Amit a szlovén autópálya matrica vásárlásról, árakról és használtról tudni érdemes

Szerző: Pénzkalauz

Cikk megosztása

Szlovénia kedvelt úti célja a magyaroknak, tehát, ha azt tervezzük, hogy meglátogatjuk ezt az érdekes, tengerparttal is rendelkező országot, mindenképp tisztában kell lennünk a szlovén autópálya matrica használatáról, vásárlásáról, és nem utolsó sorban az árairól. Mint ahogy hazánkban, úgy Szlovéniában is vannak fizetős útszakaszok, ahol pályamatricára van szükség. Sok azért nem mernek elindulni külföldre, példának okáért Szlovéniába, mert aggódnak az autópálya használat miatt. Félnek egy esetleges büntetéstől, vagy aggódnak, hogy szerezzék be a matricát szlovén vagy angol nyelvtudás nélkül.

Az ő dolgunkat szeretnénk megkönnyíteni, ezért összeszedtünk mindent, amit a szlovén autópálya matricával kapcsolatban érdemes tudni, így bátran tervezhetünk tavaszra vagy nyárra egy Szlovéniai nyaralást, kirándulást, vagy tengerparti fürdést. Lássuk, milyen matrica kell a szlovéniai autópálya használathoz, hol és hogyan vásárolhatjuk meg, és persze azt is eláruljuk, mekkora költségekkel kell számolni.

Milyen autópálya matricát kell használni Szlovéniában? Típusok és érvényességi idők

Először is nem árt tudni, hogy Szlovéniában, akárcsak Magyarországon, az elektronikus autópálya-matrica rendszere van érvényben, tehát egységesen csak e-matricát lehet venni. Szlovéniában 2022-ben szűnt meg a szélvédőre ragasztható matrica, azóta elektronikus matrica váltható. És akárcsak nálunk, úgy Szlovéniában is többféle időtartamra vásárolhatóak meg a pályamatricák. Tehát az autópályák és gyorsforgalmi utak használatáért fizetendő útdíj időalapú, ez idő alatt pedig az összes autópálya és gyorsforgalmi út korlátlanul használható. Ha tehát lejára az e-matrica érvényessége, és továbbra is szeretnénk az autópályákat vagy gyorsforgalmi utakat használni, újabb matrica megváltása szükség. Lássuk, milyen érvényességi időre vásárolhatunk matricát:

 • Heti e-matrica: ahogy a neve is mutatja, egy hétig, vagyis 7 napig érvényes. Az érvényesség kezdete az a nap, amit érvényesség első napjának jelölünk vásárláskor, nem feltétlen a vásárlás napja. Az érvényesség napján túl még 6 napig érvényes, ha tehát január 17. az érvényesség első napja, akkor a matrica 23-án éjfélig érvényes.
 • Havi e-matrica: a havi e-matrica egy hónapig érvényes, tehát az érvényesség napjától a következő hónap azonos napjáig. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha a szlovén autópálya matrica január 17-én lép érvénybe, akkor február 17-e éjfélig lesz érvényes. Amennyiben a következő hónap nincs olyan nap, amikor érvényessé vált a matrica, akkor a hónap utolsó napjáig érvényes. Például, ha  a matrica január 31-től érvényes, akkor februárban, mivel nincs 31. nap (ahogy 30. és 29. nap sincs), 28-ig lesz érvényes.
 • Féléves e-matrica: féléves matrica 6 hónapig érvényes, az érvényességi idő a havi matricához hasonlóan alakul. Ami szintén fontos információ ezzel kapcsolatban, hogy ezt a matricatípust, csak az első díjkategóriába tartozó járművek vehetik igénybe, vagyis kizárólag az egynyomtávú gépjárművek, mint például a motorkerékpár.
 • Éves e-matrica: az éves matrica egy évig, vagyis 12 hónapig érvényes, az érvényesség kezdőnapjától a következő év azonos napjáig. A február kivétel lehet, amennyiben szökőévről van szó, ha tehát 2024. február 29-én vásároljuk meg az éves matricát (a jelen feltételek mellett persze), akkor az 2025. február 28-ig lenne érvényes.

Kinek és hol kötelező az e-matrica használata Szlovéniában?

Szlovéniában minden, legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépjárműnek rendelkeznie autópálya matricával, ha díjfizetős útszakaszra akar felhajtani, tehát még a felhajtás előtt meg kell vásárolnia az e-matricát, melynek az érvényességi idejét is meg kell jelölni. A Dars társaság kezelésében lévő összes autópályán és gyorsforgalmi úton szükséges az e-matrica, tehát kötelezően meg kell váltani, ellenkező esetben pótdíj kiszabásával kell szembenéznünk.

Vannak azonban olyan útszakaszok, amely bár autópálya vagy gyorsforgalmi út, mégsem kell e-matricát váltanunk:

 • A gorenjskai autópályán (A2) – ez az út ugyan fizetős, de nem a Dars érdekeltségébe tartozik, hanem a Karavankák-alagút használatáért fizetendő útdíj tartalmazza. Ausztria irányából a hrušicai leágazásig, és a hrušicai leágazástól az Ausztria felé vezető határig érvényes. Ezután már a Dars társaság érdekeltségébe tartozik az út, és innen már a szlovén e-matrica szükséges.
 • A koperi gyorsforgalmi úton (H6) – a koperi leágazástól (Semedela) a Koper-Lucija közti H6-os gyorsforgalmi út végéig (mindkét irányban) tartó szakaszon nem szükséges az e-matrica. Ennek az az oka, hogya Koper és Izola közti tengerparti autóútról lezárása miatt a forgalmat a gyorsforgalmi útra terelik, viszont ez év közben változhat, így érdemes tájékozódni.
 • A maribori gyorsforgalmi úton (H2) – Pesnica és Tezno közötti szakaszt regionális úttá minősítették, így kikerült a díjfizetős útszakaszok közül.

