megtekinteni a penzvero.hu széles éremkínálatát?
Amit a cseh autópálya matrica vásárlásról, illetve a vásárlás alóli mentességről tudni érdemes
Hogyan működik a Jysk online vásárlás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Facebook Marketplace – így ne verjenek át az online piactéren vásárlóként és vevőként
A Facebook Marketplace népszerűsége töretlen, rengetegen vásárolnak használt holmikat vagy adnak el így olyan dolgokat, melyekre már nincs szükségük. Az itt történő hirdetésfeladás igen egyszerű,...
Kiknek érheti meg megtekinteni a penzvero.hu széles éremkínálatát?
A penzvero.hu személyes küldetésének érzi azt, hogy fenntartsa, és folyamatosan ápolja az ezeréves hazai pénzverés hagyományait, illetve célja, hogy bemutassa, és megőrizze a magyar történelem...
Amit a cseh autópálya matrica vásárlásról, illetve a vásárlás alóli mentességről tudni érdemes
A cseh autópálya matrica vásárlása nem akkora ördöngösség, hozzávetőleg úgy működik, mint hazánkban. Ahogyan Magyarországon, úgy Csehországban is már az e-matrica van érvényben, vagyis nem...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.