A szlovén autópálya matrica vásárlásáról

A szlovén autópálya matricát számos helyen megvásárolhatjuk. A legegyszerűbb módja az e-matrica megvásárlásának a webáruház nyújtotta lehetőségek, mert így a nappalink kényelméből vagy akár út közben is megvásárolhatjuk a matricát. Arra mindenképp figyeljünk, hogy még a fizetős útszakaszra történő felhajtás előtt vásároljunk meg az e-matricát. Emellett persze a Dars értékesítési pontjain is meg tudjuk vásárolni a szükséges szlovén autópálya matricát, de akár a DarsGo servis ügyfélszolgálati pontokon, vagy az e-matricák meghatalmazott viszonteladóinál is.

Amire az e-matrica vásárlásnál mindenképp érdemes figyelni!

Az online szlovén autópálya matrica megvásárlása meglehetősen gyors és egyszerű, ám egy-két dologra mindenképp oda kell figyelni, hogy a matrica érvényes legyen:

 • HELYESEN legyen a jármű nyilvántartásba vételének országa és rendszáma: véglegesítés előtt mindenképp ellenőrizzük ezeket az adatokat, ugyanis, ha helytelenül írtuk be az adatokat, nemcsak az útdíj összegét bukjuk el, de mivel így nem lesz érvényes matricánk a járművünkre, szabálysértést követünk el, ami 300 euró bírságra is számíthatunk.
 • HELYESEN legyen a jármű díjkategóriája: ebben az esetben is ugyanaz a helyezet, ha nem megfelelő a díjkategória, az adott járműre nem lesz érvényes a matrica, és ugyanúgy szabálysértésnek számít, aminek a bírsága a már említett 300 euró. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a járművünk melyik kategóriába tartozik, akkor azt lemért járművek listájából ki tudjuk keresni.
 • HELYES legyen az e-matrica érvényességi ideje: ez is fontos tényező, ugyanis, az érvényességi idő megkezdése után már nincs elállási jogunk, de még a rendszám sem módosítható, tehát a matrica nem ruházható át egy másik járműre.

Szlovén autópálya matrica árak 2023-ban

A szlovén autópálya matrica esetében is eltérőek az árak az érvényességi idők és a járművek kategóriájának függvényében. Motorkerékpárra például féléves matrica is vásárolható, de más, nem egynyomvonalú járműre már nem.

Személyautóra jelenleg a következő árak érvényesek:

 • heti e-matrica: 15 €
 • havi e-matrica: 30 €
 • éves e-matrica: 110 €

A szlovén autópálya matrica rendszere hasonló a miénkhez, így a megvásárlása nem lesz nehéz azok számára, akik Magyarországon is rendszeresen vásárolnak autópálya matricát.

Ajánlom másnak is:

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
A négyévszakos gumik előnyeiről
Temu: Biztonsági rések a népszerű videós kaputelefonokban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Legnépszerűbb cikkek

Fedezd fel a Vegas.hu legújabb kihívását: Tippelj rosszul és nyerj!
A Vegas.hu egy népszerű online szerencsejáték platform, amely különféle promóciókkal és bónuszokkal vonzza a játékosokat. Ezek a promóciók célja, hogy növeljék a játékosok élményét és...
Fizz.hu: Indul az OTP Bank új webáruháza!
Ismerd meg a Fizz.hu-t, az OTP Csoport vadonatúj webáruházát, ahol a vásárlás élménnyé válik! Fedezd fel a széleskörű termékpalettát az elektronikai cikkektől a divatáruig, böngészd...
A négyévszakos gumik előnyeiről
Bár sokan kételkednek a négyévszakos gumik minőségében, manapság mégis egyre többen választják ezt a szegmenst, ami nem is csoda, hiszen számos előnnyel bírnak. A négyévszakos...

Pénzkalauz kalkulátorok

Minden ami a pénzzel tudni érdemes. Ebben a pénzzel kapcsolatos cikkekben pénzügyi alkalmazások, szolgáltatásokat ismertetünk.

Árak, mindennek ára van, legyen az egy Streaming előfizetés vagy egy laptop. Ezen szolgáltatások vagy termékekről írtunk pár hasznos jótanácsot.

A spóroláshoz az akciós újságokon túl más módszerek használatát is jó észben tartani és használni. pl.: hogyan lehet spórolni a víz fogyasztáson vagy bevásárlási szokásainkon.

A hitelek nem ördögtől valók de fontos, hogy mindig addig nyújtózkodjunk amíg a takarónk ér. Hitel termékek ismertetése és véleményezéseiről olvashat.

Általános pénzügyi hírek, legyen szó lottónyereményekről vagy milyen számlázó rendszerek közül választhatunk, mint vállalkozó.